Hrvatskoj poraz u prvoj utakmici Adecco kupa

Array

Hrvatska košarkaška reprezentacija izgubila je u Ljubljani od reprezentacije Srbije na Adecco kupu, turniru koji se igra u spomen na prvu međunarodnu utakmicu slovenske košarkaške reprezentacije.

Ova događanja s povodom su odlična prilika (hvala Slovenci) da se prisjetimo i naše reprezentacije koja je prije točno 20 godina, u vrijeme Domovinskog rata, igrama oduševljavala košarkaški svijet. Naime, prvu međunarodnu utakmicu Slovenija je igrala baš protiv Hrvatske, a našoj reprezentaciji je ona bila prva pripremna utakmica za Olimpijske igre u Barceloni. Da podsjetimo, to je bio početak jedne lijepe priče koja je rezultirala velikim finalom protiv američkog Dream Teama. Utakmica sa Sjedinjenim Američkim Državama odigrana je 8. kolovoza 1992. tako da ima još malo vremena da se uključi i naš HKS.


Hrvatska – Srbija 74:90 (16:23, 39:45, 53:66)

Ukić 14, Stipčević 10, Rudež 10, Žorić 10, Simon 8, Markota 7, Andrić 7, Babić 5, Vrbanc 3


Što se tiče prve utakmice ovogodišnjeg Adecco kupa, Hrvatska je u utakmicu krenula s petorkom Ukić, Andrić, Babić, Simon i Markota. Odmah u početnim minutama bilo je dosta pogrešaka, promašaja čak i zicera na našoj strani što je rezultiralo vodstvom Srbije od 15:3. Ipak, do kraja četvrtine, uz igrački doprinos Stipčevića, Žorića, Rudeža i Vrbanca, uspjeli smo zaustaviti niz protivnika te ju završiti s prihvatljivih sedam poena zaostatka.

Drugu četvrtinu je naša momčad odigrala znatno bolje te su do poluvremena uspjeli smanjiti na obećavajućih minus šest. Ipak, do kraja utakmice Srbija se pokazala kao kvalitetnija i uigranija reprezentacija te na kraju upisuje zasluženu pobjedu na otvaranju turnira.

Jasmin Repeša je dao minutažu svim igračima u zapisniku, a najbolje su je iskoristili Roko Leni Ukić koji je postigao 14 poena te Rok Stipčević, Damjan Rudež i Luka Žorić s po 10 poena.

U momčadi Dušana Ivkovića najučinkovitiji su bili Miloš Teodosić i Zoran Erceg s po 14, te Duško Savanović s 13 poena.

Sutra u 20.45 igramo sa Slovencima, a u poluvremenu utakmice predviđeno je predstavljanje sudionika povijesne utakmice. Iz Hrvatske su svoj dolazak najavili Franjo Arapović, Danko Cvjetičanin, Veljko Mršić, Aramis Naglić, Mirko Novosel, Velimir Perasović, Aco Petrović i Biserka Petrović.

Related Articles