Hrvatska u četvrtoj skupini ždrijeba kvalifikacija za svjetsko prvenstvo

Ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Svjetsko prvenstvo 2023. održat će se u švicarskom Miesu 31. kolovoza u 12 sati. Hrvatska košarkaška reprezentacija smještena je u četvrtu jakosnu skupinu zajedno s Latvijom, Ukrajinom i Crnom Gorom.

Prvu jakosnu skupinu čine Španjolska, Slovenija, Francuska i Srbija. U drugoj se nalaze Italija, Litva, Grčka i Njemačka, a treću čine reprezentacije koje su nam ne tako davno nanijele teške poraze: Češka, Poljska, Rusija i Turska.

U neugodnoj petoj skupini su: Finska, Gruzija, Belgija i Mađarska, u šestoj Velika Britanija, Izrael, Bosna i Hercegovina i Nizozemska, u sedmoj Island, Estonija, Bugarska i Bjelorusija, a u osmoj Sjeverna Makedonija, Švedska, Portugal i Slovačka.

Prvi je ovo krug kvalifikacija koji se sastoji od tri ciklusa. Prvi se igra od 22. do 30. studenog ove godine. Od 21. veljače do 1. ožujka 2022. bit će odigrane još dvije utakmice, a prvi krug kvalifikacija će završiti u terminu od 27. lipnja do 5. srpnja sljedeće godine. Sustav kvalifikacija sastoji se od osam kvalifikacijskih skupina po četiri ekipe. Tri najbolje reprezentacije idu u drugi krug u kojem se formira nova skupina sa šest ekipa od kojih tri najbolje idu na SP.

Ovaj sistem kvalifikacija korišten je i za prošle kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019. u Kini kada se Hrvatska nije uspjela kvalificirati. Zadnje veliko natjecanje za Hrvatsku bio je Eurobasket 2017. kada smo ispali od Rusije u osmini finala. Između dva kvalifikacijska kruga održat će se Eurobakset 2022., a Hrvatska će igrati u skupini C u Milanu protiv Grčke, Ukrajine, Velike Britanije i Estonije.

SP 2023. na rasporedu je od 25 kolovoza do 10. rujna 2023. u Japanu, Filipinima i Indoneziji. Branitelj naslova iz Kine je Španjolska koja je u finalu slavila protiv Argentine.

FOTO: fiba.com

Related Articles