Ivica Skelin: “Karlo se pokazao kao svjetlo na kraju tunela”

Array

Nakon odrađenog drugog kvalifikacijskog kruga, zbrajaju se ukupni dojmovi, a najveći osvrt usmjeren je na večerašnju utakmicu protiv Nizozemske.

Karlo Uljarević: “Mislim da je svakom igraču, treneru i stručnom stožeru bilo jednako teško. Svi smo željeli tu pobjedu od sedam razlike, šteta za ovaj zadnji neopisivi šut Nizozemaca. Najvažnije je da smo pobijedili, a to nam pruža nadu za zadnje dvije utakmice.

Karlo se pokazao kao mladi momak koji bi mogao napraviti velike stvari. Na širem popisu ga nije bilo, no nakon odličnih utakmica u završnici Kupa, izbornik ga je pozvao. Sjajnim reakcijama i svojom hrabrošću pokupio je ovacije s tribina pa se, tijekom ove dvije utakmice, moglo čuti:“Ubaci maloga! Daj Uljarevića!”.

“Svaki klub, bilo gdje da igram, davat ću sve od sebe. Pogotovo za reprezentaciju, gdje sam prošao sve mlađe kategorije. To je nešto drugo, nešto više, više od kluba i igraš više sa srcem i boriš se za svaku loptu. Nema straha. Jednostavno, ako ga imaš, nemoj se baviti sportom. Nije tako samo u košarci, nego u svim sportovima.”

Ivica Skelin, izbornik: “Dogovor za taj šut Nizozemaca bio je da Perić ostane na Kloofa, jer sam očekivao igru picka. Na kraju nije odigrao pick, nego je otišao na šut i pogodio iz kuta. Nemam stvarno šta prebaciti. Stavio sam najvišeg igrača na njega, pogodio je preko njega i to je jednostavno tako. A za slobodno bacanje, nismo dobro zagradili i eto, primili smo koš. Faul nismo stigli napraviti, ali to nije ni bila ideja. Zamišljeno je bilo da branimo, a kasnije da Perić ostane na centru, dok bi Žorić ili Šakić išli na Kloofa. ”

“Time-out nisam zvao jer sam mislio da nije trebalo. Nisam osjećao da je bio trenutak za time-out. Imali smo deset razlike, bili smo u jednom sasvim dobrom ritmu. Nekad se zove minuta odmora pa se, iz najbolje namjere, uništi ritam vaše ekipe.”

U trećoj četvrtini, izgubio se već nametnuti ritam Hrvatske. Promašeni ziceri, dopušteni laki poena protivnika i greške, mogle su na kraju i koštati Hrvatsku.

“Puno smo gurali loptu unutra, imali smo vrlo malo pick igre, nismo ih širili i nismo radili nikakvu prednost na niskom postu, a oni su čvrsta ekipa.

“Meni je drago šta smo uspjeli pobijediti jednu utakmicu gdje sam ja na funkciji izbornika. Čestitam svojim momcima, nije bilo nimalo lako zadnja tri dana mentalno. Svjestan sam toga da je posao ove četiri utakmice daleko od idealnog, a moja ostavka je uvijek na stolu, prema tome nema s time problema. Ukoliko ljudi koji vode struku u Savezu misle da je potrebna smjena, moja ostavka je najmanji problem. Mislim da ima puno važnijih pitanja u Hrvatskoj od toga ko je izbornik. Na kraju krajeva, ne daje izbornik poene, daju igrači. Drago mi je prije svega radi Uljarevića. Ako gledam svoj mandat, evo bar ove dvije utakmice, mislim da je to jedna pozitivna stvar. Imamo mladog dečka, od 18-19 godina, igrača za kojim smo toliko dugo vapili. Igra jako zrelo, ima baš pravi karakter da zabije u ključnim trenucima, da igra racionalno i smatram da je puno važnije pitanje u kojem će se smjeru dalje ići po pitanju igrača nego ko će biti izbornik.”

“Spisak od 24 igrača radi se 14 dana prije okupljanja, a ja sam pratio Uljarevića dosta dugo, a imao sam prilike i odigrati dvije utakmice protiv Cibone u Kupu i u prvenstvu. U Kupu je bio, ako mogu kazati loš, a u prvenstvu vrlo solidan. Da ga stavim iz nagrade ovoga puta nisam htio. Zablistao je dva tjedna prije početka, a kruna svega bila je utakmica sa Zadrom u polufinalu Kupa. Pokazao nam je svjetlo na kraju tunela. Neće biti lako, imat će on i loših utakmica, bit će uspona i padova, ali smatram da njega treba podržati, treba ga pratiti. Također, imamo mi još mladića u Hrvatskoj njegovog godišta koji bi, u bliskoj budućnosti, mogli doć u seniorsku reprezentaciju. Smatram da on može biti primjer drugima.”

Related Articles