Juniorski turnir Križevci 2013 – prvi naslov ostaje u Križevcima

Array

Na razmeđi kolovoza i rujna, u subotu i nedjelju, u križevačkom Modecu, domaći ‘žapci’ ugostili su jak međunarodni juniorski turnir. U Križevce su radi košarke došli mladi talenti iz šibenskog Jollyja, baranjske VROS Darde, sa mađarsko-austrijske granice došla je košarkaška akademija grada Szombathelya, čija je prošlogodišnja seniorska selekcija zauzela sedmo mjesto u prvenstvu Mađarske.

Prvi dan turnira – subota, 31.08.

I upravo su mladi Mađari bili ponajveća nepoznanica svim sudionicima turnira. No, već s prvim minutama prve utakmice turnira, protiv domaćina iz Križevaca, nestale su sve nedoumice – mladi Mađari izuzetno su jaka i ozbiljna ekipa, sjajno selektirana i uigrana.


Križevci – Szombathely Kosarlabda Akademia 78:75 (20:19, 48:39, 66:66)

Kapusta 32, Prstec 24, Kapelari 8 ; Hodi 13, Mate G. 12, Domokos


Na svojoj su to koži osjetili ‘žapci’ kojima su odmah na startu Mađari pobjegli na 0–9. No, kada su dobrom obranom mladi Križevčani počeli zatvarati ‘stražnja vrata’ pod svojim obručem i rezultat se počeo okretati. Nešto prije poluvremena ozlijedila se trećina udarnog trojca – Matija Palijan dobio je jak udarac u mišić i morao je smanjiti doprinos svojoj momčadi. No, sjajna nepredvidivost Borne Kapuste i raspoloženost Tomislava Prsteca ostavila je Križevce u sedlu i drugo poluvrijeme.

U egal završnici više je mira bilo u domaćim rukama i pobjeda sa tri poena viška ostaje u Križevcima. Kapusta 32 poena i bezbroj asista, Prstec 24 poena i jako puno skokova. U ujednačenoj momčadi mladih Mađara samo su trojica dvocifrenih: Hodi (13), Mate (12), Domokos (10).


Vrijednosnice OS Darda – Jollly JBŠ 60:67 (15:17, 28:30, 57:42)

Šarac 12, Jakić 11, Jovanović 9 ; Perković 29, Bilalović 11


U drugoj utakmici prvog dana Šibenčani su nadjačali Baranjce, ali tek u posljednjoj četvrtini , kada gosti sa istoka Hrvatske  nisu više mogli pratiti jak tempo Šibenčana. Prvo ime bio je svakako kapetan juniorske i povremeni član seniorske ekipe Jollyja, Ivan Perković, koji je Baranjcima ubacio 29 poena i odlučio utakmicu.


Vrijednosnice OS Darda – Szombathely Kosarlabda Akademia 58:71

Jovanović 13, Šarac 12; Hodi 12, Szabo 12


Treća utakmica turnira naznačila je snagu i uigranost mađarske ekipe, koja je do tada bila nepoznata mnogima na parketu i tribinama. Bez većih problema, širokim rosterom, tjelesnom spremnošću i uigranošću dobili su Dardu, čiji je očiti problem bio umor, budući da su kao i u prvoj utakmici silaznom putanjom krenuli dolje u drugom poluvremenu. Najbolji strijelci: Vrijednosnica Osijek to su Jovanović 13, Šarac 12, a kod ponovo ujednačenih mladića iz Szombathelya: Hodi 12, Szabo 12.


Križevci– Jolly JBŠ 87:77 (22:19. 43:40, 67:56)

Palijan 27, kašpusta 19 ; Perković 16, Goreta 13, Marić 12


Prvi dan turnira večernjom su utakmicom zaključili Križevčani i Šibenčani. Dobrom obranom ‘žapci’ su ukočili Ivana Perkovića (15 p), prepolovivši broj njegovih ubačaja iz prve utakmice. U napadu je ponovo briljirao trojac Kapusta, Prstec i Palijan. Ovaj potonji, Matija Palijan, koji je tek ponešto zakrpao ozljedu od pet sati ranije, bio je briljantan. S 27poena bio je svakako prvo ime utakmice.

Drugi dan turnira – nedjelja, 01.09.

Od početka su mladi Mađari, najugodnije iznenađenje turnira, dali na znanje svima u dvorani da su došli u Križevce po pobjedu, koja im je dan prije protiv domaćina izmakla za četiri poena.


Szombathely Kosarlabda Akademia  – Jolly JBŠ 79:48 (26:10, 39:24, 57:41)

Gabor 20, Popgyakunik 18. Kovacs 10 ; Bilalović 15, Perković 11


Jako organizirana i jako dobro vođena momčad do uvjerljive je pobjede došla uglavnom u uvodnoj i zaključnoj četvrtini kada je obilno nadtrčala šibenske mladiće. Mađari i Šibenčani su svoj plasman riješili do podneva. Szombathely drugi, Jolly treći na turniru.


Križevci – Vrijednosnice OS Darda 84:68 (23:14, 52:30, 74:46)

Palijan 19, Topić 16, Kapusta 14 ; Jovanović 19, Jakić 17, šarac 13, Tutavac 10


Potpuno zasluženo, sa sve tri pobjede u dva dana turnira, ‘žapci’ Luke Bujasa trijumfalno su zaključili svoj prvi, pravi, jaki domaći juniorski turnir. Svojim gostima iz Baranje nisu bili baš ‘darežljivi’ domaćin – pobjeda se nazirala već do poluvremena. Posljednjih petnaestak minuta turnira udarni je križevački trojac odmarao, a svoju su prigodu dobili dečki koji su do tada uglavnom bodrili svoje suigrače s klupe. Utakmica, a i ukupna turnirska pobjeda bili su riješeni već nešto ranije (ponajviše – čini nam se na otvaranju turnira – kada su domaćini za tri poena nadjačali izvrsne mađarske mladiće).

Poredak, priznanja

Sudionici juniorskog turnira u Križevcima
Sudionici juniorskog turnira u Križevcima

Konačni poredak: Pobjednici – križevački juniori ispred gostiju iz Szombathelya, Šibenčani ispred Baranjaca.

Vrh tablice strijelaca osvojio je Borna Kapusta (65), ispred svojih suigrača Matije Palijana (63) i Tomislava Prsteca (61), a sva su se trojica nagurala unutar samo četiri poena.

Općim suglasjem, titula najboljeg igrača turnira zasluženo je otišla u ruke Matije Palijana, kojega nije uspjela omesti niti ozljeda mišića iz prve utakmice protiv Mađara.

Related Articles