#234 Josip Bilinovac: Bila mi je velika čast biti u A reprezentaciji | Crosarka.com #234

Josip Bilinovac: Bila mi je velika čast biti u A reprezentaciji

Josip Bilinovac ovog ljeta je promijenio sredinu. Nakon jedne sezone u šibenskom Jollyju stigao je u najtrofejniji hrvatski klub, Cibonu. U razgovoru s glavnim urednikom Crošarke Josip je dao svoje viđenje stanja u Ciboni. No, pričalo se ponešto i o reprezentaciji te o nedavno završenom Eurobasketu.

Ovog ljeta potpisao si za Cibonu. Kakav je osjećaj nositi dres najtrofejnijeg hrvatskog kluba?

Pa iskreno moram priznati da sam oduševljen potpisom za Cibonu. Svi znamo sto znači Cibona u hrvatskoj košarci, kakvu povijest ima i kakvi su sve igrači igrali pod tornjem. Tako da je to za mene velika čast biti dio jednog takvog velikog kluba.

Kako je prošao proces prilagodbe na novog trenera i suigrače?

Što se tiče prilagodbe mislim da i nije bilo baš problema. Većinom se svi od prije poznajemo, a s nekima sam igrao i prije u drugim klubovima tako da je u ekipi od početka odlična atmosfera.

Kakva su tvoja očekivanja za nadolazeću sezonu Cibone? Misliš li da klub može napraviti iskorak u odnosu na prethodnu sezonu?

Što se tiče naredne sezone treba ići polako, od utakmice do utakmice. Bit će opet dosta zgusnut raspored s dosta utakmica. Svaku utakmicu ćemo ići maksimalno i davati sve od sebe. Prošle godine je Cibona bila na korak do osvajanja naslova, što je bio odličan rezultat, ali ne bih volio ići tako daleko jer ipak je sezona duga. Najbolje je da krenemo korak po korak i svaku utakmicu odigramo na najbolji mogući način.

Zaigrao si ljetos i u reprezentativnom dresu zahvaljujući dobrim igrama u dresu Jollyja. Jesi li zadovoljan s iskustvom iz Kine?

Naravno, svako iskustvo dobro dođe. Bila je dobra ekipa i dobra atmosfera u Kini te mi je ujedno bila čast što sam bio dio toga i imao priliku raditi s trenerima A selekcije.

Kako komentiraš „slovensko čudo“ s nedavno završenog Eurobasketa? Što je po tebi nedostajalo Hrvatskoj da dođe u borbu za medalje?

Što se Eurobasketa tiče moram priznati da je i mene iznenadilo to što su Slovenci osvojili. Stvarno im se mora čestitati jer prije prvenstva nitko im nije davao velike šanse. Ali gledajući cjelokupno igrali su odličnu košarku. Svaku utakmicu su igrali s puno samopouzdanja i to im se odrazilo na igru kada je najviše trebalo. Vjerovali su i uspjeli. Što se tiče nas i Eurobasketa ja stvarno ne bih želio previše pametovati i to nije moj posao. Meni je žao da nismo uspjeli uzeti medalju jer mislim da je bilo dosta blizu, ali što je tu je. Momcima se stvarno ne može ništa zamjeriti, borili su se i ne može se reći da nisu htjeli. Nažalost taj dan je Rusija bila bolji protivnik. Mislim da treba pokušati ispraviti greške i u tome naći dodatni motiv za neko sljedeće natjecanje. Vjerujem da će ljudi u savezu pronaći pravi put. Treba biti uporan i raditi, a to će se na kraju isplatiti.

Josipu hvala na ugodnom razgovoru. Redakcija portala Crošarka mu želi puno sreće i sportskih radosti u nastavku karijere.