Hrvatski stručnjak iz prvaka Španjolske otišao u Rusiju

Jedan od najcjenjenijih hrvatskih stručnjaka na području kondicijske pripreme sportaša, Luka Svilar, poslije četiri godine rada u Španjolskoj, od sljedeće će sezone živjeti i raditi u Rusiji. 32-godišnji Brođanin zamijenio je aktualnog španjolskog prvaka Baskoniju, s momčadi UNICS-a iz Kazana, koja je postala njegov novi poslodavac.

Svilar je u Baskoniji stigao na preporuku dvojice profesora sa zagrebačkog KIF-a, Luke Milanovića Igora Jukića. U Baskoniji je bio glavni kondicijski trener za prvu momčad i voditelj kondicijske struke za cijeli klub. U njegove četiri godine postavljena su dva nova kondicijska trenera u razvojni tim i Akademiju. Kruna njegovog rada u Španjolskoj dogodila se prošlog mjeseca na završnici ACB lige u Valenciji, gdje je Baskonia u finalu iznenadila Barcelonu te postala prvak Španjolske.

Ipak, Luka se nakon ovog uspjeha odlučio za nove izazove u karijeri, odnosno odlazak u UNICS. Svilar je i ovaj posao ušao u KK Zagrebu uz mentorstvo Andreja Tesle, diplomu je stekao na zagrebačkom KIF-u, a doktorski studij završio na Sveučilištu Baskije i to na temu praćenja i opterećenja treninga u košarci. Bio je član stručnog stožera hrvatske reprezentacije do 18 godina, u generaciji Darija Šarića, koja je u Litvi 2012. godine stigla do europskog zlata.

Luki želimo puno uspjeha u novome klubu!

Related Articles