Petak, 27 svibnja, 2022
More

  Kako je legenda Zadra pokazala golu stražnjicu na utakmici finala protiv Cibone (VIDEO)

  Ljubitelji košarke Veljka Petranovića pamte najviše po sjajnim igrama u dresu Zadra, po osvajanju brončane medalje s reprezentacijom Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu u Madridu 1986. godine, po profesionalnom bavljenju košarkom u 51. godini, ali i po jednom ispadu koji i danas djeluje nevjerojatno.

  Prvog svibnja 1992. godine, u prvoj utakmici finala prvog prvenstva Hrvatske u košarci sastali su se Zadar i Cibona. Zbog rata koji je tih dana trajao u Zadru, utakmica se umjesto u zadarskim “Jazinama” igrala u Rijeci u “Dvorani Mladosti”. Cibona, koja je po procjenama stručnjaka imala za nijansu kvalitetniju momčad uspjela je pobijediti tu utakmicu rezultatom 118:105 i to najviše zahvaljujući 31 poenu Danka Cvjetičanina. Domaćinima nije pomogla ni briljantna partija Arijana Komazeca, koji je postigao čak 44 poena, ali se i pored odlične partije Komazeca, jedan drugi igrač Zadra potrudio da obilježi tu utakmicu.

  Na nešto više od tri minute do kraja susreta, Cibona je imala 4 poena prednosti i napad, kada je Zoran Čutura krenuo u prodor prema košu Zadra. Na njegovom putu, u namjeri da ga spriječi da poentira, postavio se Veljko Petranović, kojeg Čutura u skoku udara i činilo se da je to bio faul u napadu, ali suci utakmice, Stjepan Krajinović i Darko Busato nisu tako mislili. Oni su smatrali da se Veljko Petranović nije pravilno postavio i da je on svojim lošim postavljanjem ometao Čuturu i time napravio faul. Takva odluka sudaca iznervirala je Petranovića, kome je to bila isključujuća peta osobna greška pa se on čudio i protestirao zbog odluke sudačkog dvojca Krajinović-Busato.

  Interesantno je kako je u jednom od prethodnih napada Petranović udario laktom u glavu Veljka Mršića, ali je to promaklo sucima pa je košarkaš Zadra prošao bez kazne i ostao na parketu, iako je reklo bi se tim faulom možda zaslužio i direktno isključenje sa susreta, a svakako zaslužio da mu bude dosuđena peta osobna greška.

  Veljko Petranović se nakon dosuđene pete osobne greške odlučio na nevjerojatan i šokantan vid protesta zbog odluke sudaca. Kada je došao do klupe Zadrana, Petranović je samo na trenutak sjeo, a potom odmah ustao, skinuo donji dio opreme i okrenuo golu stražnjicu prema košarkaškom parketu. Suci utakmice su ostali nijemi na ovakav potez Petranovića, a trener Zadrana Slavko Trninić zbunjeno je promatrao potez svog igrača, dok su navijači Zadra potpuno podržali Petranovića i poslije njegovog pokazivanja gole stražnjice u glas skandirali “Veljko, Veljko”.

  Većina ljubitelja košarke smatra da je njegov potez bio upućen sudačkom paru, no postoje i suprotna mišljenja, pa tako pojedini ljubitelji košarke smatraju da je Petranović golu stražnjicu pokazao nekolicini navijača Cibone koji su se radovali njegovom isključenju.

  NAJČITANIJE VIJESTI TJEDNA

  zadnje objave