#234

Intervju: Saša Janković, hrvatski gastarbajter u Slovačkoj

Na spomen Slovačke, košarka vjerojatno nikome ne pada napamet, a rijetki znaju navesti nekog njihovog igrača. Unatoč tome, ta zemlja jedna je od omiljenih destinacija naših igrača u inozemstvu željnih dokazivanja i daljnjeg proboja. Saša Janković jedan je od takvih, igra na poziciji visokog krila, a trenutno nastupa za BK Iskru Svit i ponajbolji je igrač vodeće momčadi u prvenstvu. Društvo u klubu mu prave još dva Hrvata, Željko Novak i Andrija Hrkač, a u razgovoru za Crošarku opisao je tamošnju ligu i dao kratki osvrt na svoju karijeru kao i hrvatsku košarku.

Hrvatska javnost gotovo uopće nema uvid o našim košarkašima izvan domovine, osim ako se radi o reprezentativcima. Vi igrate u Slovačkoj, a rodom ste iz Rijeke. Kako vas je put odveo baš tamo?

“Put do Slovačke me odveo kada sam igrao kvalifikacije za A1 hrvatsku ligu za tadašnju riječku Kantridu. U utakmici protiv Međimurja vidio me agent Dušan Kolarić koji radi za slovačko tržište, kontaktirao me i dogovorio probu u prvoligašu Levicama. Otišao sam s Rudolfom Jugom mlađim, zadovoljili smo i imali vrlo uspješnu sezonu.”

Možete li reći nešto o njihovoj košarci i samoj ligi?

“Slovačka liga je svake godine sve jača i jača. Postoji pravilo da svaka ekipa može imati maksimalno sedam stranaca, a prevladavaju Amerikanci i Balkanci. Glavni sponzor lige je televizija tako da su u svakom kolu izravni prijenosi. Liga postaje sve gledanija, a dvorane su pune. Prošle godine u ligi su igrali bivši NBA igrači Alando Tucker i Marlon Garnett, kao i euroligaški Martin Rancik.”

U karijeri ste igrali u Hrvatskoj i Slovačkoj. Koja je liga jača?

“U usporedbi s hrvatskom, slovačka je jača. Većina klubova bi se bez problema mogla nositi sa svim našim, izuzev Cibone i Cedevite.”

Ponajbolji ste igrač momčadi i vodeći tricaš prvenstva, a Vaša ekipa nalazi se na prvom mjestu. Kako vam društvo prave još dva Hrvata, možete li prokomentirati atmosferu u klubu, ali i svoje igre?

“Ekipa je sastavljena od šest stranaca, tri Amerikanca, nas tri Hrvata i šest Slovaka, a trener nam je također Amerikanac. Osim mene, tu su i naši Andrija Hrkač koji je došao iz Križevaca te Željko Novak iz Varaždina kojima je ovo prva godina u inozemstvu pa im ja pomažem kako god mogu. Meni je već četvrta sezona u slovačkoj ligi. Super sam zadovoljan i minutažom i igrom. Trenutačno sam vodeći u ligi sto se tiče postignutih trica(13 u 4 susreta), a nadam se da će tako biti do kraja sezone.”

“Atmosfera oko kluba je super, dvorana puna i uprava zadovoljna. U prošlom kolu protiv prvaka Intera iz Bratislave, koji je i ove godine favorit za prvo mjesto, smo slavili. Dobili smo ga u našoj dvorani, a zaradio sam ovacije publike i tribine su mi skandirale. To je osjećaj koji neću nikada zaboraviti i to je san svakog igrača koji igra košarku.”

Kako to da ne igrate u Hrvatskoj i možemo li očekivati povratak u domovinu ?

“Moja posljednja dva kluba u Hrvatskoj su bili Kvarner i Zabok, ali jako sam zadovoljan sa Slovačkom. Za sada se nemam namjere vraćati u Hrvatsku, a cilj mi je sto duže igrati u inozemstvu.”

Kako komentirate stanje u našoj košarci?

“Što se tiče reprezentacije, mislim da su ostvarili ogroman uspjeh. Dečkima kapa do poda, bilo je užitak gledati i navijati za njih. Što se tiče klupske košarke, mislim da je sve slabija i slabija. Sponzore i navijače sve manje zanima, a to nikako nije dobro. Mislim da bi se trebala vratiti jedinstvena hrvatska liga čime bi sponzori opet dobili zanimanje za ulaganje u klubove jer bi vjerojatno Cedevita, Cibona i Zadar punili dvorane. Sad bi trebao biti pravi trenutak za to nakon odličnog uspjeha reprezentacije i da se vrati vjera u našu košarku.”

Za kraj, želite li još nešto nadodati?

“Ovim putem bi htio pohvaliti Vaš portal koji svi mi vrlo rado čitamo sa svih strana svijeta, samo nastavite tako dalje.”

Hvala Saši na utrošenom vremenu, a mi njemu, suigračima i klubu želimo uspješnu sezonu.