Ivica Lovrić o Ciboni, s kojim rosterom u nastavak sezone?

Array

Predsjednik Cibone, Ivica Lovrić, gostovao je na Jabuka TV-u. Kako se nedavno digla velika prašina oko našeg velikana zbog financijskih problema koji su isplivali na površinu, progovorio je o stanju u klubu.

Napomenuo je kako je dug, koji su zatekli, bio veći od 100 milijuna kuna. Trenutno on iznosi preko 15, a Cibona neće u stečaj. Također je nadodao kako su nagodbe s igračima bile “predstečajni postupak” i da se tako uštedjelo gotovo 20 milijuna. Igrači su otpisali kamate i oprostili poneku plaću. Ipak, probleme i dalje stvaraju Marko Tomas i Damir Markota koji su tvrdi pregovarači, a Lovrić je to prokomentirao:

Mi usprkos blokadi nećemo pristati na potpunu isplatu, jer to ne bi bilo korektno prema onima koji su pristali na nagodbe. Za njih ima pola iznosa koji potražuju, tri milijuna kuna i pozivam ih na dogovor.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti što će reći reprezentativni dvojac s obzirom na to da su oboje u karijeri zaradili dosta novaca i kako im spomenuti dug ne predstavlja egzistencijalni problem te sigurno neće pristati na ucjene. Kada smo već kod toga, Pavle Marčinković je nedavno blokirao račun, a u razgovoru nije spomenut, kao niti Hrvoje Kovačević koji je navodno također zatražio isplatu.

Prije sezone najavljivan pohod na Final Four i Euroligu

Na pitanje voditelja Sanjina Španovića odakle nagla promjena strategije i manjak ambicija, Lovrić je odgovorio:

Mi smo željeli ojačati prošlosezonsku momčad s dva igrača i vrhunskim trenerom, no nije se pogodila kemija. Nismo uspjeli proći u drugi krug Eurokupa, a u ABA ligi smo domaćim porazima od Radničkog i Igokee izgubili šanse za prvo mjesto, jer samo nam ono jamči domaćinstvo Final Foura, pa smo zaključili da treba pojeftiniti sezonu. I na tome sad radimo. Da su rezultati bili adekvatni očekivanjima, sad bi u klubu bilo pet milijuna kuna više sponzorstva i bilo bi lakše.

Ako netko nije upućen u trenutno stanje na tablici da podsjetimo. Cibona se nalazi na diobi trećeg mjesta, a pobjedom u ponedjeljak protiv Crvene zvezde popeli bi se na drugo, možda čak i PRVO(!!!) mjesto ljestvice (ovisno o ishodu utakmice Cedevita-Partizan u nedjelju). Što se tiče EuroCupa, pod Tornjem prije početka sezone su najavili kako u tom natjecanju nemaju ambicije i da će služiti kao poligon za razvoj mladih igrača. Na kraju se pokazalo da ti mladi igrači nisu gotovo niti igrali, a momčad je nizala poraze.

Odustajanje nakon pola sezone ne zvuči niti malo sportski, ali pogledamo li s druge strane, ovakav potez je logičan i kočnica se morala povući. Pitanje koje je također postavljeno: je li se kočnica morala povući i na Nevenu Spahiji? Lovrić je dao diplomatski odgovor kako nije uspostavljena kemija u momčadi i da sa Spahijom nisu pogodili.

Istina je kako je Spahija bio veliki financijski uteg za budžet, no ono što se svi pitaju da li se taj uteg mogao održati “nad vodom” čak i pod opcijom da rezultat ove sezone pati, a da na godinu ili za dvije dobijemo onu staru Cibonu koju su svi Zagrepčani voljeli i koja je punila Draženov dom? Zanimljivo je kako Spahija nije bio problem i kako su s njime pogodili te pronašli kemiju primjerice Lietuvos Rytas, Maccabi, Tau Ceramica, Valencija ili Fenerbahče. Da dobro ste pročitali, sve te klubove je naš trener vodio prije Cibone i osvajao nacionalne i europske trofeje.

Ovime ne želim umanjiti znanje Slavena Rimca koji više nego očigledno odlično radi svoj posao i nadmašio je sva očekivanja. Želim postaviti pitanje gdje se Cibona vidi u budućnosti? Žele li i dalje lutati ili imati jedan dugoročan, stabilan i realan projekt? Sigurno je da ne želimo vidjeti Rimca kako dobiva otkaz na isti način na koji ga je dobio Danijel Lutz, nego ga želimo kao jedno dugoročno i kvalitetno rješenje.

S kojim rosterom u drugi dio sezone?

Nedavno je obznanjeno da Darko Planinić više nije dio momčadi, a ta informacija je dobila potvrdu jučer kada nije bio u sastavu protiv Cantua. Cibona je tako nakon Andrije Žižića ostala i bez drugog centra. Ipak, jedna je Lovrićeva izjava pomalo i šokirala.

Uvjeren sam da će se Andrija Žižić vratiti u momčad, uvjeren sam da ćemo se dogovoriti i u tom slučaju bismo imali pokrivenu i centarsku poziciju, jer tu su Kuridža i Arapović.

Vidjet ćemo u narednim danima što će bivši reprezentativac imati za reći jer sudeći po izjavi njegovog menadžera Miška Ražnatovića, Andrija je slobodan igrač i za njih je ugovor prestao biti valjan. Predsjednik kluba također je nadodao kako odlaze Matt Janninig i DJ Strawberry.

Odlaskom američkog dvojca, otvara se mjesto na vanjskim pozicijama. U nekim kombinacijama bi tu mogao uskočiti Tomislav Gabrić, ali očigledno je da će se mjesto popuniti novim igračem koji mora dolaziti iz Hrvatske jer se zbog blokade računa ne smiju dovoditi igrači koji su prošle sezone igrali  u inozemstvu. Jedno ime se sve više spominje. Riječ je o (bivšem) Bankaru, Ronaldu Rossu, kojeg se već nekoliko puta “dovodilo” u Savsku. Kako su spomenutom Amerikancu zbog nediscipline dani u Šibeniku odbrojani, a viši niti nije u cvatu mladosti, dolazak u Zagreb čini se izglednim.

Za kraj emisije voditelj je postavio jedno zaboravljeno pitanje. Može li Emil Tedeschi kupiti Cibonu? Predsjednik Cibone je ponudio nadasve zanimljiv odgovor koji ponovno otvara mnoga pitanja, ali i sve izgledniju opciju.

Zašto ne? Ionako je moje mišljenje da Zagreb nema kapaciteta za dva vrhunska kluba. Samo se trošimo u ovim borbama.

U cijeloj priči o Ciboni jedini igrač kojeg se gotovo uopće ne spominje je Dario Šarić, a upravo njega bi se trebalo najviše isticati jer je treći je igrač lige u poretku za MVP-a, glavna lokomotiva igre i pruža sve bolje partije. Šarić je očito jedini siguran, a bilo bi izuzetno glupo ne poštovati njegov ugovor s obzirom na uloženo i mogućnost zarade.

Kako god se stvari zakotrljale, ponovno će se sve prelomiti na leđima igrača. Kao što je i vidljivo iz priče, primjerice Andrija Žižić si može dopustiti luksuz ucjenjivanja kluba, ali što je recimo s Tomislavom Gabrićem i Martinom Junakovićem? Što mogu oni učiniti i koga još briga za igrače?

Related Articles