Lupice na svom parketu dočekuju Galatasaray

Array

Otprilike prije godinu dana u Zagreb je prvi put došao moćni turski košarkaški div – Galatasaray. I, prošetao se Zagrebom, neiskusna ekipa Novog Zagreba nije bila dostojan suparnik jednoj od najboljih i najskupljih ekipa Eurolige. Sancho Little, Silvia Fowells, Ann Wauters i druge zvijezde s Bospora nisu dopustile iznenađenje i sve su riješile u prvom poluvremenu. Bilo je to teško vatreno krštenje za Lupice, Galata je pobijedio 48-79.

No, ove je godine u Trnskom malo drugačija situacija. Novi Zagreb se pojačao, na parketu danas nema, osim Antonije Jurić, niti jedne sudionice prošlogodišnje Eurolige, tu su neka sasvim nova, ali i bolja lica. Do pokazuju rezultati Novog Zagreba u MEL, posebno odlična igra protiv Good Angelsa, jedne od najboljih ekipa Europe. Također, ni pražankama u prošlom kolu nije bilo svejedno, plesale su na ivici poraza.

Galatasaray je vodeća ekipa turskog prvenstva, suvereni su i bez poraza. U prvom kolu Eurolige naprosto su masakrirali Parfumerias Avenidu naše Marije Režan sa čak 81-56, s time da su na kraju treće četvrtine vodile čak s 37 razlike. Sve je bilo riješeno u prvoj četvrtini, kada su Turkinje iskoristile lošu zonsku obranu Španjolki i povele 32-14.

Obzirom da Sancho Little zbog ozlijede neće igrati, iako će biti u Zagrebu, evidentno je da je centarska linija Novog Zagreb ravnopravna, ako ne i bolja od centarske linije BoneYilmazCaglar. Iako, Yilmaz je s 23 poena uništila Avenidu u prošlom kolu, pretežno šutevima s distance, o čemu bi u Novom Zagrebu trebali povesti računa.

Vanjska linija ipak djeluje uvjerljivo. Play turske reprezentacije, Isil Alben, najbolji strijelac prošlogodišnjeg Eurocupa, Shanonte Zellous (SAD) i španjolska all-star igračica, Alba Torrens biti će pravo iskušenje za vanjsku liniju Lupica. Ukoliko se zaustavi organizatorski učinak Alben, i barem jedna od ove dvije šuterice, Novi Zagreb ima realne izglede za dobar rezultat.

Turkinje su u svojoj Abdi Ipekci areni protiv Avenide izgledale sjajno. Međutim, u prvoj su četvrtini pogodile sve otvorene šuteve za 2 i za 3 poena, dok je istovremeno Avenida igrala kao da su se prvi put sastale. Ovo nije onaj Galatasaray od prošle godine, koji je rasturao ispod koša, s Little, Wauters, Fowells i Caglar. Ovo je sasvim drugačije koncipirana ekipa, koja je sad puno jača na vanjskoj liniji, koja postiže dosta koševa, koja igra brzu tranziciju. Međutim, nama su njihovi centri lani bili nezaustavljivi.

Mislim da ove godine možemo biti kompetitivniji. Ne stignemo puno razmišljati o našim protivnicima, pretežno smo usredotočeni na unapređenje naše igre, međutim dobro smo ih proučili i znamo dosta o njima. Nadam se da će Luce i Lucy biti na nivou iz Praga, te da će bekovska linija biti nešto učinkovitija. To bi bio recept za uspjeh. Igrati ćemo čvrsto i agresivno, onako kako igramo stalno, i nastojati ćemo natjerati protivnika da se prilagodi našoj igri, a ne mi njihovoj. Imamo snage i igrača za to.”– najavio je utakmicu s Galatom trener Vladimir Ivanković.

Lani smo pale bez ispaljenog metka. Nismo se ni snašle, a one su već otišle na nedostižnu prednost. Teško je uopće uspoređivati turskog velikana s nama, one mogu kupiti kojeg god igrača požele, imaju proračun barem 20 puta veći od nas, međutim na terenu ne igraju novci. Mi smo ove godine dokazale da možemo i sa ponajboljim ekipama u Europi igrati dobro, i sigurna sam da Galati sutra neće biti lako.

Imamo želju da se Trnsko napuni, mislim da smo rezultatima lani, kad smo osvojile obje titule, i ove godine, kad smo u vrhu MEL-a i na vrhu hrvatske lige, zaslužile da nas više ljudi dođe pogledati. Utakmica s Galatasarayem je pravi spektakl, treba doći i vidjeti. Nadam se da će ljubitelji košarke u Zagrebu to prepoznati i pomoći nam do ostvarimo prvu pobjedu ove sezone.” – riječi su kapetanice Novog Zagreba, Antonije Jurić.

Osim Josipe Bure, koja je bolesna, ostale igračice su spremne i jedva čekaju utakmicu s Turkinjama. Utakmica se igra u srijedu, 13.11.2013, s početkom u 20,30 sati u dvorani SD Trnsko. Ulaz je slobodan.

Related Articles