Kenan Sipahi za Crosarku: Danas će odlučiti obrana

Array

Jučer je španjolski Frombasket objavio članak pod naslovom “Lovro Mazalin: Kadet u U18”. Kako piše novinar portala, malo je igrača kadetskog uzrasta imalo vrijedan doprinos na juniorskom Europskom prvenstvu. Gledajući posljednjih deset prvenstava, može se nabrojati samo deset tadašnjih 16-godišnjaka. Među tim igračima su Enes Kanter (’92), Martin Kriz (’93), naš Dario Šarić, Burak Yildizli (’94) te Kenan Sipahi, turski reprezentativac rođen 1995. godine.

I baš će se sutra na suprotnim stranama susresti Mazalin i Sipahi, samo što je ovoga puta Mazalin u poziciji u kojoj je mladi turski reprezentativac bio prije dvije godine. Kenan u ekskluzivnom razgovoru za Crosarku otkriva da je upoznat s našom mladom nadom:

“Znam za Mazalina i pratim njegovo napredovanje. Dosta je visok i atletske predispozicije su mu veliki plus. Još je ljevak, a to će mu donijeti puno pozitivnih ocjena od stručnjaka.”

Kenan je 2011. godine, na Europskom prvenstvu u Poljskoj, s reprezentacijom Turske došao do bronce. Na prvenstvu je imao odlične brojke, prosječno je igrao 25 minuta i upisivao 9,3 koša i 3 asistencije  po utakmici. U susretu protiv naše reprezentacije, koja je na kraju bila sedma, bio je najbolji strijelac sa 16 poena.

Ovaj 197 centimetara visoki bek šuter uspješno igra u Turskoj (Tofas) gdje je i počeo s treniranjem košarke kada je došao s Kosova u posjetu bratu koji je studirao. Rekao nam je da su mu jedni od uzora Diamantidis i naš Planinić, a od hrvatskih košarkaša među ostalima posebno cijeni i Darija Šarića. Planira igrati nekoliko godina u Euroligi, a sljedeće odredište mu je NBA.


Kenan Sipahi #4

Sinoć su Turci, po rezultatu lako, pobijedili Englesku 76:58. Međutim, tako nije izgledalo u prvom poluvremenu jer su Englezi nakon 20 minuta vodili 36:34. Naš sugovornik  je bio prvi strijelac utakmice s 15 koševa. Nakon naše uvjerljive pobjede protiv Ukrajine jasno je da će o prvom mjestu odlučivati današnja utakmica. Turci su nas sa 71:70 prije skoro mjesec dana pobijedili na pripremnom turniru u talijanskoj Potenzi.

“U toj utakmici pobijedili smo Hrvatsku, ali to nije bila stvarna utakmica i nije pravo mjerilo jer je to bio tek početak priprema i obje ekipe nisu bile kompletne”, rekao je ovaj mladi Kosovar koji je rođen u Prištini. O našoj reprezentaciji dosta zna i bira riječi:

“İmate reprezentaciju koja je osvojila tri puta prvo mjesto. Mislim da je to vrlo iskusna ekipa, ekipa koja zna igrati košarku. Žganec, Marinelli, Gabrić i Arapović, sve su to igrači koji znaju kako se igra u napadu i koji znaju igrati pravu mušku košarku. Mislim da će biti dobra utakmica. U sutrašnjoj utakmici ekipa koja bude izdržljivija u obrani bit će bliže pobjedi.”

O izgledima Hrvatske reprezentacije te o ambicijama Turske je rekao:

“Bez obzira na izostanak Hezonje, Hrvatska nije izvan utrke za medalje. Ako budete igrali kolektivnu igru mogli biste ostvariti dobre rezultate. Mi u našoj reprezentaciji vjerujemo u medalju i jurimo ju. Naša generacija je osvojila U16 Europsko prvenstvo, kompletni smo i vjerujemo u svoje sposobnosti” – procijenio je bek turske selekcije i dodao rečenicu:

“Volim kad je Hrvatska uspješna, ali ja ne volim gubiti”.

Related Articles