Direktor Zadra Čačić za Crošarku: Ciljevi ostvareni

Array

Sezona 2012/2013. je pri kraju. Prostalo je još samo doigravanje za prvaka Hrvatske, ali i to će brzopotezno, kao i liga za prvaka biti gotovo. Povodom završetka sezone, porazgovarali smo sa mladim direktorom Zadra, Marinom Čačićem koji nam je dao zanimljive odgovore.

Sezona je pri samom kraju, jeste li zadovoljni ostvarenim rezultatima?

“Sportskim rezultatima sam apsolutno zadovoljan, ostvaren je cilj koji je pred momčad postavljen na početku sezone i to je najbitnije. Sezona još nije gotova i ne bih otpisivao momčad uoči polufinala jer smatram da ova grupa momaka može i do kraja u prvenstvu. To bi bio šlag na tortu.”

Neizbježno pitanje o financijama i da li se financijsko stanje poboljšalo ili je lošije od kada ste došli u klub?

“Financijska situacija se pokazala još nepovoljnija nego što sam očekivao kad sam se kandidirao za mjesto u klubu. Naravno da nisam očekivao da “cvatu ruže”. Indikator situacije svakako je činjenica da je pokrenut postupak predstečajne nagodbe nad klubom što jasno govori da je situacija iznimno teška. Taj postupak je, osim što je bio zakonska obveza, pokušaj da se situacija dovede u red i pod kontrolu i da se dosegne mogućnost redovitog podmirivanja obveza. Dosta toga će ovisiti o dobroj volji vjerovnika i općenito gospodarskoj situaciji.”

Ako dođe do najcrnijeg scenarija, do stečaja, što onda?

“Stečaj bi značio konačnu likvidaciju KK Zadra kakvog poznajemo. Za predpostaviti je da bi se u tom slučaju osnovao novi klub koji bi preuzeo ime i vizualni identitet i krenuo od najnižeg ranga natjecanja, međutim, ne bi imao pravno slijedništvo (posvijest, trofeje). Druga opcija bi bila da se neki postojeći klub  preimenuje u Zadar, kao što su npr. Šibenčani napravili nakon bankrota slavne Šibenke.

Očekivanja i planovi za budućnost?

“Prvi korak prema sretnijoj budućnosti KK Zadar svakako je zaključivanje predstečajne nagodbe s vjerovnicima, što bi klubu dalo “drugu šansu”. Smatram da bi vlasnik kluba trebao raditi na pronalasku strateškog partnera koji bi bio stabilan izvor (su)financiranja i koji bi preuzeo i dio tereta upravljanja klubom. KK Zadar (niti bi smio iti jedan klub) si ne smije dozvoliti da potpisuje igrače koje si ne može priuštiti, treba se okrenuti davanju prilike mlađim i neafirmiranim igračima, gladnim rada i uspjeha, koji su svjesni što znači imati priliku nositi dres sa natipsom ZADAR na prsima. Vjerujem da takvih igrača, zadovoljavajuće kvalitete – ima.

Jeste li zadovoljni trenerom Ante Nazorom koji je pokazao da zna dobro raditi i podigao nivo igre Kaštropila, Ramljaka, Nurkića i Delaša na višu razinu i ostaje li na kormilu i sljedeće sezone?

“Za svakog trenera govore ostvareni rezultati. Ali osim rezultata, trener Nazor ima “dimenziju više”, preobrazio je određene igrače u odnosu na sezonu ranije. Smatram da radi odličan posao i volio bih da ostane na duži period, što je, smatram, usko povezano i sa prošlim pitanjem i planovima za budućnost i vizijom KK Zadra.

Ante Delaš, čovjek odluke

“Riječima Delboya Trottera: “He who dares – wins!”. Nevjerojatno je koliko je Delaš podigao igru kako se sezona primiče kraju. Zadarska publika ga je zavoljela “na prvu”, još od prošle sezone na otvaranju A1 lige protiv Brođana. Igra bez respekta i to je divota za gledati. Ante je personifikacija igrača iz odgovora na pitanje o planovima i očekivanjima za budućnost.

Kako je to jedan dan biti navijač Zadra na tribinama, a drugi dan sjesti u direktorsku stolicu koja je daleko najužarenija od svih ostalih naših klubova?

