Nije u šoldima sve, ili pak je?!

Array

Završio je i ovogodišnji regularni dio ABA lige. Split je završio na posljednjem mjestu što znači da ispadaju iz natjecanja te da u idućoj sezoni nemaju pravo nastupa makar osvojili nacionalno prvenstvo. To nije pošteno, no to je već neka druga tema rasprave. Jesu li mogli Splićani izbjeći takvu sudbinu?

Žuti se nakon nedjeljnog poraza u Zadru okreću novim izazovima. Momčad je poljuljana porazom i morat će se konsolidirati ukoliko ne žele još jedno natjecanje vrijedno zaborava. U domaćem prvenstvu će se moći afirmirati neki mladi igrači koji su zalog za budućnost.

Split je dobro startao u natjecanje. Pobjeda u prvom kolu protiv jednog od favorita za naslov, Crvene Zvezde, zagolicala je maštu simpatizera splitske košarke. Nizali su se tako domaće pobjede nad Cedevitom, Budućnosti, Olimpijom, Cibonom, no u gostima su pak uspjeli izvući samo jednu utakmicu, i to protiv Cedevite. Nakon dobrog starta mislilo se da će Split odraditi solidnu sezonu i završiti negdje na sredini tablice.

No, onda je krenulo po zlu…

Prvo, i najbitnije, Splićane je zadesio problem oko procesa preoblikovanja. Nije upisano dovoljno dionica pa se „šuškalo“ o stečaju. Grad Split je na sjednici donio odluku da će pomoći klubu i tako su se „strasti“ malo smirile, ali i dalje su svi u klubu svjesni da je sudbina i dalje neizvjesna.

Drugo, da se okrenemo košarkaškoj strani, Splićani su cijelu sezonu muku mučili s ozljedama, pa čak i trovanjem hrane nakon gostovanja u Osijeku. Nikola Vujčić, čovjek zbog kojeg klub još nije ugašen, uz sudjelovanje na parketu, obnaša i funkciju sportskog direktora i takav, uz ozljede, dvostruki posao, na 30 posto svojih košarkaških mogućnosti, vukao je Split na i izvan parketa.

Žuti su zbog silnih problema počeli nizati poraze. Upali su u krizu od šest poraza i tako ugrozili svoju poziciju na ljestvici. Počele su tada sumnje u stručnost Mladena Erjavca, govorilo se da se moglo bolje. Da budem iskren, Splićani i nisu imali baš neki „repertoar“ uigranih akcija, no sam Vujčić je dosta puta ponavljao da će onaj tko poželi otići dobiti slobodne papire. Je li lako Erjavcu raditi u takvim uvjetima?

To se ponavljalo jer Splićani jako dugo nisu vidili, a ni čuli za plaću. Bez novca u današnjem svijetu nema motiva, nema egzistencije, nema ničega. Novac i dugovi su uzrokovali neke od gore navedenih problema. Klicalo se tako „nije u šoldima sve(!)“ nakon pobjeda nad Zvezdom, Cedevitom, Cibonom, ali na kraju je opet sve svedeno na šolde. Splitska drama u ABA ligi je zbog toga, barem dok se ne riješi sudbina kluba, imala tragičan kraj.

Related Articles