Ivković: Dončić je zreliji nego što su bili Kukoč i Petrović s 18 godina

Nije više iznenađenje za Luku Dončića kojega se uspoređuje sa legendarnim Europskim igračima. Imena kao što su Dražen Petrović, Dejan Bodiroga ili Toni Kukoč često se spominju u istoj rečenici s potencijalnim prvim izborom na draftu 2018. godine.

Nekoliko je njih koji mogu procijeniti točnost ovakvih paralela između spomenuti igrača i samog Dončića. Jedan od njih je Dušan Ivković, svjetski i europski prvak te dvostruki pobjednik Eurolige kao trener.

Umirovljeni Dušan Ivković je jedan od istaknutijih trenera u Europskoj košarci koji je trenirao mnoge igrače s prostora bivše države, prvo na čelu nacionalnih momčadi Jugoslavije i Srbije. Uključujući i naše istaknute igrače, Kukoča i kasnije Dražena.

”Dončić je fenomen. Dražen Petrović je igrao na poziciji jedinice, a Toni Kukoč je pokrivao praktički sve, od jedan od četiri. Vjerujem da nitko od njih nije igrao tako zrelo sa 18 godina kao što sad Dončić igra.” rekao je Ivković za grčku Cosmote TV.

U povijesti se nikad nije pojavio jedan 18-godišnjak koji je imao utjecaj na najvišem nivou košarke izvan NBA. U sezoni 2017./2018. Dončić prosječno bilježi 18,1 koševa, 5,6 skokova, 4,6 asistencije i 1,1 ukradene lopte u Euroligi te je neosporni vođa Real Madrida. Njegova ekipa u Europi dobro kotira, a trentno su na omjeru 10-6, s obzirom na ozljede i odsutnost prošlogodišnjeg MVP-a Sergia Llulla.

“Duda” smatra da je Dončić jedan korak ispred s obzirom na navedene igračke veličine u tim godinama.