Hrvatski NBA kutak: Babo sjajan, ostali mogu više

Neki tek trebaju započeti novu epizodu dokazivanja, a primjerice Bojan Bogdanović igra najzreliju košarku u karijeri. Konstanta Babangide često ga dovodi u nekom scenariju u kontekst All-Star vikenda. Što se tiče ostalih, Zubac se dokazao da zna i može, Šarić oscilira i svakako može bolje, dok ostali ne mogu biti pretjerano zadovoljni s ostvarenim.

Statistika

Bojan Bogdanović – 21.0 PTS, 4.3. REB, 2.1 AST

Samo jednu utakmicu u sezoni Babo je ubacio manje od 10 poena! To dovoljno govori o njegovoj formi i konstanti. Posljednjih devet utakmica Jazzeri ne znaju za poraz, a Bogdanović je jedan od lidera koji su najzaslužniji za pobjednički niz. Zanimljiv podatak jest postotak šuta, pogotovo u posljednje četiri utakmice u kojima Babo završava utakmice s preko 50% šuterske preciznosti. Prošlotjednih 35 poena Pelicansima za sada je najbolja Babina utakmica. Forma uz odličan rezultatski omjer Jazzera dovode našeg reprezentativca u kontekst All-Star utakmice i to je samo još jedna potvrda njegove kvalitete.

Dario Šarić – 9.9 PTS, 6.4 REB, 1.8 AST

S obzirom na ovlasti, taktiku i okruženje Šarićeva statistika uopće nije loša. No, njegove mogućnosti puno su veće od ostvarenog pa ipak treba spomenuti da ove sezone Šiši dosta pleše toplo-hladno. Najboljih 23 poena Hawksima datira još od sredine studenoga, a poslije Božića Šibenčanin je malo usporio. Premda je često starter, u posljednje vrijeme je nešto manje efikasan, ali ipak treba naglasiti kako dosta manje uzima lopti nego ranije. Razlog tomu je niskih 27,3 % šuta za 3 u siječnju što je definitivno detalj na kojemu treba dodatno poraditi kako bi se vratio na razinu iz Sixersa te kako bi se što bolje pripremio za reprezentativnu akciju u Spaladium areni.

Ivica Zubac – 8.2 PTS, 6.8 REB, 0.9 AST

Ivica Zubac igra vrlo dobru sezonu u kojoj je potvrdio svoje mjesto među najboljima.  Najbolju utakmicu je odigrao protiv Goberta, Bogdanovića i društva (15 poena, 12 skokova). Zubac je rijedak primjer klasičnog centra pa teško u modernim postavkama run&gun košarke dolazi do izražaja, ali podigao je svoju ulogu rim protectora na viši nivo i mogao bi biti koristan dodatak u playoffu kada se igra uspori i svede 5na5 košarku. Dojma smo da je reprezentativni centar svojim predstavama zaslužio i malo veću minutažu.

Mario Hezonja – 4.5 PTS, 3.9 REB, 0.9 AST

Samo pet dvocifrenih utakmica odigrao je Dubrovčanin do sada. Dolaskom Carmela Anthonyja smanjena mu je minutaža. Međutim, Hezonja uopće ne dobiva priliku u napadu te u mnogim akcijama zapravo i ne sudjeluje. Šteta je da ga se malo koristi u obrambenoj ulozi jer je u onim utakmicama koje smo detaljno odgledali u kasne noćne sate pokazao izvrsnim u tom segmentu. Pogotovo se iskazao obrambenim zadaćama protiv Kawhija Leonarda i Grčke zvijeri – Giannisa, no nažalost je ubrzo znao dobiti drugačije matchup zadatke. Hezonja se utopio u sivilo, a malo ga je u posljednje vrijeme usporila ozljeda, a reprezentativni status je i dalje nepoznat široj javnosti koja ga unatoč neslaganju u mnogim pogledima i dalje očekuje u Splitu ovog ljeta…

Luka Šamanić – bez utakmice u NBA ligi -> 13.5 PTS, 7.3 REB u NBA G ligi

Luka Šamanić trenutno brusi svoj talent u razvojnoj ligi gdje je imao dosta dobrih rola. Preostaje mu rad i strpljenje, a mnogi ga također očekuju u europsko-reprezentativnoj ulozi gdje bi mogao po prvi puta dobiti značajniju ulogu. Svakako veseli doza svestranosti koju je pokazao u razvojnoj ligi s nekoliko double-double partija i dvije najefikasnije utakmice u kojima je ubacio 26 poena.

Dragan Bender – 3 utakmice – 5.0 PTS, 1.0 AST, 0.7 REB

Bender je jednostavno u nemilosti trenera pa je uz 3 NBA utakmice odradio 9 utakmica razvojne lige u kojima je s 21.1 poenom i 9.3 skokova u prosjeku pokazao svoj talent. Nažalost, Bucksi trenutno preferiraju Giannisovog brata koji, bez obzira na našu subjektivnu procjenu, nije pokazao nešto više ili bolje od Bendera. Čapljinac u predstojećem razdoblju mora iskoristiti svaku minutu i priliku koja bi mu mogla pomoći u nastavku karijere.

Ante Žižić – 4.3 PTS, 3.4 REB, 0.2 AST

Ozljeda je usporila Žižića na početku sezone. No, sigurno veseli bljesak protiv Wolvesa prošlog tjedna (15 poena, 12 skokova). Stekli smo tako dojam da je tek u siječnju Žižić dobio nešto konkretniju priliku. Nakon All-Star vikenda bi svakako mogao dobiti još značajniju priliku koji bi morao bolje iskoristiti kako bi se nametnuo.

Hrvatska praktički može sastaviti roster od NBA igrača. Ipak se treba priznati malo zabrinjavajuće stanje kod pojedinaca s obzirom na minutažu i formu. Bojan Bogdanović je priča za sebe. Babo je opravdao status najboljeg Hrvata i jednog od najboljih Europljana. Ivica Zubac dobio je svoje mjesto pod suncem Clippersa, Šiši je upao u oscilacije, dok ostali skupljaju minute i očekuju konkretniju priliku. Iz reprezentativne perspektive, možemo se nadati hvatanju bolje forme pred kraj sezone i novom pothvatu poput onog iz Torina…

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com