Kirilenko i Deng propuštaju Eurobasket

Array

Jedan od najboljih europskih košarkaša, igrač Minnesota Timberwolvesa, Andrei Kirilenko objavio je na žalost svih ruskih navijača, ali i ljubitelja košarke da će propustiti ovogodišnji Eurobasket i sljedeći olimpijski ciklus.

U službenoj izjavi popularnog AK47 koju je objavio ruski košarkaški savez stoji: “Odlučio sam, iako nije bilo lako. Ponosan sam što sam bio dio ovog tima dugi niz godina za koji mi je bilo čast nastupati.”

O razlozima otkaza reprezentaciji kaže sljedeće: “Želim biti najbolji otac i više biti uključen u odrastanje moje djece. Želim ih gledati kako odrastaju. Provodeći cijelo ljeto s reprezentacijom, a ne s obitelji to jednostavno nije moguće.”

Ruski košarkaški savez je pokušao udovoljiti Kirilenku dopustivši mu da mu se obitelj priključi tijekom priprema, na što je Andrei odgovorio: “Oni imaju jednostavno svoj raspored kojem se ja moram prilagoditi.”

Od strane Alexandera Krasnenkova, predsjednika Ruskog košarkaškog saveza, nije naišao na osude nego na samo riječi hvale.

“Nema dvojbi o njegovom utjecaju na razvoj i promociju košarke u Rusiji. Želim Andreiu uspjeh, zdravlje i da će usprkos svemu nastaviti pomagati ruskoj košarci u nekoj drugoj ulozi.”

Ovim otkazom Rusi su mnogo izgubili, ali nikako ne valja otpisivati izuzetno talentiranu ekipu koja je na prošlim olimpijskim igrama osvojila broncu. Rusija je u skupini s Finskom, Grčkom, Italijom, Švedskom i Turskom.

Novi izbornik, Grk Fotis Katsikaris, upravo je oko Kirilenka planirao graditi momčad za nove uspjehe pa kaže: “Vrijednost Andreia kao igrača i vođe je nevjerojatna. Kakogod, moramo poštivati njegovu odluku. Vjerujem u sposobnosti i karakter drugih igrača te se nadam da možemo ispuniti očekivanja navijača.”

Kako će 2016. godine Kirilenko napuniti 35 godina teško je za očekivati da ova izjava ne znači umirovljenje od ruske reprezentacije. Podsjetimo, uz već navedenu broncu u Londonu, Kirilenko je za nacionalnu vrstu osvojio zlato 2007. na Eurobasketu odnosno broncu 2011.godine.

Ovo je dobra vijest za Hrvatsku reprezentaciju koja se u drugom dijelu natjecanja križa upravo sa skupinom u kojoj su Rusi.

Deng: Želim imati slobodno ljeto

Velika Britanija je također ostala bez najboljeg igrača. Iako u izjavama, NBA All-Star igrač Luol Deng, ostavlja mogućnost da ipak zaigra na Eurobasketu, to se vjerojatno neće dogoditi.

“Nisam 100 posto siguran hoću li igrati, vjerojatno neću. Želim imati slobodno ljeto, osobito ovo. Prošle godine sam bio na olimpijskim igrama i pokazao sam svima da želim nastupati za reprezentaciju. Ovu odluku sam donio i prije olimpijskih igara.”

Velika Britanija je na papiru u najlakšoj skupini na prvenstvu. U skupini s Ukrajinom, Francuskom, Njemačkom, Izraelom i Belgijom imala je velike šanse za prolaz u sljedeći krug. Bez Denga to će biti ipak malo teže, no ako gledamo prošli Eurobasket, ništa nije nemoguće.

Related Articles