MARKO ŠAPIT: “Potrebno je prvo objektivno sagledati sve činjenice!”

U tijeku je finalna serija košarkaškog prvenstva između Zadra i Splita te će po prvi put nakon 2008. godine prvak Hrvatske biti iz Dalmacije. Na nogama su oba grada te svi nestrpljivo čekaju subotu i petu utakmicu finala, onu posljednju, odlučujuću! 

Zbog epidemioloških mjera, navijačima ulazak na tribine Krešinog doma nije dozvoljen, pa nam ne preostaje ništa drugo doli utakmicu pogledati putem TV prijenosa. Ipak, prijenosa na programima HRT-a neće biti, a javnost je ogorčena. Jer, kako to da plaćamo pretplatu, a prijenosa majstorice finalne serije nema na nacionalnoj televiziji!? I Aleksandar Petrović prozvao je danas HRT zbog odnosa i pristupa prema hrvatskoj košarci.

Marko Šapit, jedan od naših najboljih sportskih novinara i komentatora, odlučio je progovoriti o problemu te odgovoriti na sve prozivke upućene prema Prisavlju:

 “Split i Zadar igraju sjajnu finalnu seriju, kvaliteta same košarke, količina preokreta, kao i sama činjenica da i jedni i drugi grizu za taj toliko željeni trofej stvarno cijelu priču čine super zanimljivom. Nažalost, od četiri dosadašnje utakmice finala, samo ste jednu imali prilike pogledati u programu HTV-a. Pardon, ne cijelu utakmicu, jer smo kasnili četvrtinu i pol. Daleko od idealnog, slažem se, ali ugovor je takav. I isti je bio i lani, kada se doigravanje nije igralo, kao i sezonu ranije kada je Cibona metlom ispratila Cedevitu iz hrvatske košarke.”

Svjestan je Šapit da ugovor nije sasvim dobar, ali kako kaže treba uzeti u obzir i činjenicu da trenutno Hrvatski Telekom ima mogućnosti ponuditi više novca od HRT-a. Svoju ulogu u priči ima i Hrvatski košarkaški savez koji upravo prema ugovoru omogućuje HRT-u da tijekom sezone ima određeni broj utakmica u prijenosu, a oni su, tvrdi Šapit, iskoristili maksimalan broj: 

“Konkretno, tu je Hrvatski Telekom vlasnik prava koja onda prepušta Arenasportu jer su oni njihova televizija. Uz to, i liga se zove >> Hrvatski Telekom Premijer liga << iz čega se da zaključiti kako su uložili značajna sredstva. Detalje ugovora kao niti neke cifre ne smijem otkrivati, ali opet naglašavam kako se sve svodi na novac. Svjestan sam da je ljudima možda nejasno jer misle kako plaćanjem pretplate sve staje, ali isto tako svi redom dajemo još 200, 300 ili 400 kuna za nekog kabelskog operatera. Savez je na ovaj način dobio određeni iznos od dvije televizijske kuće, prisutnost na dvije platforme i možda su mogli pritisnuti da još koju utakmicu više vidimo u programu HTV-a, ali opet ne znamo o kojem iznosu se radi s druge strane pa stoga nemamo pravo tvrditi suprotno.”

Šapit kaže kako ne traži nikakvo opravdanje, već samo realan pogled na činjenice te upoznavanje javnosti s točnim informacijama: 

“Radili smo prijenose doslovno svih klubova te bili u svim dvoranama i to tako treba biti, za to nas ne treba hvaliti. Međutim, kada je situacija u završnici prvenstva takva kakva je, ne treba ni vrijeđati, glumiti populiste, niti se nabacivati s nekim poluinformacijama dok se objektivo ne sagledaju sve činjenice. Jednostavno imamo pravo na jednu utakmicu finalne serije. Da se nas iz sportskog dijela pita, radili bi prijenose svih sportskih događaja – i iz košarke, rukometa, nogometa, odbojke, vaterpola itd… Sve ono što mi pokušavamo s unutarnjih pozicija ne vrijedi puno, eventualno pritisak i prozivanja izvana proizvedu neki pomak ili rješenje.”

Related Articles