Krunoslav Krajnović: Respekt svima, strah ni od koga

Array

Brodski prvoligaš u novu sezonu kreće s novom upravom, novim imenom i novim trenerom. Krunoslav Krajnović se vratio kući. Rođen je u Slavonskom Brodu i poslije Ante Nazora najmlađi je trener u našoj najjačoj ligi.

Ovaj difovac s FIBA trenerskom licencom košarku je igrao u Brodu, u ondašnjem članu A2 lige Orioliku. Od 1995. do sezone 2004. trenira klubove u Hrvatskoj. Prvo u Zagrebu i Ciboni radi s mlađim kategorijama, a u Gorici i Kaptolu kao pomoćni trener. Sljedeće godine odlazi u Slovačku u BK E.S.O Lučinac gdje u svojoj premijernoj sezoni osvaja Exstraligu i biva proglašen za najboljeg trenera sezone. Slovačka mu postaje boravište do prošle godine, a sve to vrijeme postizao je rezultate s niz klubova prikupljajući priznanja struke, navijača i sportskih novinara. Prošle godine se vratio u Brod kao trener juniora, a ove sezone dobio je povjerenje vođenja prve momčadi.

Krajnovićeva tiha patnja oduvijek je bila postati trenerom u svom gradu, početkom prošle godine je za SBportal izjavio: “Moram priznati da sam očekivao priliku u Svjetlosti. Nisam je dobio, a jedino ljudi iz kluba znaju zašto. Klub ima odlične uvjete i mislim da se može napraviti jako dobar posao. Volio bih dokazati ono što znam i što sam već pokazao u inozemstvu. Od svake bih utakmice pokušao napraviti praznik i sve bih učinio da Brođani zavole košarku. Doduše, oni je i sada vole, ali to jednostavno nije na onoj razini na kojoj je bilo prije. Mislim da bi domaći momci trebali dobiti priliku, ali valjda još nije došao red na mene.”

Sezonu kasnije, stvari su se promijenile. Što se to promijenilo u ovih godinu i pol?

“Nakon studiranja i fakulteta posvetio sam se košarci. Nisam želio stajati sa strane i čekati priliku da bih se dokazao nego sam tražio svoje mjesto u košarkaškom svijetu. Otišao sam u Slovačku gdje sam jako zadovoljan s onim što sam učinio. Sve to vrijeme bilo je kontakata s mojima iz Broda. Slavonski Brod je velika košarkaška momčad  i vjerojatno su na mjestu trenera htjeli imati već dokazano ime. Sigurno su bili oprezni pri izboru prvog čovjeka struke, željeli su ga vidjeti na licu mjesta, u radu s igračima. Nakon završetka lige u Slovačkoj preuzeo sam treniranje nadarene juniorske generacije i uključen sam u rad s prvom momčadi. Vjerojatno je to i presudilo mom angažmanu. Iza mene stoje uspjesi u Slovačkoj, a sad su osobe koje odlučuju na licu mjesta mogle vidjeti moj sustav rada, moj pristup poslu.”

Nakon postavljenja stigla je i nova uprava i novi glavni sponzor. Dojma smo da je klub od tog trenutka živnuo, mnogo nove stvari su se od tada dogodile.

“U klubu nismo radili ništa na brzinu, o mnogo toga se dosta razgovaralo, dosta se procjenjivalo, a dolaskom nove uprave i uz sigurnost koju ulijeva novi sponzor krenuli smo i sa slaganjem momčadi za novu sezonu. Igrački roster 15. kolovoza, kada smo krenuli s pripremama, bio je dosta tanak. U sljedeća dva tjedna napravili smo dobar posao, ali ništa nije bilo na brzinu. Nije bilo lako, neki pregovori su dugo trajali, tražili smo najbolja rješenja za klub, išli smo korak po korak. Vjerujem da smo u velikoj mjeri realizirali naše želje, da smo odabrali prave igrače za našu ekipu.  Ono što mene posebno veseli je da su novopridošli igrači karakterno pozitive osobe i u sportskom i u ljudskom smislu. Oduševljava me kako su se svi odreda vrlo brzo uklopili, a to dovoljno govori o cijeloj zajednici.

