Najbolji igrači HT Premijer lige

Već smo pisali o najefikasnijim igračima HT Premijer lige. Martin Junaković je u toj kategoriji i dalje vodeći bez obzira što ne igra više u Hrvatskoj. Šibenčanin je predvodnik u kategorijama poeni i asistencije. Ovaj put smo malo detaljnije analizirali cijelu ligu i individualno igrače. Analiza je utemeljena na takozvanom PER koeficijentu (Player Efficiency Rating) –> PER u obzir uzima sve pozitivne aspekte kojima igrač pridonosi momčadi, a u formuli su uključene i negativne strane poput izgubljenih lopti, a sve se mjeri prema posjedu (possession).

Naglašavamo da proučavane brojke vrijede samo u HT Premijer ligi i da se ne odnose na ostala natjecanja.

Prema malo detaljnijoj analizi Filip Bundović je najbolji igrač lige. Šibenik u skoro svakoj utakmici razliku stvara upravo kada je Bundović u igri, a centar narančastih ima PER koeficijent u iznosu od 28,6. Bundović se pokazao kao jedan od boljih obrambenih igrača lige jer Šibenik prima 23 koša svakih 100 posjeda kada je njihov prvi centar u igri. Njegov True Shooting Percentage koji mjeri njegovu šutersku uspješnost sa svih pozicija (šut za dva i tri te slobodna bacanja) je na visokih 66%. U ovoj kategoriji je najbolji Zadrov Domagoj Vuković, ali on nije prva napadačka opcija te troši puno manje lopti i riječ je uglavnom o zakucavanjima.

Bundović je također odličan skakač. Lovi preko 16 lopti na svakih 100 posjeda te je njegov Usage Rating (koeficijent 34) najviši u ligi. To znači da je Bundović igrač koji u najvišem postotku iskorištava momčadske akcije koje se rade za njega, a uz to moramo naglasiti da smo u “formulu” ubacili sve igrače koji su odigrali barem 7 utakmica (Junaković odradio 6) u sezoni. Na drugom mjestu je Luka Žorić sa sedam odigranih utakmica, dok je Bundović odradio svih 13 pa njegov učinak time dodatno dobiva na težini.

Cibonin centar ima PER Rating u iznosu od 27,9 te ima vrlo visok broj skokova, ali i asistencija za svoju poziciju, na svakih 100 posjeda. Žorić ima jako visok Assist Percentage u iznosu od 22%, a ta kategorija mjeri realizaciju svih Žorićevih asistencija kada je on u igri. Zanimljivo, u toj kategoriji u ligi su bolji samo Cedevitin Will Cherry i Splitov Mike Scott.

Na trećem mjestu se nalazi Cedevitin Nik Slavica čiji PER Rating iznosi 27,5. Mladi Šibenčanin u dosta visokom postotku koristi akcije koje se “zovu” za njega, a u većini kategorija se nalazi pri vrhu.

Od ostalih imena vrijedi istaknuti Karla Žganeca koji je najbolji skakač lige sa Žorićem. Žganec je najbolji u napadačkom skoku (čak 21 skok na svakih 100 posjeda!), dok je Žorić najbolji u obrambenom segmentu. Već spomenuti Cherry i Scott su najbolji asistenti lige. Cherry ima preko 30 asistencija na 100 posjeda, dok je Scottov Assist Percentage na visokih 27,5%.

Toni Katić je “najsigurniji” u prvenstvu. Njegov omjer asistencija i izgubljenih lopti je uvjerljivo najviši. Na jednu izgubljenu loptu, Pločanin bilježi čak 4,7 asistencija.

Top 15 igrača lige prema PER Ratingu

Filip Bundović – 28,6

Luka Žorić – 27,9

Nik Slavica – 27,5

Domagoj Vuković – 26,7

Mike Scott – 26,2

Karlo Žganec – 26,2 

Ive Ivanov – 25,7

Toni Vitali – 24,7

Mario Špaleta – 24,7

Kristijan Krajina – 24,2

Chris Johnson – 23,2

Will Cherry – 22,9

Marko Tomas – 22,5

Toni Katić – 21,3

Mislav Brzoja – 21,2

* U prvih 15 su zasigurno još i Junaković, Sven Smajlagić i Venyk Jois ali su isključeni jer više ne igraju u HT Premijer ligi