Ništa još nije gotovo; Anzulović napravio jednu promjenu

Array

Hrvatska reprezentacija sutra od 18:30 gostuje u Vilniusu gdje će odmjeriti snage protiv Litve. Utakmica od iznimnog značaja gdje bi eventualna pobjeda značila potpuni povratak u igru za plasman na Svjetsko prvenstvo koje se sljedećeg ljeta igra u Kini.

Šansa još postoji i u slučaju poraza, ali tada nećemo ovisiti sami o sebi te je potrebno da se određeni rezultati poklope i da nadigramo Poljake kod kuće s višom razlikom od onih nesretnih 79:74 iz Gdanjska. Trenutno zauzimamo četvrto mjesto s omjerom 4-5, dok upravo Poljaci drže treće, posljednje koje vodi na SP, s omjerom 5-4.

Sutra Talijani gostuju kod Poljaka (20:30) i nadati se možemo da će Italija utakmicu shvatiti maksimalno ozbiljno. Gostovanje u Hrvatskoj i domaćinstvo protiv Nizozemske su još dvije preostale utakmice za naše konkurente. S druge strane Hrvatska ima igrati još protiv Poljske i Mađarske u gostima.

U Vilniusu protiv Litve favorit nisu ni neke jače reprezentacije od Hrvatske, ali sve je moguće uz malo znanja i sreće. Izbornik Dražen Anzulović odlučio se na jednu promjenu u rosteru. Oporavljeni Josip Bilinovac će zamijeniti Matu Kalajžića koji je protiv Mađarske odigrao samo četiri minute.

Litva je svoj prvi poraz upisala prije dva dana u Italiji (70:65), a važno je istaknuti da Talijani nisu igrali u nešto pretjerano jakom sastavu što još jednom potvrđuje da Hrvatska ima što za reći u Vilniusu. Previše izgubljenih lopti je bio glavni uzrok prvog poraza, premda su Litavci puno bolje šutirali tijekom cijele utakmice.

Najveće prijetnje stižu od Mantasa Kalnietisa (15 poena u zadnjoj utakmici), Jonasa Mačiulisa i Renaldasa Seibutisa. Nitko od navedenih nije nezaustavljiv, ali obrana će se svakako trebati usmjeriti na neke najosnovnije elemente iz kojih su proizlazili svi problemi – barem je to slučaj bio u rujnu. Prvenstveno se treba orijentirati na što bolje branjenje centralnog picka uz kontrolu skoka.

U napadačkom dijelu bi trebalo ponoviti solidan protok lopte iz utakmice protiv Mađarske gdje su svih pet igrača bili opasni po protivnički koš. Uz odgovornu obranu i dovoljno opušten napad ne bi trebali dozvoliti Litvi da se razmaše na početku jer bi u protivnom u egal završnici sve bilo moguće.

Hrvatska će nastupiti u sljedećem sastavu:

Hrvoje Perić, Josip Bilinovac, Marjan Čakarun, Jakov Mustapić, Karlo Žganec, Tomislav Zubčić, Miro Bilan, Domagoj Bošnjak, Martin Junaković, Marin Rozić, Luka Babić i Luka Božić

Related Articles