Obljetnica jedne od najljepših sportskih priča – Jugoplastika

Array

Na današnji dan prije trideset godina u Münchenu, u polufinalu Final Foura Kupa prvaka započela je jedna od najljepših sportskih priča svih vremena, priča o najboljoj momčadi 20. stoljeća – Jugoplastici. Evo dijelova novinskih napisa o polufinalnoj utakmici protiv Barcelone.
“Momci, samo da ne izgubimo dvadeset razlike. Imali smo odličnu sezonu, napravili smo jako puno, ali molim vas da ne izgubimo dvadeset razlike”, prenio je Dino Rađa atmosferu iz svlačionice uoči velikog polufinala.
Nisu izgubili 20 razlike, već su katalonskom ponosu održali pravu lekciju iz moderne košarke i pobijedili 87:77. Bilo je to čudo nad čudima, prava senzacija. Briljirao je Toni Kukoč s 24 poena, a u stopu su ga pratili Duško Ivanović s 19 i Dino Rađa s 18 koševa.
Kako su Žuti odigrali tu utakmicu najbolje svjedoče riječi jednog od najboljih španjolskih košarkaša svih vremena, Juana Antonija San Epifanija:
“Naprosto nismo imali šanse protiv odlične obrane Splićana. Zatvorili su nam sve crte dodavanja i kretanja, izgledalo je kao da udaramo u zid. Za njihovu dvojicu mladih igrača Tonija Kukoča i Dina Rađu nismo imali rješenja u obrani. Maccabi je favorit u finalu, ali zapamtite ime – Jugoplastika!”
Igrači nisu mogli vjerovati što su napravili, kakav rezultat su ostvarili, no oprezni Maljković zabranio je euforiju. Slavna je njegova izjava nakon utakmice s Barcelonom:
“Igrači su odigrali dobro i zasluženo su u finalu.”
To je bilo to od Maljkovića. Znao je da posao još nije završen, da u finalu čeka iskusni i moćni Maccabi iz Tel Aviva koji je u polufinalu pobijedio solunski Aris s 99:86. Briljirali su Kevin Magee s 28 i Ken Barlow s 20 koševa te Doron Jamchy koji je zabio 29 koševa. Momčad s četiri sjajna Amerikanca i jednim od najboljih izraelskih košarkaša svih vremena Jamchyjem doimala se nepobjedivom.
JUGOPLASTIKA – BARCELONA 87:77 (50:41)
Jugoplastika: Sretenović 5, Perasović 4, Pavičević 9, Kukoč 24, Sobin 4, Čizmić, Burić, Tabak 2, Ivanović 21, Rađa 18. Trener Božidar Maljković.
Barcelona: San Epifanio 16, Sibilio 15, Norris 15, Jiménez 14, Solozabal 7, Crespo 5, Costa 5, Waiters, Abad, Soler. Trener Aito Garcia Reneses.

Related Articles