Mate Vucić iz Rumunjske poručuje:”Moja želja bila je odlazak u klub u kojem ću imati važniju ulogu”

Početkom tjedna Mate Vucić, 23-godišnji Riječanin napustio je Cibonu. Dolaskom Darka Planinića i povratkom Danka Brankovića s posudbe iz Furnira, uz Filipa Bundovića na centarskoj poziciji, Vucić je postao višak. Ipak, Mate nije dugo čekao na novi angažman. Istog dana kad je i službeno sporazumno raskinuo ugovor s Vukovima, Vucić je potpisao za rumunjsku Craiovu. Već u ponedjeljak navečer sletio je u peti po veličini rumunjski grad.

Pozdrav Mate, najprije ti želimo čestitati na prvom inozemnom angažmanu. U Rumunjskoj si dva dana. Kakvi su prvi dojmovi?
“U klubu su stvarno ostavili odličan prvi dojam na mene, sve je dobro organizirano i to mi se sviđa.” 
U klubu te dočekao i hrvatski košarkaš, Goran Filipović. Je li imao kakve savjete?
“Da, Goran me dočekao, ovdje je i Dino Cinac. Oboje mi pomažu da se što brže uklopim u ekipu i u sistem u kojem ćemo igrati.” 
Započelo je rumunjsko prvenstvo, međutim, Craiova još nije odigrala nijednu utakmicu zbog pandemije koronavirusa. Prve dvoboje protiv Pitestija i Sibijua igrat ćete 22. i 23. prosinca pa bismo mogli ustvrditi da će biti nešto lakše uhvatiti ritam s momčadi?
“Istina, prvenstvo tek kreće i sigurno da je lakše doći u ovakvom trenutku nego nakon što ekipa odigra 10-ak utakmica. Upoznajem sve, pokušavam pohvatati svačiji stil igre i što prije shvatiti i primjeniti ono što trener traži i želi od mene.
Na koji način je zbog situacije s koronavirusom organizirano nacionalno prvenstvo i kakva očekivanja je prilikom dolaska novi trener stavio pred tebe?
“Prvi dio prvenstva će se odigrati po principu mini turnira. Svakih tjedan dana se u nekoliko gradova domaćina skupe 4 ekipe i svaka ekipa igra po dvije utakmice. Igra se dan za danom i sigurno neće nikome biti lako. U tom ritmu ćemo odigrati prvi krug koji se mora odigrati do stanke za reprezentaciju, a za dalje se još ne zna. Trener od mene očekuje da sudjelujem u radnom dijelu igre, znači skok i obrana, u napadu puno pick and rolla i trčanja u tranziciji.”
Prošlog ljeta na mala vrata si preko Kvarnera i Bosca stigao u redove hrvatskog prvaka, Cibone. Dobrim igrama na početku sezone izborio si se za status te pokazao da možeš participirati na regionalnoj razini. Koliko si sam zadovoljan vlastitom prošlom sezonom?
“Zadovoljan sam početkom sezone i mojim utakmicama u Kupu. Ekipno smo bili odradili cilj ostanka u ABA-i i mislim da smo bili prvi favoriti za osvojiti prvenstvo koje je nažalost prekinuto. Ostaje žal za tim finalom Kupa u kojem smo imali do 25. minute sve konce u našim rukama i onda stali.”
U čemu si najviše napredovao igrajući za Cibonu?
“U Ciboni sam najviše napredovao u radnim zadacima jer je to i bila moja uloga u ekipi. Uz to, naravno, naučio sam još puno stvari koje ne naučiš na razini niže.” 
Prije nekoliko tjedana potiho si ispao iz kombinacija trenera Ivana Velića. Je li te iznenadila takva odluka vodstva kluba?
“S obzirom na to kako je sezona išla i to da smo sada imali 5 centara nije me iznenadilo. Ja sam sam htio otići negdje gdje ću više igrati i imati puno veću ulogu te priliku pokazati što mogu.” 
Gledajući unatrag, od kojeg trenera si najviše naučio u karijeri?
“Ne bih nikoga izdvajao, mišljenja sam da od svakoga možeš uzeti nešto dobro što će ti pomoći u daljnjoj karijeri i to usvojiti.” 
U ljeto 2019. godine postao si i član reprezentacije Hrvatske za turnir Bore Stankovića u Kini. Kakva sjećanja nosiš iz Azije?
“Jako lijepa sjećanja me vežu za taj turnir i tu ekipu. Bili smo prava momčad, bodrili jedan drugog i uživali zajedno. To je bilo jedno jako lijepo iskustvo za mene i sigurno bih ga ponovio.”
Kakve si ciljeve stavio pred sebe za ovu sezonu?
“Ove sezone želim puno igrati i pokazati svima da mogu više nego što sam imao prilike pokazati u zadnjih sezonu i pol. To je moj cilj ove sezone.” 
I za kraj, kažu da ambicije donose uspjeh. Gdje se vidiš za pet godina?
“Nemam jasnu viziju pa da sada kažem neki klub ili neku ligu. Ali vidim se na većoj razini u ekipi koja igra ozbiljno europsko natjecanje i koja se bori za neke trofeje.”
Mati zahvaljujemo na odvojenom vremenu i želimo brzu aklimatizaciju na novu državu i ligu.

Related Articles