Buzzer-Beater: Ostati živ

Array

Neovisno o tome kako završi regularni dio ovosezonske A-1 lige, može se napisati jedna suvisla rečenica koja će ga opisati, a s kojom će se složiti predstavnici, igrači i navijači svih klubova. Sustav je zakazao.

Kao i u mnogočemu u Hrvatskoj, od nesmetanog hranjenja bogataša u pučkim kuhinjama do golih dupeta na jumbo-plakatima koji promoviraju državu kao neprijeporni turistički brend, nešto je zapelo. Negdje, u nekom uredu na trećem katu sjedi viši referent koji je pio kavu u vrijeme kada je njegov mali potrčko završavao nacrt odigravanja A-1 natjecanja.

Pa, neće mu valjda pasti na pamet da ostavi svoj treći jutarnji macchiato (bilo je negdje oko deset sati) na hlađenju kako bi provjerio je li sa sustavom natjecanja sve u redu. Zaboga, tko šiša Ligu za ostanak dok je ovima s vrha sve u redu. Izbrišite Alkaru pobjedu u Trnskom, izbrišite Škrljevu pobjede protiv Splita, Kvarnera i Šibenika, ma ako i Kaštela dobije nekog s vrha, skinite im to.. Neće se nitko žaliti, ionako neće biti izjednačeno; petorka će se opet odvojiti na oko jedanaest-dvanaest pobjeda, ostali će kaskati..

Heroj naše priče grdno se prevario. Teško da je ikada u posljednjih nekoliko sezona A-1 liga bila toliko izjednačena, i to baš tamo u borbi za peto mjesto. Svoje snove i dalje živi nekoliko klubova, svi se imaju legitimno pravo nadati zvjezdanom nebu do posljednjeg zvuka sirene. Svi zbrajaju međusobne omjere, vrte filmove, zatvaraju kojekakve trokute, četverokute, približavaju planine. Ukratko, rade sve kako bi baš oni bili peti. Jer, što ako ne budu? U četiri riječi – već sutra mogu ispasti. Netko bi mogao poletjeti s trećeg kata, figurativno govoreći.

Situacija je posebno delikatna kada se uzme primjer Škrljeva. Stanje je baš specifično, poglavito zbog toga što momčad s Mavrinaca pamti pobjede protiv četiri od pet momčadi iz gornjeg dijela ljestvice. Drugim riječima, barem se jednom dogodilo da je Škrljevo bilo bolje od Splita, Kvarnera, Šibenika i Gorice. One će biti potpuno bezvrijedne ne uspije li se sastav Aramisa Naglića plasirati u Ligu za prvaka. Moguće je da se Splita svlada i dvaput, ali u slučaju ostajanja ispod crte, sasvim je svejedno hoće li Gripe pasti ili neće.

Da se proteklog vikenda završio regularni dio sezone, stanje na ljestvici Lige za ostanak bilo bi vrlo zanimljivo. Ono bi izgledalo ovako, uz napomenu da je u zagradi broj utakmica manje do kraja regularnog dijela sezone s momčadima iz donjeg dijela ljestvice. Za ovu smo priliku Goricu promovirali na peto mjesto pa se automatski i rezultati utakmica klubova iz Lige za ostanak s njome nisu uzimali u obzir.

1. Jolly JBS – 5-4 (-1)
2. VROS – 5-4 (-1)
3. Alkar 5-4 (-1)
4. Zabok 5-4 (-1)
5. Škrljevo 4-5 (-1)
6. Kaštela 2-5 (-3)

Upravo tako. Iako su mnogi već Kaštelane poslali na izlazni peron prvoligaškog kolodvora, oni svoje pitanje opstanka zapravo počinju rješavati od ovog vikenda. U preostala tri kola puleni Ivice Čelana sastaju se izravno s konkurentima koji će je dočekati u Ligi za ostanak. Protiv Škrljeva i Zaboka igrat će kod kuće, a sa Jollyjem će između te dvije utakmice morati otputovati nešto sjevernije. Dakle, ako Kaštelani kojim slučajem upišu tri pobjede, onda bi prvoplasiran bio pobjednik međusobnog dvoboja Osijeka i Alkara (6-4), četiri momčadi imale bi omjer 5-5, a Škrljevo bi završilo na posljednjem mjestu s četiri pobjede i šest poraza.

Tko je ispao?

Naravno, nitko. Nitko još, zahvaljujući sustavu koji, vidi se zorno – štiti one koji mogu i namjerno tankirati. Jasno, nitko ne garantira Kaštelanima da će u sve tri utakmice do kraja regularnog dijela pobijediti, ali da imaju dobru priliku uhvatiti Škrljevčane na udaljenosti od Primorsko-goranske županije, izvan koje čekaju svoju gostujuću pobjedu – imaju. Da se kod kuće može protiv Zaboka, može se. S time su već na 4-6, u tom slučaju, kao i Škrljevo. Od ružnog pačeta s dvije pobjede koje neće dočekati proljeće iz ničega se rodila prijetnja Cedeviti za naslov prvaka. Ali, medalja ima i drugu stranu. Jer, nastavi li Kaštela sa serijom negativnih rezultata, s eventualnim je omjerom 2-8 uoči početka Lige za prvaka ni dragi Bog vjerojatno neće znati kako spasiti. Najbliža bi joj pratnja bila na 5-5, a u Ligi za ostanak domaći teren igra krucijalnu ulogu. Tri pobjede na strani? Teško!

Što smo naučili? Ako se borite za Ligu za prvaka, za nju ste se, kao i četiri prvoplasirana kluba (Zagreb, Split, Kvarner 2010, GKK Šibenik) već odavno izborili. Možete igrati s kadetima, ionako u travnju sve počinje od 0-0. Ako se pak nadate plasmanu u Ligu za prvaka, ponesite kalkulatore i zbrajajte međusobne omjere. Ako pak vidite da pomoći nema i da ćete morati u donji dio natjecanja, birajte utakmice. Pobjede protiv četiri sudionika Lige za prvaka vam ionako ne znače ništa. Ne znate kako se biraju utakmice? Pitajte Kaštelane. Oni su svoje dvije pobjede ostvarili baš onda kada su morali.

Tko će ostati živ? Škrljevo s Kusom, Perkovićem i Rogićem? Vjerojatno. Alkar s tradicijom i Maliganima? Sigurno. Zabok i Osijek kao zamašnjaci košarke u sjevernoj i istočnoj Hrvatskoj? Moraju! Jolly s tolikim kapitalom? Pa neće valjda biti najbogatiji drugoligaš na svijetu… Kaštelani – recite hajde, vrijeme da se krene…

Related Articles