“Nikako nije bilo jednostavno, nisam čovjek koji odgovornosti shvaća olako, pogotovo odgovornost prema imenu i povijesti institucije kakva je KK Zadar. Stvari su se tada dosta brzo odigrale, iskreno, bio sam uvjeren da sam u konkurenciji “reda radi”, međutim dogodilo se iznenađenje. Iza mene je najstresnije razoblje u životu, vjerojatno i iz razloga što sam u posao unio previše emocija, a s obzirom na tešku situaciju u kojoj se klub nalazi, tu je do izražaja došao manjak iskustva na sličnim poslovima i u sličnim situacijama. U proteklih 6 mjeseci sam prošao školu kakvu niti jedan fakultet ne može pružiti.”

Zašto mladi Zadarski igrači misle da su im Zagrebački klubovi stepenica više u karijeri, a onda se razočarani vraćaju?

“Ne mogu se upuštati u procjene što netko treći misli. Mogu samo načelno prokomentirati da mi to, kao navijaču, nikad nije bilo prihvatljivo. Ali kao razumnom biću, mogu reći da je i za ljubav i za svađu potrebno dvoje. Mogu pretpostaviti da je i klub jednim dijelom zakazao u tome da i vlastitim igračima “prodaje priču”, da proda sebe, što su neki drugi klubovi uspješno radili. A svatko tko živi od košarke traži put za koji smatra da će mu biti najbolji da do svojih ciljeva dođe. Želim da KK Zadar bude klub koji će svaki igrač gledati kao svoj klub i u kojem će se prema svakom igraču imati pošten odnos i u kojem će dobiti priliku da se razvije do svojih limita.”

Nakon Vašeg dolaska, ali i nekih drugih mladih ljudi u klub, pokrenuli ste KK Zadar TV i jako ste aktivni na facebook stranici sa puno zanimljivih članaka, intervjua, sa zanimljivim tekstovima iz prošlosti, na prvi pogled sitnica, ali prema posjećenosti to je bio pun pogodak. Nešto za što bivše uprave nisu imale sluha, imate li još nekih novih planova?

“Planova ima više nego dovoljno, ali financije su ograničavajući faktor u jako puno stvari. Navedeni projekti su pokrenuti i održavaju se na životu isključivo zahvaljujući angažmanu i dobroj volji grupe volontera koji ulažu svoja znanja, vještine i slobodno vrijeme za nikakvu naknadu. Neupitno je da KK Zadar ima sljedbenike kojima to nije problem, međutim, ozbiljan posao se (dugoročno) ne pogoni isključivo entuzijazmom.

Podržavate li jedinstvenu Hrvatsku košarkašku ligu?

“Svakako podržavam jednistvenu ligu. Smatram da ta ideja ima više pluseva nego minusa, međutim postoje i neke nejasnoće koje se trebaju raščistiti. Vjerujem da će svi klubovi zajedno, u suradnji s HKS-om, pronaći model da se takva liga održi i da svi budu zadovoljni.

Tornado i ostali vjerni navijači, ali malo i o onima koji na utakmice stalno dolaze vrijeđati svoje igrače.

“Ne bih trošio dah na stvari koje ne zaslužuju posebnu pozornost. Radije ću iskoristiti prostor i zahvaliti onima koji su uvijek uz Zadar i čija podrška klubu ni u kakvim uvjetima ne dolazi u pitanje. Posebna pohvala ide Tornadu, momcima koji navijaju apsolutno svaku utakmicu, bez obzira na atraktivnost utakmice. Uspjevaju uključiti i ostale tribine tako da me je u nekoliko utakmica ove sezone atmosfera i pozitivnost publike oduševila. Publika i uključenost publike je komparativna prednost koju Zadar ima nad ostalim klubovima u Hrvatskoj i to nije zanemarivo za privući igrače u karijeri vođene prvenstveno sportskim motivima.

Slijedi polufinale protiv Cedevite, možete li još jednom do iznenađenja?

“Ako je pobjeda Zadra nad Cedevitom iznenađenje, onda moramo dvaput do iznenađenja u tjedan dana. Cedevita ima odličnu momčad i ne sumnjam da će “gristi” da uđu u finale, ali mislim da će se morati dobro oznojiti da odnesu pobjedu iz Krešine dvorane. Vjerujem u prolaz.”

Za kraj intervjua, direktor Čačić uputio je poziv svim navijačima da na prvu polufinalnu utakmicu u nedjelju dođu u čim većem broju, ali i u bijelim bojama.

“Sve kojima je Zadar u srcu, pozivam da kupe ulaznice, obuku bilu boju Zadra i da nam se u nedjelju od 19 sati pridruže na tribinama Krešine dvorane i svojim glasovima (proizvodnjom buke) sudjeluju u utakmici i poguraju igrače do pobjede.”

Related Articles