Pačkovski Puli donijela pobjedu, Dubravi poraz usprkos pojačanjima

Array

Pisali smo što sve morate znati o ženskoj košarci u Novoj godini, no tamo nismo spomenuli igračicu kola. Lana Pačkovski vratila se iz Poljske u Pulu, druge mogućnosti i nije bilo. I već se isplatilo nakon prve utakmice, Lana je predvodila Pulu u pobjedi na Višnjiku.

Dubrava koja je najavila prvu pobjedu, na nju će morati još pričekati. Podravac je uz veliku dozu borbenosti iskontrirao Jokićevu ekipu u drugoj četvrtini te poveo s visokih 16 poena prednosti. Došle su domaćice i na minus osam (60:68), ali tada cure Ivice Molnara odgovaraju tricom i završavaju susret.

Split, koji još čeka debi Emanuele Salopek, lako se obračunao s Požegom. Brod na Savi odigrao je odličnu utakmicu protiv Trešnjevke, napokon zdravi i kompletni pokazali su da na domaćem terenu s njima neće biti nikome lako.

Medveščaka prati peh, nakon teške ozljede mlade Ane Petrak, postoji mogućnost i da ove sezone više ne vidimo mladu krilnu košarkašicu Anu Vojtulek. Ozlijedila se u startu utakmice na Baldekinu, u kakvom je stanju koljeno tek ćemo doznati. No, ni malo ugodna situacija za ekipu koja uz prvenstvo lovi još Kup i igra WABA ligu.

Sutra u regionalnoj ligi nastupa samo Trešnjevka, protiv Montante 2003, u 14.30 sati.


Prva liga (Ž), 11. kolo, 13./14. siječanj:

Split – Plamen Požega 84:64 (28:15, 15:21, 22:19, 19:9)

Split: K. Puljić 6, Miše 5, M. Puljić 12, Silov 12, Bodrožić -, Barać 17, Brnas 10, Škec -, Chiabov 14, Mamić 6, Škaro 2.
Plamen Požega: M. Lovrić 18, P. Lovrić 7, Šegota -, Bašić 0, Devčić -, Lana Hrmić 3, K. Soldo 11, Lea Hrmić -, Pandža Brnić 8, B. Soldo -, Berger-, Halimic 17.


Pauza oko nove godine puno bolje je utjecala na cure Borana Grgina. Taktika s Gripa u utakmici visokog ritma upalila je od prve četvrtine.

Splićanke još čekaju nastup Emanuele Salopek, koja bi trebala prvu utakmicu odigrati protiv Medveščaka. Također treba spomenuti i mladu Mamić na centarskoj poziciji, čiji se veći doprinosi tek očekuju.

Požega je slobodna slijedeće kolo, dovoljno da ponovno cure Vladimira Englmana uđu u ritam treninga te nastave gdje su završile prvi dio sezone, pobjedama.

Boran Grgin, trener Splita: “Uvijek je prvo kolo nakon prvenstvene pauze zahtjevno i zato sam zadovoljan što smo ostvarili pobjedu. Ovo nam je prvi put u novoj godini da su sve igračice na broju i da igramo pet na pet tako da je, naravno, bilo i dosta pogrešaka na kojima moramo raditi. Kondicijski smo tek na nekih 50-60 posto, tako da smo stalnim rotacijama pokušavali održavati visok ritam, što nam je tek u zadnjoj četvrtini osiguralo pobjedu. U napadu smo imali čak pet realizatorski dvoznamenkastih igračica i mislim da će nam ta raznovrsnost biti najveći forte do kraja prvenstva. Sad nam samo preostaje da što prije u sustav igre uklopimo Mamić i Salopek koje su nam pristupile u zimskom prijelaznom roku i nadamo se novim pobjedama.”


Brod na Savi – Trešnjevka 2009 72:83 (17:17, 16:22, 17:19, 22:25)

Brod na Savi: Ivanković -, Kolar 2, Kurdija 0, Lazić 35, Slanček -, Ćurković 11, Buconjić 2, Đukić 12, Fastić Pajk -, Bešter 10, Šebalj -, Duspara -.
Trešnjevka 2009: Erjavec 11, Sorić 8, Vujadinovic 6, Pavić 18, Mühl 21, Kostić 6, Zadro 9, Turkalj -, Savić 4, Ujević 0.


Brod na Savi spada u pozitivno iznenađenje kola, uspjeli su namučiti više od očekivanog ekipu Trešnjevke 2009. Prva četvrtina egal, fenomenalna Lazić s 35 poena držala je priključak s vodećom ekipom lige.

Htio je i trener Dean Nemec proširiti rotaciju, no nije im uspjelo kako je bilo očekivano, ali fenomenalna je bila Mühl koja je postigla triple-double uz još osam ukradenih lopti!

Trešnjevka je upisala pobjedu, što je s njihovog stajališta važno prije polaska u Bugarsku, na drugoj strani Brođanke su dobile potvrdu da vrijede više od prikazanog u prvom dijelu, odnosno dovoljno za opstanak u prvoligaškoj konkurenciji.

Dean Nemec, trener Trešnjevke: “Nedostajala nam je Katavić iz naše standarne petorke koja je već jako dobro uigrana. Domaćin je neosporno dobro odigrao. Lazić, Đukić i Curković su odigrale odlično. Mi smo pokušali proširiti roster s pet igračica, nije nam do kraja uspjelo, ali zabili smo 83 poena, Nika je odigrala fenomenalnu utakmicu. Dvije ukradene lopti su joj nedostajale do quadruple-doublea. Za očekivati je da naša mlada ekipa neće uspjeti pobjeđivati sve uvjerljivijom razlikom. I također treba imati na umu, da će Brod u tom sastavu biti svima tvrd orah.”


