Maljković: Ovo je lekcija kako se igra u Euroligi

Array

U izjavi za stranicu kluba, trener Maljković, sažeo je utakmicu u par riječi i rekao što njegove igrače čeka u daljnjem tijeku najelitnijeg europskog košarkaškog natjecanja te prokomentirao snagu Žalgirisova rostera.

Ovo je lekcija kako se igra u Euroligi. To nije ni Eurocup, nije ni Jadranska liga. Znači igra se oštro, puno se trči, disciplinirano. Nije Romanov besplatno doveo braću Lavrinoviče, Kaukenasa i još kupuje. Taj tim izgleda izvanredno i oni će na ovom terenu dobiti gotovo sve. Bilo bi iznenađenje da izgube uz ovakvu publiku, 15 000 ljudi.
Rekao je i čemu moraju stremiti te kratko pojasnio zašto su neki njegovi igrači odigrali slabo i što se mora dogoditi da bi on pohvalio pojedince.

Nama ostaje da se na našem treningu približimo tom modelu igre. Ništa više što dosad nismo usjeli. Igrači koji su odigrali slabo, u pripremnom periodu nisu trenirali, prije svega Green. Ne vrijedi da ističem zadovoljstvo zbog dva, tri igrača koji su korektno odigrali. Tim mora odigrati bolje  pa ćemo onda izdvojiti pojedince.

Uz Maljkovića i Marko Popović, kandidat za igrača utakmice, prokomentirao je Cedevitu u kontekstu Eurolige, pojasnio Žalgirisov način igre.

Mislim da je ovo faza odrastanja Cedevite, mi igramo na način na koji igramo, letimo po terenu svih četrdeset minuta. Full court pressing je do zadnje sekunde. Znači, mi smo presjekli dvije, tri lopte u zadnjoj minuti. Natjerali smo ih da izgube 20 lopti, skraćeni su u rotaciji, mi to znamo, zato smo i napali, igrali smo isto tako protiv Kubana koji ima samo Calathesa  na playu i mislim da smo zasluženo pobijedili.
Osvrnuo se i na Zagreb, koji je bio prošlogodišnji hrvatski predstvanik u Euroligi i također je loše startao, no nije “potonuo” nego se dizao i na kraju malo i iznenadio.

Ovo je iskustvo, ovo je Euroliga, nije neko domaće natjecanje, jednostavno, možda je razlika malo prevelika, ali svejedno čestitam Cedeviti zato što znam da će nekoga unerediti ove sezone, pogotovo u Euroligi. Sjetimo se samo Zagreba lani, Zagreba je i Bamberg napucao 40 razlike pa gdje god je išao, nije bilo ispod 20-25 razlike, na kraju su dobili nas doma.

Pokazao je i da je svjestan stanja stvari u Cedeviti:

Fali Marko Tomas, danas nije ni Bilan igrao, ne znam koji je razlog,  pogotovo na toj centarskoj poziciji im je falio jedan visoki igrač, da napravi možda balans između unutarnje i vanjske igre.

Za kraj je rekao i  kako se Žalgiris uz pomoć domaće publike namjerava dokopati Top 16:

 Iako nije dvorana bila popunjena, ovo je prava košarkaška atmosfera i teško je ne igrati dobro pred svojom publikom. Naravno, bitno je pokazati, dati sve od sebe, držati domaći teren i ako to uspijemo, onda imamo velike šanse za ići  u Top 16. To je naš prvi korak i cilj, ovo je prva utakmica od 10, 9 ostalo, 4 doma, to je naš cilj. A što uhvatimo na strani, odlično.

Related Articles