Kadeti Istok: Vrijednosnice favorit

Array

I ovo kolo Kadetske lige istok je pokazalo apsurdnost sustava natjecanja mlađih kategorija u ovoj regiji.

Vrijednosnice su i bez najboljih igrača slavile u Vukovaru s +61, Osječki sokol se u gostima kod Olimpa poigravao do konačnih +108, Sedam iz Đakova je bio bolji od Strmca s 90 razlike, a najneizvjesnije utakmice su odigrane u Vinkovcima i Županji gdje su Vinkovčani sa samo 47 razlike pobijedili Požegu, a oslabljeni Đuro Đaković je slavio u Županji s malih 22 poena prednosti. Čak je i Belišće, koje je među slabijim momčadima u ovom godištu na istoku, pobijedilo Meteor sa skoro 50 koševa razlike.

I ovakvi rezultati su vjerojatno razlog što je svake godine sve manje i manje klubova prijavljeno za natjecanje, a neki klubovi su i ugasili svoje mlađe pogone. Sigurno za razvoj mladih dječaka i ostanak u ovome sportu nije ugodno gubiti 100 razlike, a to se jednostavno moglo izbjeći formiranjem liga prema jačini momčadi. Ili bilo kako drugačije, važno je probati nešto napraviti. To radi centar, to rade na  jugu i takve lige su zasigurno zanimljivije i korisnije za sve direktne i indirektne sudionike prvenstva.

Ovako, kao i prošlih desetak godina, prijavljeni klubovi su podijeljeni u dvije skupine, a po dvije prvoplasirane momčadi ostvariti će plasman u Final Four. Nažalost, pošto će ovaj regularni dio kasno završiti, a preostati će malo vremena za završnicu, najbolje četiri momčadi po ustaljenoj praksi odigrati će svoje utakmice navrat nanos ritmom srijeda-subota kako bi Istok dao klub za poluzavršni turnir Prvenstva Hrvatske.

U nastavku donosimo presjek dosadašnjeg dijela prvenstva.

Skupina A

Veliki favorit cijele lige i najvjerojatniji sudionik poluzavršnice PH su Vrijednosnice OS Darda. Baranjci imaju odličnu momčad s niz kvalitetnih mladih igrača, potencijalnih reprezentativaca. Nedostatak jakih utakmica su nadomjestili igranjem međunarodne VIBA lige u Novom Sadu, a trenutno su i tu prvi s omjerom 10-0. Svoju kvalitetu pokazali su i u finalnoj utakmici protiv Širokog na Božićnom turniru u Vinkovcima.

Od početka je bilo jasno da su jedine jače dvije utakmice u skupini one protiv susjeda preko Drave, kadeta Osječkog sokola. To je pokazala i prva utakmica u kojoj su mladi Osječani dobro namučili vršnjake iz Darde. Na kraju su Vrijednosnice (Luka Barišić 22, Luka Jakić 20, Arijan Jovanović 15) slavile protiv Osječkog sokola (Karlo Uljarević 44) 98:85.

Uzvratna utakmica je za 10-ak dana i biti će zanimljivo vidjeti u kojoj mjeri, u prosjeku mlađi, Osječani mogu zagorčati život ekipi iz Darde. Jedno je sigurno, te dvije ekipe su osigurale plasman na Final Four Istoka.

Trenutni poredak: 1. Vrijednosnice OS (6-0), 2. Osječki sokol (4-1), 3. Vukovar (4-2), 4. Borovo (3-3), 5. Meteor (1-4), 6. Borovo (1-4), Olimp (0-5).

Skupina B

U skupini B je dosta neizvjesnije. Sedam iz Đakova, Vinkovci i Đuro Đaković vode ravnopravnu borbu za prve dvije pozicije.

Najbolje su krenuli Đakovčani startavši s pobjedama protiv Vinkovaca 65:49 (Tomislav Kelava 19, Neven Čupić 16, Mihovil Češkić 10 ; Domagoj Ćorić 13) i Đure Đakovića 76:69 (Hrvoje Perković 18, Nikola Jurić 17, Češkić 15; Bernard Kozina 24, Filip Suman 16).

Ipak, Vinkovčani su u Lenijama uzvratili Đakovčanima 60:55 (Leo Matak 20, Ćorić 14, Luka Ilić 11 ; Perković 17, Češkić 14) pa će predstojeći susreti ova dva kluba s Đurom Đakovićem odlučiti o prolasku u Ligu za prvaka.

Poredak: 1. Đuro Đaković (5-1), 2. Vinkovci (5-1), 3. Sedam (5-1), 4. Županja (3-4), 5. Požega (1-6), 6. Strmac (0-6).

Related Articles