Kome pozivnica za Svjetsko prvenstvo?

Array

Završen je EuroBasket, a završene su i ostale kontinentalne smotre. Sljedeće veliko takmičenje je Svjetsko prvenstvo na godinu u Španjolskoj.

Na Mundijalu će sudjelovati 24 ekipe, a poznato je njih 20. Za preostala četiri mjesta dijelit će se pozivnice. Otprije je poznato da zagarantirani nastup imaju Španjolska kao domaćin i SAD kao osvajači zlatne olimpijske kolajne.

Iz Europe, osim domaćina, nastup su izborile reprezentacije Francuske, Litve, Hrvatske, Slovenije, Ukrajine i Srbije. Ujedinjeni američki kontinent osigurao je četiri mjesta, a na nedavnom takmičenju svoj nastup potvrdili su Meksiko, Portoriko, Argentina i Dominikanska Republika. Azijci direktno daju tri predstavnika, Iran, Filipine i Južnu Koreju. S afričkog kontinenta pristižu Angola, Egipat i Senegal, dok s područja Australije i Oceanije već tradicionalno svoj nastup su izborili Australija i Novi Zeland.

Foto: FIBA Europe
Foto: FIBA Europe

Kandidata za preostala četiri mjesta je mnogo, a neke zemlje već su javno obznanile zainteresiranost poput Brazila, Kine, Turske, Italije, Grčke, Rusije, Njemačke, Venecuele, Nigerije, Tunisa, Kanade i Tajvana.

Prema pisanju svjetskih medija poznati su i favoriti. Gotovo siguran sudionik je Kina, kao i Brazil koji je domaćin Olimpijskih igara 2016. godine. Pretpostavlja se da će dvije pozivnice otići na Stari kontinent, a Turska se nameće kao najozbiljniji kandidat s obzirom da je BEKO bio glavni sponzor EuroBasketa, a Turkish Airlines je glavni sponzor Eurolige.

Italija je prva ponudila 500 000 eura, koliko pozivnica košta, i uz odličan lobi procjenjuje se da će wildcard ići baš njima iako su 2006. godine na isti način izborili nastup. Rusija i Njemačka koja nemaju novčanih problema teško da će izboriti nastup na prvenstvu s obzirom da je 2010. pozivnica otišla na njihovu adresu.

Ostalim zemljama šanse i nisu odveć velike, prvenstveno zbog novčanih problema, a potom i košarkaških razloga kao i malog utjecaja na izvršne organe.

Sjednica Fibe je zakazana za 22. studeni i tada će sve definitivno biti odlučeno, a ždrijeb skupina obavit će se 4. veljače u Barceloni.

Related Articles