Košarkaške ikone: Zadarski dirigent

U današnjem serijalu “Košarkaških ikona” prisjećamo se jednog od velikana hrvatske košarke. Iako se mnogima ne sviđa njegov rad nakon igračke i trenerske karijere, nitko ne može osporiti status legende velikom Giuseppeju Pinu Gjergji, ili kako se to znalo prevoditi Josipu Đerđi.

Pino se košarkom počeo baviti u rodnom Zadru, u kojem je i proveo cijelu karijeru (1958.-1976.). 1965. godine bio je predvodnik momčadi koja je prekinula dominaciju Olimpije i Beograda u jugoslavenskom prvenstvu. U najbitnijoj utakmici sezone, onoj s Olimpijom postigao je 37 poena. Tijekom te, za Zadar povijesne sezone, prosječno je ubacivao preko 25 poena.

Kroz 18 godina provedenih u Zadru odigrao je 315 prvenstvenih utakmica, a prosječno je ubacivao 21,1 poen. Osim spomenutog naslova iz ’65, Gjergja je još četiri puta stigao do titule prvaka države (’67, ’68, ’74, ’75). Zajedno s pokojnim Krešom radio je čuda u bijelom dresu, donosio radost u Jaderu.

Pino je bio jedan od najboljih europskih razigravača šezdesetih godina prošlog stoljeća, a s reprezentacijom Jugoslavije stigao je do dva svjetska srebra (’63, ’67) te europske bronce (’65). Dres reprezentacije nosio je 103 puta, koje je iskoristio za ukupno 611 poena.

Kao hrvatski izbornik osvojio je broncu na svjetskom prvenstvu 1994. u Kanadi, a iste godine postao je dobitnikom Državne nagrade za šport „Franjo Bučar“. Deset godina nakon toga postao je dobitnik iste nagrade, ali one za životno djelo. 2009. godine KK Zadar je, u Pinovo ime, umirovio dres s brojem 10, koji od tada ponosno visi u Višnjiku.

Liderstvo, vjernost, hrabrost karakteristike su koje opisuju Gjergju kao igrača. Previše voli košarku da bi se maknuo od nje, pa tako i danas, s 80 godina iza sebe i dalje igra nama najdraži sport. Ispod teksta možete pogledati Gjergju sa 70 i kusur godina. Što bi se reklo: „Ko zna, zna“.

Related Articles