Mađarski Szolnoki novi sudionik ABA lige

Array

Nakon odustajanja izraelskog Maccabija od nastupa u ABA ligi iduće sezone, glavni kandidati za dobivanje posljednje pozivnice bili su mađarski prvak Szolnoki i četvrtoplasirana momčad srpskog prvenstva Vojvodina, a zanimanje je iskazao i Helios Domžale. Na sastanku Upravnog odbora tvrtke Sidro koja upravlja ovim natjecanjem, jednoglasno je odlučeno da pozivnica vrijedna 150 tisuća eura ide u ruke ambicioznim Mađarima.

Predsjednik ABA lige Roman Lisac izjavio je da je suradnja dogovorena na više godina, ali da još nije točno utvrđeno koliko. Time se broj zemalja koje će u idućoj sezoni imati svoje predstavnike u ABA ligi popeo na brojku sedam. Također, Mađarska je deveta zemlja koja je dala svog predstavnika od početka ovog natjecanja, te treća zemlja izvan prostora bivše Jugoslavije.

Punim imenom Szolnoki Olajbanyasz u posljednje dvije sezone osvojio je dvostruku krunu u Mađarskoj, a ukupno su u povijesti osvojili po četiri naslova prvaka i pobjednika Kupa. Prošle su sezone ostvarili i najveći uspjeh na europskoj sceni, kada su izborili Final Four Eurochallengea, gdje su poraženi u obje utakmice (Besiktas i Triumph) i na koncu osvojili četvrto mjesto u ovom natjecanju.

Szolnoki u svom sastavu ima nekoliko zanimljivih igrača. Tu je 212 centimetara visoki bivši igrač Cibone i Hemofarma Marton Bader, te nekoliko bivših i sadašnjih mađarskih reprezentativaca, predvođenih iskusnim Akosom Horvathom i Martonom Fodorom, te bi oni trebali činiti okosnicu momčadi za iduću sezonu. Kako je u mađarskom prvenstvu ograničen broj stranaca na tri za očekivati je da Szolnoki neće prelaziti tu brojku.

Kako se očekuje ostanak Bugarina Hriste Nikolova, roster će vjerojatno popuniti američkim košarkašima. Prva prinova već je potpisala za Szolnoki, to je dosadašnji centar Debrecena i prošlosezonski prvi skakač lige Miklos Szabo, ali odlazak naturaliziranog Amerikanca i MVP-a lige Obie Trottera u ruski Nizhny Novgorod teško će nadoknaditi.

Szolnoki nije posebno atraktivna momčad, neće privlačiti publiku u dvorane poput Maccabija, ali radi se o solidnoj, radnoj momčadi, koja na domaćim utakmicama ima uvijek punu dvoranu. Ta dobra atmosfera im je uz samopouzdanje dobiveno dobrim nastupima u Eurochallengeu glavna prednost, ali podatak da nijedan igrač, osim zasad Martona Badera, nije nikada nastupao u jačoj ligi od mađarske sigurno im ne ide u prilog. Ali, za konačnu ocjenu treba ipak pričekati prijelazni rok, jer je za očekivati da se Mađari ne misle osramotiti u ovom natjecanju, te će se u tom cilju sasvim sigurno kvalitetno pojačati i nadajmo se ABA ligi donijeti jednu dimenziju više.

Related Articles