Kontaktirali smo u Furstenfeld, hrvatsku košarkašku koloniju u Austriji

Austrijska košarkaška liga nije toliko strana košarkaškim zaljubljenicima u Hrvatskoj. Mnogo je naših košarkaša prošlo kroz njen žrvanj, pa i trenutno tamo nastupa 11 igrača, što u prvoj što u drugoj ligi.

Jedan od njih je Filip Mileta, 22-godišnji Zadranin, koji u Furstenfeldu pokriva pozicije šutera i krila, a svlačionicu dijeli s još trojicom Hrvata.

S Filipom smo popričali o njegovom prvom inozemnom iskustvu, dojmovima iz Austrije kao i planovima za budućnost.

Zajedno s još jednim Zadraninom Marijom Špaletom stigao si u Furstenfeld. Koliko vam je obojici pomogla činjenica da vas je tamo dočekao Marko Car, takoreći starosjedioc u klubu?
Moram priznati da nam je Marko doista pomogao po dolasku u Fürstenfeld, osim što nas je upoznao s načinom rada u klubu, upoznao nas je i zbližio s navijačima i ljudima iz Fürstenfelda što nam je zasigurno olakšalo prilagodbu u novoj sredini. Marko je i igrač s puno iskustva iz raznih prvoligaških klubova tako da nam i svojim iskustvom pomaže naravno i na terenu.”

Ovo je tvoj prvi odlazak u inozemstvo. Kako bi usporedio austrijsku Bundesligu s našim Premijer I Prvom ligom?
“Sa sigurnošću mogu reći da je Austrijska Bundesliga na višem rangu od naše Prve lige, a u usporedbi s našom Premijer ligom, rekao bih da su na otprilike sličnom nivou, možda klubovi poput Cedevite, Cibone i Zadra nešto odudaraju od Austrijskih prvoligaških klubova.”

Je li liga praćena u medijima ?
“Liga je poprilično dobro popraćena u medijima, posebno na internetskim stranicama gdje se nakon svakog kola mogu naći highlightsi svake utakmice, kao i najboljih 5 poteza kola. U novinama Fürstenfelda uvijek se nađe pokoji naslov posvećen našem klubu.”

Kakva je posjećenost dvorana ?
“Posjećenost u dvoranama je dobra, na primjer košarkaši Gmündena uvijek imaju najveću skupinu navijača jer su ove godine na samom vrhu ljestvice, no moram spomenuti, da iako nemamo puno pobjeda, vjerni navijači Fürstenfelda dolaze na naše utakmice i uvijek naprave dobru atmosferu.”

Trenutno se nalazite na posljednjem mjestu Bundeslige sa svega dvije pobjede u 19 utakmica. Kakve su bile ambicije kluba na početku sezone I kakve su sada na pola sezone?
“Ambicije kluba su prije svega su bile razvoj mladih igrača, tako da je  sastavljena mlada ekipa na čelu s iskusnim Markom koji će nas svojim iskustvom voditi iz utakmice u utakmicu. Prije same sezone odigrali smo turnir u Grazu na kojem smo osvojili 3. mjesto. To nam je dalo vjetar u leđa i prvu utakmicu lige odigrali smo poprilično dobro protiv Vienna Timberwolvesa, no nažalost zvukom sirene izgubili smo utakmicu. Nakon toga uslijedila je utakmica protiv jakog Gmündena koji je odnio uvjerljivu pobjedu. Mislim da smo nakon toga pali i par utakmica se zaredalo. No sada smo dobili još pojačanja dolaskom Joshuah Davisa, ali i Matije Poščića, igrača koji uz Marka donosi još iskustva. Zajedno smo dobili još jednu utakmicu, a nadam se da će sad uslijediti dobar niz utakmica i da nećemo razočarati naše navijače.”

Jesi li zadovoljan svojim igrama?
“Mogu reći da sam dosta dobro ušao u predsezonu na turniru u Grazu, a bio sam zadovoljan i nastupom na prvoj utakmici sezone, nakon toga kao da se zaredao lošiji niz mojih nastupa, pripisao bih to i mom neiskustvu u igranju na ovakvom nivou. Ubrzo je uslijedila i neka ozljeda, no to je brzo prošlo i uspio sam podići svoji igru. Trudim se ostati fokusiran i pridonijeti svom timu kako u šuterskoj tako i u obrambenoj igri. Nadam se i boljem rezultatima, i mojim osobnim, a naravno i timskim.”

Fürstenfeld je malen gradić s nešto manje od 6000 stanovnika. Kako si se snašao u dosta manjoj sredini od one iz koje dolaziš I kako si se kao Dalmatinac snašao u austrijskoj zimi?
Snašao sam se poprilično dobro, kao što sam rekao i taj proces prilagodbe mi je olakšao Marko Car. Svi su jako susretljivi, a pošto u timu ima dosta ljudi s naših prostora nije trebalo dugo da se svi zbližimo. Što se tiče austrijske zime ni tu nema nekih problema jer sam prošle sezone bio u Karlovcu pa sam naviknut na temperature oko nule i snijeg.”

Koji su ti planovi za budućnost?
“Trenutno nemam planova za budućnost, tj. fokusiran sam na ovu sezonu. Želim dati sve od sebe da pomognem svom timu i da ostvarimo što bolji rezultat.”

Filipu se zahvaljujemo na susretljivosti i želimo mu puno sreće u nastavku karijere.