Novo pojačanje Splita:”Na pozicijama od dva do pet Hrvatska je najtalentiranija u Europi”

Ilija Đoković od prošlog je tjedna i službeno novi playmaker splitskih Žutih. Srpski razigravač na Gripe je stigao iz FMP-a i trebao bi biti prvi odabir Ivice Skelina na ovoj poziciji. U razgovoru za Index Sport, Đoković je otkrio razlog odabira Splita, pričao je o hrvatskoj reprezentaciji, Toniju Kukoču, ali i brojnim drugim temama…

Zašto si odlučio doći u Split?

”Kontakt je postojao već neko vrijeme. Ljudi iz kluba su me nekoliko puta zvali, uvjeravali su me da sam im potreban i tada sam prelomio. Osjetio sam iskrenu želju kod njih da me zaista žele. Mislim da je ovo korak naprijed u mojoj karijeri i siguran sam da sam donio pravu odluku.”

Hrvatska košarka desetljećima vapi za pravim playem, dok u Srbiji to nije slučaj. Čak je u trofejnoj momčadi Jugoplastike play bio Beograđanin Zoran Sretenović. Imaš li ideju u čemu je problem?

“Roko Leni Ukić je ozbiljan play, Rok Stipčević također. Istina, u posljednjih nekoliko godina nisam vidio da u Hrvatskoj postoji neki mladi play koji je kapacitet za reprezentaciju. Teško mi je sa strane objasniti zašto je to tako. Da bih nešto pametno rekao, morao bih najprije provesti neko vrijeme u Hrvatskoj i trenirati s tim momcima. Ovako mogu samo pričati iz svoje perspektive. Pretpostavljam da ni u Hrvatskoj situacija nije bajna, ali u Srbiji je stanje katastrofalno kad pričamo o novcu. Tko se odlučio igrati košarku za život, mora biti spreman da nema zezanja i da mu o tome ovisi gola egzistencija. Imaš dvije opcije – ili ćeš raditi na traci i životariti ili ćeš igrati košarku. Treće opcije nema. Od malih nogu sam shvatio da mi nema druge nego da ginem na terenu i da nikad i nikome neću dozvoliti da me gazi. Da ispred mene izađe Nando de Colo, neću mu priznati da je bolji dok to ne dokaže na parketu. Nama je košarka u genima, s njom se ne šalimo i taj karakter nam je usađen od malena. Košarka u Srbiji predstavlja borbu za bolji život i tu možda leže odgovori na tvoje pitanje. Možda je i točno da Hrvatska godinama nema playa kao što je Teodosić, ali rekao bih da je na svim ostalim pozicijama, od dvojke do petice možda i najtalentiranija u Europi.”

Zašto Hrvatska ne može ostvariti dobar rezultat, a recimo u Srbiji je peto mjesto na svijetu označeno debaklom?

“Mislim da je sve stvar glave, ništa drugo. Vaša košarka mi se čini jako slična našem nogometu. Možda ću sad ispasti kontroverzan, ali kao da ih dolazak u reprezentaciju ne zanima i kao da su tu došli kako bi samo odradili obavezu. Zaista ne vidim nikakvo drugo objašnjenje jer imate fantastičnu reprezentaciju.”

Related Articles