Kalkulacije za završnicu ABA lige

Array

Mogu li Cibona i Hrvatska do doigravanja, odnosno Hrvatska do boljeg nacionalnog koeficijenta koji bi donio četiri člana u idućoj sezoni? Jučerašnjoj pobjedom Budućnosti nastavljena je utrka za treće i četvrto mjesto između Cibone, Partizana i Budućnosti. Naime, sva tri kluba su izjednačena na omjeru 15 – 8.

Riječnikom atletičara, uvidjevši rasporede koji očekuje ove tri momčadi, možemo očekivati photo – finish.  No, pođimo redom. Očigledno je da su Beograđani u najboljem položaju jer imaju pozitivan omjer u međusobnim okršajima i s Cibonom (1:1, + pet koš razlika), i s Budućnosti (1:0, + sedam koš razlika). Momčad Duška Vujoševića očekuju susreti sa Szolnokijem, Budućnosti (u zahuktaloj Morači) te Cedevitom. Nimalo lagan raspored, ali ako sve tri momčadi završe na kraju s istim omjerom, Partizan je u prednosti tako da su u najpovolnijem položaju.

Podgoričani će imati najteži posao ukoliko žele na završnicu. Kako imaju lošiji omjer u susretima s Cibonom (1:1, minus tri koš razlika), moraju pobijediti u sva tri preostala kola i nadati se nekom posrtanju drugih suparnika. Crnogorce očekuje i najteži ždrijeb. Naime, Cedevita u Zagrebu, Partizan kod kuće te poletna Mega Vizura u Smederevu svakako nije ždrijeb za poželjeti.

Što se tiče naših, Cibonu očekuje malo lakši ždrijeb. Imaju gostovanja u Bosni i Hercegovini (Igokea, Široki) i u posljednjem kolu protiv Zvezde u Draženovom domu. Za nadati se da će riješiti sve dvojbe za vrijeme boravka u BiH.

Kad smo već kod Zvezde, njih vjerojatno očekuje pole position. Takva momčad i s takvom formom jednostavno se čini nemogućim da izgube sve tri preostale utakmice jer jedino tako mogu ugroziti prvo mjesto.

Borba za nacionalni koeficijent

S druge se pak strane odvija još jedna borba. Naime, osim borbe za mjestima na tablici u ovoj sezoni, odvija se borba i za brojem predstavnika u idućoj sezoni. Odnosno borba za boljim nacionalnim koeficijentom koji odlučuje o broju predstavnika određene države u idućoj sezoni.

Hrvatska trenutno ima tri predstavnika, dok Srbija ima četiri. Trenutni odnos koeficijenata je 13 – 12.67 za Srbiju tako da će se do kraja odvijati prava borba. Inače, nacionalni koeficijenti se računaju tako da se zbroje sve pobjede svih momčadi jedne zemlje  i podijele s trenutnim brojem predstavnika u ligi.

Kako Zadru prijeti ispadanje iz lige, ukoliko Cibona i Cedevita spaše “čast” Hrvatske i osvojimo dodatnu ulogu, vidjet ćemo je li došlo vrijeme da i regionalna košarkaška javnost upozna neke naše druge klubove. Je li došlo vrijeme za Kvarner, Jolly ili pak Zagrebov povratak? Je li došlo vrijeme za neke naše “Mega Vizure” (hit ovogodišnjeg prvenstva)?

Related Articles