Kapetanica srpske reprezentacije u Lupicama

Zasigurno, najzvučniji transfer ovog ljeta u Hrvatskoj, a vjerojatno i na prostorima bivše države je prelazak razigravačice te kapetana Partizana i srpske reprezentacije, i, zašto ne reći, najljepše srpske igračice Milice Dabović u Novi Zagreb. Ne samo zbog prelaska kao takvog, već zbog toga što je Milica Dabović ikona srpske košarke proteklih godina.

Milica je rođena 16. veljače 1983. godine na Cetinju, Crna Gora. Košarku je zaigrala kod oca Milana, košarkaškog trenera u Herceg Novom, a u karijeri je promijenila 15 klubova – od kojih su neki europski košarkaški velikani: Herceg Novi (2000–2002), Beopetrol (2002–2003), Crvena Zvezda (2003–2004), UMMC Ekaterinburg (2004), Vojvodina (2004–2005), UMMC Ekaterinburg (2005–2006), WBC Spartak Moscow Region (2006–2007), TEO Vilnius (2007), BC Moscow (2007–2008), USO Mondeville (2008), Besiktas (2008–2009), HATIS Yerevan (2009), Paleo Faliro-Grecce (2009–2010), Lider Pruszkow (2010), Partizan (2010–2013).

Jedna je od najboljih srpskih košarkašica svih vremena, a zbog svoje ljepote i svakako najprepoznatljivije lice srpske reprezentacije, izuzetno je popularna u Srbiji. Doslovce ima status “celebritiya” – nešto kao Antonija Mišura kod nas, čak i više. Proteklih sezona je s Partizanom osvajala sve naslove u državi i regiji, a prethodno je s Crvenom Zvezdom osvojila nacionalni kup i prvenstvo. Partizan je protekle sezone osvojio trostruku krunu – prvenstvo, kup i Adriatica ligu, s 32 pobjede i bez poraza.

Milica je u rezultatima Partizana sudjelovala s prosječno 15-ak poena, 3 skoka i 3 asistencije po utakmici. U nekoliko je navrata proglašavana najboljom igračicom srpskog prvenstva.

Na proteklom Europskom prvenstvu kao kapetan je predvodila Srbiju do povijesnog četvrtog mjesta te je u prosječno 24 minute na parketu postizala 9 poena, 4 skoka i dvije asistencije.

Prelazak Milice Dabović iz Partizana u Novi Zagreb, iako nije prvi, svakako je najzvučniji transfer u ženskoj košarci na relaciji Srbija – Hrvatska.

“Stvari su se odvijale filmskom brzinom. Kad je došla informacija da je Milica slobodan igrač, zbog nesretnih okolnosti koje su zahvatile Partizan, nismo puno razmišljali. Znate onu uzrečicu, ako nekog ne možeš pobijediti, dovedi ga. Sjećamo se kako nas je Milica izneredila prošle sezone u Zagrebu. Igračica tog profila, koja može dati dodatnu energiju ekipi i u obrani i u napadu, koja ne mora igrati 40 minuta da bi bila zapažena na terenu, i koja može igrati jedan i dva podjednako dobro – takva igračica nam je trebala.”

“S Milicom Dabović i Ivom Ciglar imamo neke opcije koje će biti teško branjive protivnicima. Iako je Milica peti stranac, to neće utjecati na igre u ELW ili MEL-u, a u hrvatskom prvenstvu ćemo vjerojatno na svakoj utakmici odmarati nekog drugog, kako je to radila i Cibona preklani. Dolaskom Milice Dabović dobiti ćemo potrebitu energiju i agresiju. Želimo zagrebačkoj publici priuštiti istinski spektakl, a dolazak Milice Dabović još je jedan korak naprijed u tom smjeru”,  najavio je dolazak Dabović u redove hrvatskog euroligaša trener Vladimir Ivanković.

Zagreb sam odabrala jer ekipa igra Euroligu i MEL, dvije najjače lige u Europi. Iza moje odluke stoji ogroman sportski motiv kao i kompletna priča oko kluba. Pored sportskih ambicija, izuzetno brinu i o svim ostalim segmentima, kao što su marketing i promocija ženske košarke”, rekla je nova “Lupica”.

31-godišnja košarkašica će biti jedna od rijetkih srpskih igračica koja će naredne sezone nastupati u Euroligi.

Ekipa je izuzetno jaka, tu je Iva Ciglar, Španjolka Pascua, Mađarica Rakszanyi… i eto, ja stižem kao šlag na torti”, uz osmijeh ističe Milica.

Kapetanica srpske reprezentacije nije krila žal zbog načina na koji se završila priča s Partizanom, međutim, smatra da će u Zagrebu uspjeti nastaviti s onim što je započela u ekipi Marine Maljković.

Žao mi je zbog Partizana. Odlazim poslije tri godine nevjerojatnih uspjeha i drago mi je što sam u prethodnom periodu radila u sredini kakvu je Marina Maljković stvorila, s izvanrednim košarkašicama i još boljim osobama. Ponosna sam što sam bila dio takve priče i u Partizanu i pogotovo u reprezentaciji Srbije. Ne znam kada će se ponovo stvoriti takav tim, s takvom atmosferom. Ali, u Novom Zagrebu slično razmišljaju kao i u Partizanu do nedavno, zalažu se za iste stvari i imaju slične ciljeve, od kojih je najvažniji promocija ženske košarke. Također, Zagreb je grad koji mi se izuzetno sviđa i u njemu imam mnogo prijatelja”, objasnila je svoj izbor Milica Dabović.

Jedna od očekivanijih akvizicija Novog Zagreba je Josipa Bura. Josipa, koja je protekle sezone nosila igru najljućih protivnica Lupica, Gospića, ispod obruča, u novoj će sezoni okušati svoje sposobnosti u Euroligi i srednjoeuropskoj ligi, ovaj put u dresu našeg kluba. U protekloj sezoni, u hrvatskoj ligi, Josipa je bilježila prosječno 9 poena i 7 skokova, a najbolju utakmicu imala je baš protiv Novog Zagreba, s 20 poena i 9 skokova, kada je Gospić pobijedio u Zagrebu.

Dugo smo lomili tko nam je najbolja opcija za poziciju drugog centra, s time da smo željeli da to bude drugačiji tip igrača od Pascue, kako bismo mogli igrati na razne načine. Odlučili smo se za Josipu, vjerujem da nismo pogriješili. Pamtimo je iz protekle sezone, bila je odlična u Gospiću, posebno protiv nas. Očekujem da će joj igranje ELW i MEL, te prilika za osvajanje dvostruke krune u Hrvatskoj, biti dodatan poticaj. S Milicom i Josipom dobili smo što smo htjeli. Želim reći da nismo odustali od još jednog pojačanja, jednog hrvatskog reprezentativnog centra, s čijim bi dolaskom opasno napali final 8″, zaključio je Ivanković.

Novi Zagreb je u proteklih par godina pokazao stabilnost i prije svega visoke ambicije, što na domaćoj, što na međunarodnoj sceni. Tu prije svega mislim na nastup u ELW. Izazovi su veliki, a ja im se posebno radujem”,  rekla je Josipa Bura, novi centar Novog Zagreba.

Pripreme Novog Zagreba za novu sezonu počinju 19. kolovoza. Konferencija za novinare kojom će biti predstavljena nova ekipa planirana je za petak, 23. kolovoz.