“Prvi je došao Marino Šarlija iz Zadra, a nakon njega i Krunoslav Rimac koji je prije četiri godine odigrao odličnu sezonu u Slavonskom Brodu te Đuro Bjegović i mladi Marko Baković. Produžili smo novi ugovor s Markom Batinom, velikim pozitivcem u ekipi. On je svakako jedan od igrača od kojih očekujem da će kad bude potrebno napraviti prevagu. Posljednja pojačanja su ona od prošlog tjedna. Stigli su nam Brice Massamba, povremeni reprezentativac Švedske koji je došao s vrhunskog koledža. Dugo smo radili na njegovom dolasku i drago mi je da smo uspjeli u tome. Na kraju je došao i Denis Toroman. Također igrač koji nam treba. Još radimo na dovođenju pojačanja na poziciji četvorke i time bi najvjerojatnije zaključili slaganje rostera.”

Massamba i Toroman su posljednje akvizicije. Da li je to taj centar kojega ste čekali od početka priprema?  S Toromanom ste i prije trenirali, pretpostavljamo da je on bio Vaš izbor.

“Toromana dugo  znam, još iz A2 lige kada je igrao za Kaptol u kojemu sam ja bio pomoćni trener. Vodio sam i  njegovu ekipu na ljetnoj ligi u Austriji tako da sam upoznat s njegovim trenutnim mogućnostima. Iskusan combo igrač na poziciji jedan i dva. Vrlo bitna karika u ekipi, rasteretiti će Blaića i Rimca. Veliko pojačanje, u što su se mogli svi uvjeriti u Osijeku na turniru Dražen Pešić. Massamba je posebna priča, on je čudo od karaktera. Odlično se uklopio, nakon samo par treninga svi smo ga prihvatili kao da je tu godinama. Ima zarazan osmjeh i prenosi pozitivne vibracije na suigrače. Vjerujem da će uskoro biti miljenik brodske publike. Na jutarnjem treningu je ozlijedio lijevi zglob, pa je s tom ozljedom odradio i večernji. Sutra protiv Slobode ozljedi i drugi zglob, nakon toga odigra odlično u finalu protiv Osječkog sokola. I sve to uz osmjeh.”

Nikada nije bilo više klubova iz Slavonije u A1 ligi. Pobijedili ste Osječki Sokol dva puta u šest dana. Po nekim procjenama košarkaških stručnjaka Đuro Đaković je trenutno najbolja Slavonska momčad.

“Da, dva puta smo dobili Osijek, i po tim rezultatima i igri na parketu može se donijeti zaključak da smo bolje posložili momčad i da trenutno bolje stojimo. No, do početka lige ima još vremena, dosta stvari se može promijeniti. Osječani će se vjerojatno dodatno pojačati, a sigurno će dodatno podići formu. Tek nakon prvih utakmica vidjeti ćemo kako stojimo. S Dardom nismo igrali i nemam na temelju čega usporediti naš odnos snaga. Darda je jaka i ambiciozna momčad. Zasigurno, kao i svi ostali prvoligaši, ozbiljno priprema ekipu za ligu. Ne razmišljam posebno o klubovima iz susjedstva, sve su utakmice bitne i svaka pobjeda je važna.”

Krunoslav Krajnović

Odigrali ste šest pripremnih utakmica. Pobijedili ste Belišće, Inđiju, Slobodu i dva puta Osječane. Jedini poraz je onaj od Borca iz Banja Luke.  Po učinku igrača u tim utakmicama dvojac Rimac – Batina je pokazao najviše.

“Od Borca smo poraženi zbog izostanka Karlovića, Šarlije i Bjegovića, a i Rimac se žalio na ozljedu. Nije ni čudno što su Rimac i Batina odigrali odlično pripremne utakmice. Tu su od početka, prošli su kompletne pripreme i odlično su radili. To se i vidi na utakmicama. Da, oni su svakako igrači od kojih očekujem puno.”

