#234

Nove odredbe: Tko ide u Euroligu?

Uoči početka novog izdanja regionalne ABA lige sljedećeg vikenda, Euroliga je donijela nove propozicije vezane upravo uz to natjecanje.

Naime, za razliku od prošle sezone, kada do same njezine završnice nije bilo poznato tko će iz regionalne ABA lige izboriti pravo nastupa u Euroligi i kada su čelnici ABA lige tvrdili jedno, a službenici Eurolige drugo, klubovi sada prije početka natjecanja znaju koji će ih plasman voditi u najelitnije europsko natjecanje.

U propozicijama Eurolige između ostalog stoji, kako će pravo nastupa tom natjecanju u sezoni 2014./2015. izboriti dva kluba iz ABA lige, i to finalisti Final Four završnog turnira.

U kvalifikacijama za Euroligu igrat će jedan klub iz ABA lige, i to trećeplasirani na temelju konačnog plasmana u ABA ligi. No, stoji napomena da u kvalifikacijama neće moći nastupiti klub ukoliko je iz iste zemlje kao i oba finalista. U tom slučaju će mjesto u kvalifikacijama zauzeti sljedeći klub na temelju konačnog plasmana u ABA ligi.

Također, u propozicijama stoji da će nastup u Euroligi moći ostvariti samo oni  klubovi, koji budu ispunjavali minimalne uvjete po pravilima Eurolige.

Što se tiče Eurokupa, zasada nije poznato koliko klubova iz ABA lige će se plasirati u to natjecanje, no to će se također određivati na temelju konačnog plasmana u ABA ligi.

Od hrvatskih klubova, sljedećeg vikenda će u lov na europska natjecanja preko ABA lige krenuti Cedevita, Cibona i Zadar.