Josip Bilić odbio žalbu Budućnosti kao neosnovanu

Array

Direktor ABA lige odbio je žalbu Budućnosti Voli kao neosnovanu jer su se suci utakmice usuglasili da je koš Jakova Vladovića postignut u regularnom vremenu.

U obrazloženju odluke iz ABA lige navode:

Odlučujući o predmetnoj žalbi, a u skladu s Propozicijama natjecanja ABA lige i Eurolige, Direktor lige je u odnosu na žalbeni razlog postignutog koša izvan vremena utakmice pribavio mišljenje sudaca i delegata utakmice.

Iz pribavljenog mišljenja proizlazi sljedeće: Suci utakmice navode da je zadnji koš igrača KK Union Olimpija Jakova Vladovića postignut regularno, jer je lopta napustila ruke igrača prije isteka vremena. U vezi navedene odluke konzultirala su se sva trojica sudaca, te su svi bili istovjetnog mišljenja.

Na temelju FIBA Službenih pravila košarkaške igre, čl. 46.9, 46.11 i 46.12 u isključivoj je nadležnosti sudaca utakmice odlučivati o vremenskom tijeku utakmice, uključujući i donošenje odluke o kraju utakmice.

Na spomenutoj utakmici bio je kontrolor, a utakmica je bila i na televiziji. Iz izvještaja kontrolora utakmice može se potpuno jasno razabrati da je utakmica u cjelini odsuđena iznad prosjeka, vrlo dobro i skoro bez prigovora.

Što se posljednjeg koša tiče, bilo je jako teško donijeti takvu ili drugačiju odluku. Za takve stvari u nekim sportovima upotrebljava se foto finiš a u košarci “Instant Reply”, koga u našoj ligi nažalost nema. Jedini mjerodavan faktor su crvena svjetla na tabli koja nažalost na ovoj utakmici nisu radila ispravno. Upale se, ugase i opet upale, što je objektivno sucima još otežalo donošenje odluke.

To se vidi i na snimkama kojih ima puno i na internet medijima kako svijetli crveno dok je lopta još u ruci igrača i kako ništa ne svijetli dok je lopta u zraku i kako se opet pali crveno dok je lopta u zraku i padne koš. Suci su u ovim okolnostima morali odlučiti u djeliću sekunde, što su i učinili.

Temeljem mišljenja službenih osoba utakmice, direktor lige je donio odluku o odbijanju žalbe KK Budućnost VOLI.

Na odluku direktora lige dozvoljena je žalba koja se podnosi drugostupanjskom organu i to Predsjedniku ABA-e (gosp. Radovan Lorbek) u roku od 24 sata od dana primanja odluke sukladno odredbama čl. 54. i 55. Propozicija natjecanja ABA lige.

U Budućnosti nisu još komentirali ovu odluku, ali je za portal Vijesti prvi čovjek kluba Dragan Bokan najavio za 14:30 sastanak Upravnog odbora na kojemu će odlučiti o daljnjim koracima. Za razliku od kluba, tamošnja javnost je ogorčena. Navodimo par reakcija na Twitteru:

“Žalba je odbijena jer bi u drugoj varijanti Olimpija ostala na jednoj pobjedi i bila bi kandidat za ispadanje, već sada.”

“Valjalo bi razmisliti o napuštanju lige, eventualno o formiranju neke druge regionalne lige. Mnogo ima nezadovoljnih organizacijom i suđenjem ove lige .Ova odluka može biti kap koja je prelila čašu.”

“Budućnost Voli treba da istupi iz ABA lige, pa neka igraju Bilić, Lisac i Lorbek zajedno sa Olimpijom i Krkom.”

“Sramota odluka Josipa Bilića da odbije žalbu Budućnost Volija. Jasno je da ABA liga štiti pojedinačne interese.”

A na portalima ima i onih duhovitih, ali s porukom:

“I žmigavac na Bilićevom autu sad radi, sad ne… Popravi to, čovječe?

Related Articles