U tim pripremnim utakmicama Mario Matasović je dobivao odličnu minutažu koju je opravdao dobrim igrama. U nekim utakmicama je bio i najbolji strijelac ekipe. Odlazi u SAD, da li to znači da ćete imati problema na mjestu zaštićenog igrača?

“Mario je odlično radio i normalno je što je dobivao veliku minutažu koju je i iskoristio na pravi način. To je marljiv, inteligentan igrač, igrač koji je uvijek 200 posto u treningu ili utakmici. S jedne strane žao mi je što odlazi u SAD jer sam siguran da bi pružio odlične igre u našem dresu, na svoju i na radost kluba. S druge strane drago mi je što će završiti školovanje u SAD uz igranje košarke. To je i najbolja kombinacija za mladog igrača. Siguran sam da će i tamo napredovati i  ostaviti traga. Želim mu svu sreću.

“Iako su na početku priprema Kljaić i Živković bili prvi izbor, na mjestu zaštićenog igrača trenutno ima prednost Baković. Imamo još dvije utakmice, u Banja Luci i Inđiji, dat ću im svima dobru minutažu i na njima je da se izbore za što bolju poziciju u momčadi. Pored njih trojice vodimo računa i o mlađim igračima, igračima koji će sljedeće godine biti zaštićeno godište. Pavle Matuško je nakon ozljede ponovo u trenažnom procesu. On, Kristijan, Hajdić i Karlović onoliko koliko im školske obaveze dozvole treniraju i sa seniorima. Vodimo računa o njima, mislimo da budućnost kluba.”

BIBL liga, dobili ste jaku skupinu. Đuru Đakovića ne vežu ugodne uspomene uz ovo regionalno natjecanje, prije dvije godine klub nije upisao niti jednu pobjedu.

“Dopala nas je jača skupina, ali ja sam osobno zadovoljan s time. U skupini je prošlogodišnji pobjednik Gail Gilboa, drugi po jakosti izraelski klub. Levski iz Bugarske je prošle godine bio finalist, a i ove godine imaju jaku ekipu. Tu su još Mornar iz Crne Gore te Kumanovo iz Makedonije.  Najavljujemo borbu za treće mjesto u skupini koje vodi u daljnju borbu za Final Four Balkanske lige. Neke su procjene da će nas ovo natjecanje u smislu financija i putovanja iscrpiti te da ćemo se fizički i psihički potrošiti. Ja smatram da nam takve jake utakmice mogu samo dobro doći, bavimo se s tim poslom i utakmice s klubovima koji imaju jači budžet i ambicije mogu donijeti svima dobro. I igračima, i trenerima, i klubu u cjelini.”

Hrvatska A1 liga uskoro počinje. U prvom kolu dolazi vam već za desetak dana Zabok. S kojim ambicijama ulazite u novu sezonu? Ima li stvari s kojima niste zadovoljni?

“Naravno da mi koji se bavimo trenerskim poslom nismo nikada do kraja zadovoljni. Težimo da izvučemo od ekipe maksimum koji se može izvući.  Ne namjeravam se puno žaliti, ali volio bih da je bilo manje ozljeda i da su pripreme bile duže nego što to jesu. No, ne želim u tome tražiti alibi, to su stvari koje imaju svi klubovi, pa i ja. Što se tiče lige, jedno je sigurno, sa svima ćemo se boriti bez obzira radi li se o Zaboku, Osječkom Sokolu, Zadru, Ciboni ili Cedeviti. Ambicije i ciljevi kluba iz Slavonskog Broda su odavno poznati, Đuro Đaković će se boriti za Ligu za prvaka i sve ispod toga je neuspjeh. Siguran sam da ćemo svojim igrama vrlo brzo steći respekt ekipa koje imaju daleko veći proračun. Trenutno smo dobro odigrali pripremne utakmice, momčad je pokazala karakter i uz pojačanja možemo biti samo bolji. Ali, ne treba stvarati euforiju i ne treba nikoga podcjenjivati. Respekt prema svima, strah niti pred kime.”

Related Articles