Je li ovo kraj Cedevite u Hrvatskoj?

Hrvatski košarkaški savez prethodnih dana donio je konačnu odluku o neprihvaćanju zahtjeva novoosnovanog pravnog subjekta KK Cedevita Junior za igranjem HT Premijer lige u sezoni 2019./20. Vodstvo saveza u obrazloženju je navelo da je KK Cedevita stekla neprenosivo pravo igranja HT Premijer lige, a klub nije dostavio dokaze o tome da je KK Cedevita Junior pravni sljedbenik bivšeg prvaka Hrvatske.

Takva odluka sasvim je logična, u suprotnom KK Cedevita Junior bila bi stavljena u privilegirani položaj naspram drugih hrvatskih klubova koji su na parketu zaslužili igranje Premijer lige. Međutim, vrlo je upitno što će se sada dogoditi s mladim, nadarenim talentima hrvatske košarke koji su bili u rosteru KK Cedevite za HT Premijer ligu, a neki su se okušali i u ABA ligi. Emil Tedeschi godinama je ulagao u momčad, kamp na Velesajmu i mlade igrače, a sada preko noći sve to seli izvan „Lijepe naše“.

Matković, Bajo i Radović na izlaznim su vratima kluba s Velesajma. Činjenica je da će i u KK Cedevita Olimpija igrati značajno manji broj hrvatskih igrača, prema našem mišljenju tek 3-4 za koje struka smatra da su najbolji. Vodstvo KK Cedevite godinama je ponavljalo frazu da „žele najbolje hrvatskoj košarci“, oni su to i većinom poteza pokazivali, ali sada je prebrisano sve ono za što su se zalagali. Novac nije bio dovoljan, pitanje stručnosti i nepostojanje navijača pokazalo se nepremostivom preprekom.

Sumnjamo da postoji mladi igrač koji bi se zadovoljio igranjem A2 lige Centar, lige koja sada postaje realnost KK Cedevite Junior. Stoga, veliko hvala Tedeschiju i društvu na svemu što su činili za hrvatsku košarku prethodnih godina, ali ako su zbilja htjeli dobro, a ne vlastitu promociju branda Cedevite, morali su ostati u Hrvatskoj. Ovako, novonastali pravni subjekt KK Cedevita Junior postaje brod bez kormilara, brod iz kojeg mladi bježe, a pitanje je tko će zadnji ostati.

Tko ostane, neka ugasi svijetlo. Čini nam se da neće još dugo gorjeti.