#234

Kakva je budućnost Marija Hezonje u ovoj sezoni?

Od početka ove sezone se činilo kako će se naš mladi igrač ustaliti u prvih dvanaest velike Barcelone, ali kako godina odmiče sve je izglednije da to neće biti slučaj. Mario Hezonja dobro je započeo i u prvim utakmicama španjolskog kupa pokazao kako već sada može igrati na visokom nivou.

Ne želimo da se ovo krivo protumači, ali činjenica je kako su našem igraču pogodovale ozlijede Brada Olesona i Erazema Lorbeka. Slovenac se vratio prošli tjedan i Hezonja je susret s Unicajom odgledao s tribine, a za očekivati je kako će ga povratak australskog beka još više udaljiti iz momčadi. Isto će se najvjerojatnije dogoditi s mladim Crnogorcem Markom Todorovićem.

Gdje će i koliko Mario Hezonja igrati do kraja sezone?

Opcije koje su moguće su sljedeće: posudba u neki drugi klub, igranje za Barcelonu B ili ostanak i treniranje s prvom momčadi te borba za ulazak u prvih dvanaest sa strašnom konkurencijom, u kojoj nažalost po Katalonce, ima par igrača u godinama koji su skloni ozljedama.

Bilo koja od ove tri opcije gore ima svojih dobrih i loših strana. Ako Hezonja ode na posudbu u neki drugi klub pitanje je koliku će imati minutažu i koliko bi se uspio nametnuti do kraja sezone novom treneru. Treneru kojem neće biti u cilju razigravati mladog igrača i pustiti ga „da se uči“ kada zna da ga sljedeće sezone neće imati. Dobre strane su što bi Mario sigurno dobio određenu minutažu te sukladno tome igrao seniorsku košarku.

Igranje za Barcelonu B bio bi najveći korak unatrag, ne strašan, ali najveći ako gledamo ove tri mogućnosti. Mario bi se vratio u momčad gdje rezultat nije primaran cilj, na nivo na kojem je već dokazao da može dominirati. Pitanje koje se postavlja je da li u takvom okruženju može steći one karakteristike odgovornog lidera, koje zasigurno može u prvoj momčadi u svojim prvim sezonama.

Mogućnost ostanka i borbe za prvu momčad također nije loša. Sigurno se neizmjerno puno može naučiti od igrača kao što su Marcelino Huertas i Juan Carlos Navarro. Treninzi s takvim igračima, ali i mnogim drugim jer u Barci gotovo da nema slabog igrača, vjerojatno su jači od dosta utakmica na europskoj razini. Opet s druge strane pitanje je, može li išta nadoknaditi istinskih četrdeset minuta prave natjecateljske utakmice, gdje najbolji moraš biti sada i odmah?

Kojim god putem on i Barcelona odluče krenuti, vjerujemo kako će krajnji ishod za sve biti zadovoljavajući. Alex Abrines je igrač koji je prošle sezone bio u sličnoj situaciji kao mladi Dubrovčanin, a u ovoj je nosioc igre. Svjetli primjer kako Xavi Pascual zna svoj posao i dokaz kako se ne moramo brinuti da talenat neće biti do kraja iskorišten, nešto što se često događalo igračima odgojenim na našim prostorima.