Matea Vrdoljak karijeru nastavlja u francuskom trećeligašu

Hrvatska košarkašica i nekadašnja reprezentativka Matea Zengotitabengoa (ex Vrdoljak) nova je igračica francuskog trećeligaša  BFEPH Escaudain Basket.

35-godišnja Solinjanka na terene se vraća  nakon jedne sezone pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Prve košarkaške korake načinila je u svom Solinu, a u Hrvatskoj je još igrala za Ragusu, Lupa Promotion Novi Zagreb s kojim je u sezoni 12/13 osvojila kup i prvenstvo Hrvatske, te ŽKK Split.

Što se inozemnog dijela karijere tiče promijenila je veliki broj klubova i zemalja diljem Europe. Igrala je u Poljskoj (AZS Gorzow Wlkp.,Super-Pol Leszno, Energa Torun), Grčkoj (Apollon Kalamaris), Bosni i Hercegovini (ŽKK Mladi Krajišnik, ŽKK Čelik), Portugalu (Mcell-ALGES, Quinta dos Lombos), Rumunjskoj (CSM Sportul Studentesc Bucuresti), Rusiji (Spartak Noginsk), Belgiji (Castors Braine), Njemačkoj (Rutronik Stars Keltern), i Francuskoj (Arras Pays d’Artois Basket Feminin, Angers, COB Calais, SIG Strasbourg).

“Cilj mi je uživati u košarci, i pokušati pomoći svojoj ekipi”

Evo još jedna sezona je ispred mene, petnaesta profesionalna sezona (ne brojeći prošlogodišnji prekid radi covid-a). Sve što mogu reći je hvala Bogu što još uvijek imam prilike igrati profesionalno, iako nije lako uskladiti sve to sa tek malenom bebom, budući da smo i muž i ja profesionalci. Inače rodila sam prošle godine u rujnu, i nakon šest tjedana poslije poroda dobila sam zeleno svjetlo za igranje. Bila sam sretna jer sam trebala propustiti samo prvih par utakmica svoje ekipe ali nažalost, covid nas je zaustavio sve. Nakon mog prvog treninga sa ekipom, Francuska vlast krajem listopada je donijela odluku da se svi kolektivni sportovi ukidaju do daljnjega, pa tako i treninzi, te smo trenirali individualno. Ponekad smo dobili dopuštenje trenirati zajedno jer se nije znalo kad će se liga nastaviti, da bi se na kraju donijela odluka u drugom mjesecu da su sve lige otkazane osim LFB i LF2 koje su nastavile sa utakmicama tek u trećem mjesecu. Ove godine potpisala sam za ekipu Escaudain, u NF1 što je treća liga Francuske, te se prije svega nadam da ćemo uspjeti odraditi sezonu do kraja, nakon dvije uzastopne godine prekinutog prvenstva. Cilj ove sezone mi je jednostavno uživati u košarci, pokušati pomoći svojoj ekipi koliko god mogu sa svojim iskustvom, budući da je ekipa dosta mlada i naravno prije svega ostati zdrava”., zaključila je Matea.

Obitelj Zengotitabengoa (Matea, Asier i malena Mia)

Sa ekipom SIG Strasbourg u sezoni 18/19 izborila je promociju iz treće u drugu ligu Francuske, da bi potom u sezoni 19/20 noseći dres istog kluba upisala 10 nastupa u LF2 ligi  i prosječno bilježila učinak od 6 poena, 3 skoka i 0,7 asistencija po susretu.

Sa seniorskom reprezentacijom Hrvatske nastupila je na jednom velikom natjecanju, Europskom prvenstvu 2013.godine u Francuskoj. Upisala je četiri nastupa na tom turniru (5,5 poena,1,8 skokova, 0,5 asistencija), a naša je reprezentacija natjecanje završila na 11. mjestu.

Foto: SIG Strasbourg

Related Articles