Nikola Plećaš:”Na Cibonine utakmice više ne odlazim otkako su mi zabranili ulaz”

Nikola Plećaš velikan je hrvatske košarke. Popularni “sveti Nikola” u razgovoru za Večernji progovorio je o nizu tema, kako živi od male mirovine, zašto je odbio preseliti u Srbiju i zbog čega više ne odlazi na Cibonine utakmice. Donosimo vam dijelove razgovora…

U prvih 14 godina hrvatske države za mene u Hrvatskoj nije bilo posla, a bio sam spreman raditi bilo što da preživimo. Radila je samo supruga, a tako nije bilo lako podizati obitelj s dva sina – prisjetio se Plećaš

Među onima koji su stasali na zagrebačkom asfaltu Nikola Plećaš najveći je zagrebački košarkaš svih vremena. Rekao je to Željko Jerkov u prigodi dodjele državne nagrade “Franjo Bučar” na kojoj je Nikola Plećaš (71) bio daleko najtrofejniji laureat.

Svojedobno sam dobio i Red Danice hrvatske, no “Bučar” ima i financijsku težinu. To je nagrada i za sportski opus do kojeg se u našem društvu baš i ne drži dovoljno. 

Nije doživio ni to da mu se u Ciboninoj dvorani podigne dres, a mnogi će reći da je to zaslužio jednako koliko i Mihovil Nakić i Andro Knego. Jer, Nikola je bio ne samo najveća zvijezda Cibonine preteče Lokomotive nego je u prvoj polovici 70-ih godina bio i najpopularniji zagrebački sportaš općenito.

Po nečijem uvjerenju Nakić i Knego očito su dali za klub više nego ja, no ja vas onda pitam zašto gore nema i dresa Zorana Čuture. On je za klub bio jednako vrijedan igrač kao Nakić i Knego.

U Ciboni nema status kakav jedna istinska klupska legenda zaslužuje.

Prebolio sam to ja davno. Jest da nije bilo lako, no ja se ne guram. Ne ulazim u Draženovu dvoranu otkako nisam mogao ući na jednu finalnu utakmicu. Na službenom ulazu suprugu i mene nisu pustili, a na ulazu za publiku bilo je nekih problema pa smo se ona i ja okrenuli i gledali utakmicu na televiziji. Poslije sam čuo da je bilo naređeno da me se ne pusti besplatno u dvoranu. Ima tome već 10 godina, mislim da je tada još uvijek direktor bio Božo Miličević. Ljudima očito smeta što govorim ono što mislim.

Pročitajte više na: https://m.vecernji.hr/sport/velikan-hrvatske-kosarke-otkrio-zasto-je-odbio-preseliti-u-srbiju-i-kako-zivi-od-male-mirovine-1362987 – m.vecernji.hr