Mladi Litavci na krovu Europe

Array

Košarkaši Litve pobjednici su Europskog prvenstva do 20 godina nakon što su u finalu, igranom u Ljubljani, s tijesnih 50-49 slavili protiv Francuza.

Činilo se da će se mladi Litavci lako domoći naslova prvaka Europe kada su, zahvaljujući prvoj četvrtini (24-11), na poluvrijeme otišli s velikih +12 (36-24).

Međutim, Francuzi su u drugih 20 minuta u potpunosti zaustavili litavske šutere, prije svega tricaše, te dozvolili po sedam koševa u četvrtini. Međutim, na njihovu nesreću, nisu previše toga mogli ubaciti, ali su svejedno došli do egala (49-49) 33 sekunde prije kraja.

Svega 14 sekundi prije kraja na liniju slobodnog bacanja došao je Zygimantas Skucas koji je do tog trenutka ima 0-2 s crte. Promašio je prvo, ali ubacio drugo, te donio Litvi minimalnu prednost pred posljednji napad Francuske.

Nakon minute odmora najbolji igrač Francuza, Leo Westermann (na slici), je petljajući s loptom napravio grešku u vođenju i na taj način “uručio” Litavcima naslov.

Mockevičius (11), Skucas (10) i Cizauskas (9 koševa, osam skokova i šest asistencija) bili su najbolji kod Litavaca, dok je za Francuze 16 poena ubacio Toupane, a Westerman svega sedam uz katastrofalni šut iz igre 2-16.

EP košarkaša U20, finale:
Litva – Francuska 50-49

Related Articles