Kup Krešimira Ćosića: Novi sustav natjecanja

Hrvatski košarkaški savez obavijestio je kako će se od sljedeće sezone Kup Krešimira Ćosića igrati u drugačijem sustavu natjecanja, i to redom:

Prvi dio natjecanja Kupa Republike Hrvatske organizira se na području općina-gradova, županija i na području pet (5) regija: Istok, Sjever, Zapad, Centar i Jug zaključno s momčadima klubova Drugih muških liga.

U prvom dijelu natjecanja OBAVEZAN je nastup klubova Prve i Druge muške lige.

REGIJA ISTOK pokriva područje sljedećih županija: dio Virovitičko-podravske, Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Požeško-slavonsku i Brodsko-posavsku.

REGIJA SJEVER pokriva područje sljedećih županija: Bjelovarsko-bilogorsku, Međimursku, Koprivničko-križevačku, Varaždinsku i dio Virovitičko-podravske.

REGIJA ZAPAD pokriva područje sljedećih županija: Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku.

REGIJA CENTAR pokriva područje sljedećih županija: Sisačko-moslavačku, Krapinsko-zagorsku, Karlovačku, Zagrebačku i Grad Zagreb.

REGIJA JUG pokriva područje sljedećih županija: Dubrovačko-neretvansku, Zadarsku, Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku.

Prvi dio Kup natjecanja igra se prema jednostrukom bod sustavu uz primjenu dirigiranog ždrijeba, s tim da je domaćin klub iz nižeg stupnja natjecanja, odnosno slabije plasirani klub iz prethodne sezone. Utakmice se igraju po Propozicijama Prve muške lige.

Kup natjecanje na području regija ISTOK, SJEVER, ZAPAD, CENTAR i JUG natjecanje organiziraju i provode županijski savezi koji su voditelji natjecanja tih regija.

U drugi dio Kup natjecanja plasirati će se pobjednik regije CENTAR, pobjednik regije JUG, pobjednik regije ZAPAD, te međusobni pobjednik između regije SJEVER i ISTOK. Domaćin utakmice između pobjednika regije SJEVER i ISTOK određuje se ždrijebom.

U drugom dijelu kup natjecanja u sezoni 2020/21, kojim rukovodi Povjerenik za natjecanje HT Premijer lige HKS-a sudjeluje šesnaest (16) klubova i to:

− dvanaest (12) klubova HT Premijer lige sezone 2020/21,

− četiri (4) pobjednika prvog dijela natjecanja po regijama sezone 2020/21.

Utakmice II. dijela kup natjecanja, kao i Završnica kup natjecanja igraju se po Propozicijama natjecanja HT Premijer lige, a Povjerenika za natjecanje imenuje Upravni odbor HKS-a.

Parovi osmine finala Kupa određuju se ždrijebom. Igra se jedna utakmica a pobjednici utakmica stječu pravo nastupa na Final Eightu. Domaćin utakmice osmine finala je klub nižeg ranga natjecanja, a ako su klubovi istog ranga natjecanja domaćin je prvo izvučeni klub.

Sudionici Final Eighta Kupa su pobjednici parova osmine finala Kup natjecanja (sve utakmice igraju se na jednom mjestu).

Na Završnom turniru sudjeluje osam (8) klubova. Parovi četvrtzavršnice Završnog turnira određuju se ždrijebom. Utakmice četvrtzavršnice igraju se dva dana, svaki dan po dvije utakmice. Nakon drugog dana i odigrane posljednje utakmice četvrtzavršnice, ždrijebom se određuju parovi polufinalnih utakmica Završnice.

Nakon što se odigraju dva susreta poluzavršnice, u finalu igraju pobjednici tih utakmica. Prvak završnog turnira (Final Eight-a) je pobjednik kup natjecanja Republike Hrvatske “Krešimir Ćosić”.

 

Related Articles