#234

Ivica Skelin: “Falilo nam je kontinuiteta”

Nakon poraza od Rumunjske, 56:58, pokušavaju se “oladiti glave”. Prvi krug kvalifikacija otvorili smo i zatvorili porazom, a evo i drugi krug kreće u istom ritmu. Je li napokon došlo vrijeme da se prestane tražiti krivca u drugima, i da se reprezentacija vrati tamo gdje joj je i mjesto? Veliki upitnik stoji i u pitanju: “Hoće li Ivica Skelin voditi Hrvatsku i protiv Nizozemske?”

Ivica Skelin, izbornik: ” Moja ostavka nikada nije bila problem, prema tome to će Savez odlučiti. Mislim da smo opet igrali u jednom grču. Pokušao sam tokom cijelog tjedna, koliko je to bilo moguće, da relaksiram igrače, da ih opustim, da im ukažem na to da imamo određenu kvalitetu i da možemo igrat hrabro. Uostalom, ovo je drugačija momčad bitno od one u prvim utakmicama, ima dosta novih igrača. Međutim, opet smo se polomili pod tim nekim pritiskom.”

U večerašnjoj utakmici, priliku nisu dobili Šakić i Planinić.

“Nisam zaboravio na Šakića. Mislim da je Perić odigrao odličnu utakmicu, pokušavao sam ga što više zadržati na terenu, pozicije tri i četiri. Što se tiče Planinića, mislim da je i Bilan igrao jednu dobru partiju u poluvremenu, i jednostavno nisam imao prilike da rotiram četiri centra. To bi bilo previše. Na kraju, kad je utakmica otišla u egal, onda tu nema eksperimentiranja i uvođenja igrača s klupe.”

U jednom trenutku utakmice, Hrvatska je vodila +12, 34:22. Imala je priliku utakmicu mirno privesti kraju, no ..

“Imali smo šansu pri rezultatu 34:22, da početkom treće četvrtine utakmicu uvedemo u mirniji tok, i onda bi rotacija sigurno drugačije izgledala. U tom trenu, kad su se oni vratili, napravili 11:0, ja sam se tada odlučio za one igrače koji su do tada igrali. Serija 11:0 je puno, mislim da je tu utakmica otišla u drugom pravcu. Pokušao sam i s time-outom, na pet razlike za nas. Nismo pronašli reakcije. “

Pri takvoj razlici, izbornik je na klupu poslao i Žorića i Perića. Postavlja se pitanje da li je to bila pametna odluka?

“U tom trenu sam mislio da smo na jednom pozitivnom valu i želio sam i jednog i drugog odmoriti. Mislim da je bolje izvesti igrača kad imaš neku prednost, nego kad se prednost počne topiti. Prednost od deset razlike smatrao sam situacijom, odnosno prilikom da se obojica odmore, jer su do tada igrali veliku minutažu.”

Ostaje gorak okus u ustima nakon ovog poraza. Unazad tri utakmice, Hrvatska bilježi tri poraza i vrlo lošu koš razliku. Osim loše koš-razlike, Hrvatska bilježi i jako lošu statitstiku šuta. Na ovoj utakmici, šut za tri poena iznosi 7,7% odnosno 2/26.

“Žao mi je. Promašili smo enorman broj otvorenih šuteva, i to od naših najboljih šutera. “

Što dalje? Cilj i dalje nije ostvaren, za pobjedu ne znamo. Nijedan plan do sada nije se pokazao kao optimalno prihvaćeno rješenje.

“Planiram sjesti s vodstvom Saveza. Nova utakmica dolazi za dva dana. Moji će planovi ovisiti o čelnim ljudima Saveza. Sada je jako teško igračima išta reći, oni su svi pokislih glava. Dali su opet jednu veliku energiju i opet, nažalost, nije išlo. Dogodilo nam se kao i u prvoj utakmici, da ne gubimo radi lošeg pristupa, obrane ili napada, nego gubimo zbog tereta kojeg nosimo u napadu. Fali nam opuštenosti, razigranosti. Da vežemo dva-tri šuta.”

U samu utakmicu krenilo se s rotacijom igrača, odnosno njih deset je već imalo zabilježene minute na terenu. S time se krenulo kako vi igrači energetski mogli izdržati utakmicu.

“Rotacija ja bila bitna i da svi u prvoj četvrtini osjete teren, da uđu u neki ritam. S druge strane, opet ima novih imena, koji nisu dugo igrali ili igraju prvi put. Teško je bilo pronaći treće rješenje. Pokušali smo i s prodorima, ali njihov centar je u par situacija izvrsno reagirao blokadom na zicerima. Možda bi bilo bolje da smo neke šuteve odložili, da smo produžili napad.. Falilo je i prodornosti vanjskih igrača, kontinuiteta..”

Večeras je, po prvi puta za seniorsku reprezentaciju, zaigrao i mladi Karlo Uljarević. Za 11 minuta na parketu, zabio je šest poena, a tome dodao po jedan skok i asistenciju. Pokazao je drskost i hrabrost.

“Žao mi je što nije više igrao. Stavio sam ga u ključnim trenucima da igra. Nisam želio s njime početi s obzirom da je prvi put u reprezentaciji, mislim da bi bilo glupo da sam ga gurao od početka, ali na početku drugog poluvremena dobio je priliku. Gurnuli smo ga u vatru i dečko je dobro reagirao.”