Kojim putem ide KK Zadar i smiješi li mu se scenarij KK Cibona?

U klubu u kojem svatko vuče na svoju stranu ispada da jedino što ga još drži na kakvim-takvim konopcima su rezultati koje Jusup ostvaruje sa svojom momčadi, dok je sve ostalo gurnuto pod tepih i obavijeno velom tajni.

KK Zadar prvak je Hrvatske za sezonu 2022./23. i sudionik doigravanja AdmiralBet ABA Lige. Moglo bi se reći da cvatu ruže u gradu košarke, no cvatu li zaista? Odnos događanja na parketu i van njega nikako se nije mogao uskladiti.

S jedne strane trener Danijel Jusup je činio čuda s momčadi mahom sastavljenom od igrača iz ABA 2 lige, dok su se s druge strane vodili politički ratovi. Kao epilog svega najdeblji kraj izvukao je sad već bivši direktor Zadra, David Gunjević. Na pola sezone imali smo situaciju u kojoj se ušlo u četvrti mjesec neisplate plaća, kako igračima tako i radnoj zajednici. U međuvremenu dugovanja su namirena, no ipak je to uzelo danak pa smo svjedočili odlasku jednog od ključnih igrača, Antonija Jordana. 

Kao kruna sezone, trener Danijel Jusup konačno je podigao trofej pobjednika nacionalnog prvenstva u svome gradu. Zadrani su to proslavili kako samo oni to znaju, no pravo je pitanje što to donosi klubu za bolje sutra, ima li svojevrsne garancije da će se izroditi nekakav kontinuitet?

Pa teško je na to drugačije odgovoriti osim s i da i ne. Nakon godina lutanja s nanovo sastavljenim rosterom konačno je zadržana okosnica momčadi. Naravno kada si šampion svoje države i sudionik doigravanja regionalne lige logično je očekivati da ti i cijena malo poraste. Tako smo mogli pratiti ovoljetnu trakavicu oko novog ugovora za Luku Božića i visinu plaće koju zaslužuje. Kao rezultat svega potpisan je novi, podebljani ugovor s najkorisnijim igračem regionalne lige.

Njegovim potpisom probijen je proračun koji je bio zadan ovo ljeto, iako je prethodno najavljeno da klub neće trošiti novac koji nema. U situaciji kada je klub u procesu financijske stabilizacije to je najmanje poželjna opcija. Prema procjenama proračun je probijen za oko 60.000,00 eura. To će se sve sanirati novim kreditima i tako u krug, a prvi idući je početkom 2024. koji je dio trogodišnjeg plana financiranja kluba.

Ovog ljeta vodstvo kluba obećalo je uhvatit se u koštac s najvećim problemom u klubu, a to je predstečajna nagodba. Na kraju, izgleda da to baš i nije tako. Ona iznosi oko pola milijuna eura, a Nadzorni odbor kao da ju je zanemario te ništa nije isplaćeno vjerovnicima osim ovrha koje stižu na njihovu adresu.

Najveći dug KK Zadar ima prema ŠC Višnjik čiji je najveći korisnik, a on iznosi oko 1.4 milijuna eura. Nažalost potrebne suradnje tu nema, a Višnjik je jedino mjesto koje ima normalne uvjete za nesmetane treninge. Osim utakmica, pod “pekom” se održavaju treninzi seniora te kompletnog omladinskog pogona.

Sredinom prošle sezone desio se “potres” u KK Zadru te je smijenjen direktor David Gunjević od strane Nadzornog odbora. Od toga dana pa do dan danas nije imenovan novi direktor nego je sav teret stavljen na leđa dugogodišnje tajnice kluba Vane Dundov.

Nadzorni odbor koji je jedini dužan imenovati novog operativca dobio je dva nova člana. Ivo Josipović i Rok Stipčević nova su imena u Nadzornom odboru na prijedlog Grada Zadra. Nije baš razjašnjeno čime su navedena dvojica zavrijedila svoje mjesto i što su točno učinili za zadarsku košarku da se tamo nađu osim što su bivši igrači Zadra.

Velik poraz kluba nalazi se u raspadu zlatne generacije mladih igrača koja je pomela konkurenciju te osvojila prvo mjesto na praktički svim razinama. Nažalost KK Zadar došao je od kluba koji stvara i odgaja svoje mlade igrače do kluba iz kojeg će isti ti pobjeći prvom prilikom.

Najnoviji slučaj imamo u Antoniju Sikiriću koji je poslan na posudbu u Zabok. Na početku sezone trener Jusup najavljivao je veću minutažu za mlade igrače s obzirom na broj igrača u rosteru. Kako stvari stoje to neće biti slučaj, jer odlaskom Sikirića doveden je Petar Vujačić na poziciji Krševana Klarice. Ostaje pitanje zašto je odjednom došlo do promjene mišljenja nakon rezultatski nebitnog ABA Liga Super Cupa koji je od strane Zadra najavljivan kao dio pripremnog perioda.

U klubu u kojem svatko vuče na svoju stranu ispada da jedino što ga još drži na kakvim-takvim konopcima su rezultati koje Jusup ostvaruje sa svojom momčadi, dok je sve ostalo gurnuto pod tepih i obavijeno velom tajni. Nekad ponosan klub blistave prošlosti i velike tradicije godinama pleše na granici života i smrti, a mi se samo možemo nadati da ga neće snaći ista sudbina kao i najvećeg mu rivala.

Uredništvo portala poslalo je upit u KK Zadar, no do objave ovog teksta odgovor nije stigao.

Related Articles