Hrvatska pobjedom zaključila kvalifikacije za Eurobasket

Hrvatska – Makedonija 90:27 (23-11, 26-5, 19-6, 22-5)

Vrlo ubrzo nakon što je Marija Režan osvojila podbacivanje i dala koš, postalo je jasno da je ova utakmica jednosmjerna ulica. Tricu Miloglav, polaganje Sandrić i koš Džankić kasnije, rezultat je već 9:0. Igračice Makedonije uspijevaju osvojiti prve poene nakon 2 i pol minute igre, a s tricom Andzelike Mitrasinovik se približavaju do 11:5. Međutim, taj ritam makedonska ekipa ipak ne uspijeva zadržati jer se radi o vrlo mladom seniorskom sastavu ekipe u kojoj je nekoliko igračica tek kadetskog uzrasta. Stoga kraj prve četvrtine od 23:11 nije bio neočekivan, ne od ekipe koja niti jednom u kvalifikacijama nije bila blizu pobjedi, a utakmicu ranije je izgubila od Švedske 118:48.

Drugo poluvrijeme ne donosi promjene, trud je zamjetan na obje strane, no neiskustvo većine makedonskih igračica ne dopušta sumnju u ishod utakmice. Rezultatska razlika je u konstantnom rastu i u posljednju dionicu se ulazi s velikih 68:22.

Sedam minuta do kraja utakmice tricom Tee Buzov Hrvatska ima +50 (77:27) i taj rezultat stoji gotovo četiri sljedeće minute, a semafor na kraju pokazuje nevjerojatnih 90:27 za izabranice Anđe Jelavić.

Večeras su  sve hrvatske reprezentativke upisale poene u zapisnik, a prednjačila je Ivana Tikvić s 15 poena, 7 skokova i s preciznošću šuta od 70%. Ivana Dojkićje ubacila 11, a Nina Premasunac 10 poena.

Makedonskom rezultatu je daleko najviše pridonijela Andzelika Mitrasinovik s 14 poena, 4 skoka, 3 osvojene lopte i dvije asistencije.

Hrvatska izbornica Anđa Jelavić: „Meni je prvenstveno drago zbog dobro odrađene utakmice. Bili smo fokusirani svih 40 minuta bez obzira što nemamo priliku otići na Europsko prvenstvo. Ovu utakmicu s Makedonijom smo iskoristili da u pozitivnom ozračju odemo s ovih priprema.“

Ivana Tikvić, najbolja igračica utakmice: „Mlade smo i vjerujem da je pred nama neki novi početak. Drago mi je što smo ipak završile ovaj ciklus u pozitivnoj atmosferi. Ovo je bila revijalna utakmica, igrale smo opušteno i svaka je dala ono najbolje što zna.“

Utakmicom Hrvatska – Makedonija  naše su se reprezentativke pozicionirale na trećem mjestu u skupini, a u Srbiju i Latviju će na Europsko prvenstvo otputovati prvoplasirana Italija i drugoplasirana Švedska.

 

Izvor: HKS