#234

Italija razbila Hrvatsku u 2. kolu kvalifikacija za SP

U Draženovom domu reprezentacija Hrvatske ugostila je reprezentaciju Italije. Nakon prvog kola i teškog poraza od Nizozemaca, u ovu se utakmicu ušlo s imperativom pobjede. Nažalost, osim fantastičnog početka, naša reprezentacija nije pružila ništa više. Pokazala je manjak koncetracije i kvalitete, a ne naprave li se potrebne izmjene, dovela i u pitanje plasman na Svjetsko prvenstvo.


Kvalifikacije za SP, 2. kolo, 26. studeni:

Hrvatska – Italija 64:80 (23:15, 9:20, 15:25, 17:20)

HRVATSKA: Mavra 2, Krušlin 12, Katić 8, Sobin 4, Mustapić, Planinić 20, Bilan, Bošnjak, Barać 4, Ramljak 2, Božić 2, Šakić 10

ITALIJA: Della Valle 25, Fontecchio, Aradori 5, Dentile 12, Biligha 4, Vitali 3, Filloy 6, Crosariol, Abass 13, Burns 8, Polonara 2, Sachetti 2


Hrvatska je odlično otvorila utakmicu i tricom Darka Planinića povela sa 7:2. Pokretna obrana i par uigranih akcija bekova koje su završavale polaganjima, omogućili su našoj reprezentaciji uvjerljivo vodstvo na samom početku. Preko pet minuta bili su Talijani na četiri poena Gentilea. Na semaforu je bilo velikih 18:6, a potom će Gentile sa svoja četiri dodatna poena smanjiti i zabiti dotad svih deset poena za Talijane. Katić ulazi i odmah daje tricu za 23:13.

U drugoj četvrtini Hrvatska nastavlja tamo gdje je stala; u ludom napadu skokovima Bilana i Šakića, Krušlin ostao sam i tricom povećao vodstvo Hrvatske na plus 13. Burns smanjuje vodstvo (26:17) i bezidejni napadi s obaju strana prouzročili su sušu koševa — u naredne tri minute koša nije bilo. Božić tad zabija za 28:17. Nakon tog Talijani su ušli u seriju i do kraja četvrtine i poluvremena čak došli i do vodstva. Ramljak promašuje oba slobodna bacanja, a na drugoj strani Filloy pogađa tešku tricu. Uslijedila je trica Della Vallea i s obzirom na to da je Hrvatska izgubila mobilnost i ideju u napadu, a ni šut nije išao, serija Talijana samo se povećavala. Na veliki odmor otišlo se kod 32:35.

U nastavku je Hrvatska izgledala još očajnije nego u drugoj četvrtini. Barem u samim počecima treće dionice, kad Italija u pet minuta pravi seriju 18:6 — od čega je Della Valle zabio čak 11. Krušlin tricom i Sobin skokom i s četiri poena smanjuju na minus 11. Bila bi razlika još i veća da su Talijani pogodili par otvorenih trica. Aradori probija reket i sa sirenom zabija za plus 13.

Posljednja dionica nije pružila novu i poboljšanu igru Hrvatske, već negledljivu i neenergičnu predstavu. Neshvatljivo je kako su neki od igrača odigrali anemično, poput Bilana i Mavre, koji su odigrali jednako neprepoznatljivo kao protiv Nizozemaca. Jedini koji je odigrao pohvalnu utakmicu bio je Darko Planinić, koji je agresivnošću izborio 12 slobodnih bacanja; utakmicu je završio na 20 poena. Pokušavao je solidno i Šakić, kojem je u početku išlo — on je završio svoju partiju na deset poena i devet skokova. Kod gostiju je najbolji bio Della Valle s 25 poena.

Italija je sad na omjeru 2-0, dok je naša “repka” upisala i drugi poraz.