A-1 Liga: Naglić i Mance uoči primorskog derbija

Array

U subotu će se od 19.30 sati u dvorani na Mavrincima sastati dva predstavnika regionalne košarke u A-1 ligi. Škrljevo će ugostiti momčad Kvarnera 2010 u sedmom prvenstvenom kolu, bit će to prilika da se dva regionalna kluba sastanu u domaćoj ligi nakon dvadesetak godina čekanja. Škrljevčani su nakon izborenog prvoligaškog statusa na proljeće u boj s najboljima krenuli s omjerom 1-5, a Kvarner je nizao same pobjede do prošlotjednog bolnog prizemljenja od Zagreba.

Na početku velikog košarkaškog tjedna za Primorsko-goransku županiju dvojici trenera postavili smo po pet identičnih pitanja u uvertiri velikog derbija. U njega, barem po pogledu na ljestvicu kao favorit ulazi Kvarner 2010, no i Škrljevo u zadnjim tjednima pokazuje da njegov prvoligaški status nije ništa manje vrijedan.

1. Kako ste zadovoljni dosadašnjim učinkom u sezoni?

Aramis Naglić: Teško je biti zadovoljan kada pored imena tvog kluba stoji omjer 1-5. Mi sada izlazimo iz jednog jako teškog rasporeda koji nas je snašao na početku sezone, a moram naglasiti i da je faktor sportske sreće do sada izričito bio protiv nas. Kucamo na vrata sreće koja nam je potrebna, ali ona nikako da otvori vrata. Trebala nam je i protiv Jollyja kući, ali i prošlog vikenda u Sinju, nije je bilo.

Marijan Mance: Jako sam zadovoljan. Mislim da smo odradili devedeset posto svega onoga što smo zacrtali i što smo se dogovorili. Imamo po dvije pobjede vani i kod kuće, mogu reći da smo ispunili naše ciljeve. Već smo u potpunosti zaboravili poraz od Zagreba i sada se okrećemo radu i utakmici protiv Škrljeva.

2. S kojim ste igračima zasad zadovoljni, od kojih ste očekivali više?

Naglić: Nikada se ne ponašam tako da izdvajam neka imena iz kolektiva. Moj pogled ka rezultatima, bili oni pozitivni ili negativni uvijek ide u smjeru čitave ekipe. Jasno je da netko kolektivu doprinijeti više, a netko drugi manje. Ponavljam, ne mogu biti zadovoljan rezultatima, ali jako se dobro radi, podižemo ritam u oba pravca, ne sumnjam da će i rezultati početi dolaziti.

Mance: Analizirajući utakmice i učinak pojedinaca, nemam nekih prevelikih zamjerki na njihov rad. Vidi se da je Šime Špralja još uvijek podložan oscilacijama, da mu treba još neko vrijeme da u potpunosti postane kompatibilan s ostatkom ekipe. S vanjskom linijom samo izuzetno zadovoljan, od igrača na unutarnjim pozicijama, a tu su Baković i Vucić očekujem dodatnu dozu energije, agresije i skočnosti.

3. Može li se vaš trenutni plasman smatrati iznenađenjem s obzirom na najave prije početka sezone?

Naglić: Sigurno ne. Ja nisam bio taj koji je najavljivao čuda i borbe za Ligu za prvaka. Oni koji su to činili sigurno nisu bili dobro upućeni ili nisu bili dovoljno na mom mjestu da bi vidjeli stvarnu snagu i domete ove ekipe. Ja se slažem da su Davor Kus i Jasmin Perković sjajni igrači, ali iluzorno je očekivati da će nas njih dvoje odvesti u Ligu za prvaka. Oni kao predvodnici ekipe iza sebe moraju imati ostatak kolektiva. Istina, možda sam u ovoj fazi očekivao pobjedu više, ali nipošto nisam iznenađen. Ovo je naša prva prvoligaška sezona, trebat će se boriti za očuvanje statusa i toga smo svjesni.

Mance: Istina je da smo se kasno skupili, poglavito su nam se kasno priključili Špralja i Baković na visokim pozicijama. Isto tako, baza momčadi od lani je otišla, ali ja sam jako zadovoljan u ovom trenutku. Ne bih rekao da je iznenađenje, znali smo da smo kadri borbe za Ligu za prvaka.

4. Bi li promijenili neku odluku iz neke od prethodnih ovosezonskih utakmica?

Naglić: O svojim odlukama zaista puno razmišljam i prije i nakon svake utakmice. Prvenstveno u pred i post-analizama polazim od sebe i nastojim ispraviti svoje pogreške. Možda bih negdje i napravio koju izmjenu, tko sada zna… Obično se neke pogreške zaborave kada je rezultat pozitivan, a više se razmišlja kad se izgubi.

Mance: Ovo je dobro pitanje. U ovom teškom porazu od Zagreba ostavio bih igrače “zaštićenog” godišta na vanjskim pozicijama, to je sigurno. Više bi se igrala zonska obrana, također. Bilo je mojih grešaka i na ostalim utakmicama, to je sigurno, ali je rezultat na kraju u pravilu izvlačila snaga moje ekipe. Poglavito je bilo tako u domaćem srazu sa GKK Šibenikom, odnosno na gostovanju u Kaštelima, tada je naša vanjska linija odigrala dvije odlične utakmice.

5. Što mislite o suparniku? Može li vas nečim iznenaditi?

Naglić: Kvarner 2010 je potpuna suprotnost nama. Oni su u sezonu ušli sa sjajnim omjerom, imaju možda i najbolju momčad otkako su u A-1 ligi kao “novi” Kvarner. Izrazito ih respektiram, imaju strašnu petorku. Tu je Marinelli koji se vratio iz ABA-ligaške sredine, Špralja je također napravio sličnu stvar, tu je Veljačić koji je stasao u možda najboljeg razigravača lige. Imaju Petra Marića, jednog od najboljih igrača lige prošle sezone, a tu je i neizostavni Štemberger kojeg bi svatko htio imati u svom rosteru.

Mance: Prvenstveno sam koncentriran na rad i napredak svoje ekipe u ovom trenutku. Tek ćemo se negdje od četvrtka početi taktički pripremati za Škrljevo. Ono što sada mogu reći je kako sam siguran da će ta momčad izboriti očuvanje prvoligaškog statusa, o tome uopće nema dileme. Smatram da će se do kraja naći negdje pri sredini ljestvice. Mogu nas iznenaditi ako se nađemo u nekom grču i ako budu imali svoj dan. Mi ćemo se pokušati vratiti pobjedama nakon poraza od Zagreba, to će mojim igračima biti dodatan motiv za novo pokazivanje karaktera.

Related Articles