Šibenik – Medveščak 62:102 (21:28, 8:22, 20:26, 13:26)

Šibenik: Strize 18, Pavičić -, Tošić 4, Periša 13, Rončević 2, Ivančević 11, Skrozić -, Borič 6, Vukšić 8, Dujić -.
Medveščak: Arežina 9, Nimac 6, Tadić 11, Borović 15, Vojtulek 4, Todorić 15, Uzelac 10, Radoš 13, Kolovrat 2, Bura 15, Macan 2.


Medveščak je preživio put prema Jugu. O Budućnosti smo pisali, Šibenik kao što je rekao trener Bralić bila je jednosmjerna utakmica. Zabile su domaće cure u jednom trenutku četiri trice, te prvih deset minuta smanjile na minimalnih minus sedam. Dalje od toga Medveščak nije dozvolio.

U jednoj kontri, otvorenoj situaciji, mlada perspektivna Ana Vojtulek ozljedila je koljeno. Prve vijesti nisu dobre, ali nadamo se što bržem oporavku i da se obje Ane (ozljeda playmaker Petrak – gležanj, prvi dio sezone) što prije vrate na parket.

Šibenik čeka još jedno teško gostovanje – Trešnjevka u subotu, dok Medveščak tijekom tjedna ne igra WABA ligu, jer je susret s Crvenom Zvezdom odgođen i odigrat će se sredinom veljače.

Stipe Bralić, trener Šibenika: “Jednosmjerna utakmica od početka do kraja. Kvaliteta, visina i iskustvo u velikoj su mjeri na strani Medveščaka, tako da nismo bili konkurentni ni u jednom trenutku.”

Braslav Turić, trener Medveščaka: “Otvorili smo susret agresivnom obranom, bez obzira što se Šibenik do kraja četvrtine približio, ali s Patricijom smo stvarali prednost, postigli neke lake poene, obrambeno zatvorili i do poluvremena praktički riješili pobjednika. Odigrali smo sa širom rotacijom, na kraju zabili 102 poena, ostaje nam žao za ozljedom naše druge Ane.”

Zadar – Pula Črnja Tours 83:89 (26:15, 18:25, 11:21, 28:28)

Zadar: Oštrić -, Jelenković 6, Dujić 9, Vrsaljko 20, Žugić -, Nikpalj 13, Perica 13, Gardijan -, Mandić 0, Dedić 8, Šolić 14, Prenđa.
Pula Črnja Tours: Đukić 6, Pačkovski 30, Perko 5, Franić 4, B. Trehub 0, Hajdin 11, Prugovečki 0, Petrinčić -, Ramljak 16, K. Trehub 17.


Puljanke su dolaskom Lane Pačkovski htjeli ili ne, postali prvi ozbiljan kandidat našim WABA ekipama (Trešnjevka, Medveščak, Ragusa) za odlazak na Final Four. Lana donosio kvalitetu više, što je potvrdila već u prvoj utakmici.

Zadranke su odlično otvorile susret, ostvarile dvoznamenkastu prednost da bi sve to cure Ivana Đukića početkom drugog dijela preokrenule i povele s devet koševa razlike. Kada je već izgledalo kako će Puljanke do lake pobjede, šest poena veže visoka Vrsaljko i vraća susret na samo tri poena zaostaka.

No, tu Pačkovski postiže 11 poena iz igre (prvu tricu nakon prijašnjih pet promašaja) u posljednje četiri minute, a dodatnih 13 od 15 pogođenih slobodnih bacanja bilo je dovoljno za veliko slavlje na Višnjiku.

Slijedi Dubrava BLC, koja će tražiti prvu pobjedu, dok Zadranke odmaraju, da bi za 14 dana gostovali u Zagrebu, upravo kod Dubrave.

Ivan Đukić, trener Pule: “Košarkaško kulturno umjetničko društvo Pula Črnja Tours je ovaj put na zadovoljstvo svoga trenera i predsjednika uspješno apsolviralo izlet u Zadar i vratilo se doma s pobjedom. Posjet zadarskim morskim orguljama je bio ključ pobjede jer su tamo naštimale nišanske sprave i testirale moj glas koji je ipak na kraju završio s blagom promuklosti. Odmah večeras počinju pripreme za dvoboj s tri kralja i to u noćnom klubu Pijetas Julija. Vidjet ćemo jesu li četiri asa jača od tri kralja i alkarskog momka.”


Dubrava BLC – Podravac Gigant 67:78 (20:19, 18:31, 11:14, 18:14)

Dubrava BLC: B. Perić 1, Šuster 6, Boban -, Principe 21, Džafić 9, Vojvodić 9, Todorović -, Jerković -, Galušić 3, Taylor 18.
Podravac Gigant: V. Šimunić 20, Hrastić 5, P. Šimunić 13, Ćurić 1, Vinković -, Mihalić 0, E. Šimunić 18, Cik -, Dan. Bukovčan 17, Dij. Bukovčan 4, Kapitanić -, Krstanović.


Nije bila najljepša utakmica, ni najuzbudljiva, ali je ispraćena s najvećom dozom zanimanja. Dubrava BLC se pojačala, nema tajni, opstanak je prioritet. Pobjeda u Brodu uz 2-3 pobjede u prvenstvu, očekivala se prva baš sada u nedjelju.

No, Principe je ispucala 25 lopti, Taylor snažna i jaka druga strankinja, loše iskorištena. A kada je primala pass, po tri podravačke cure su već spremno čekale da oduzmu loptu.

Otvaranje za Dubravu i nije bilo loše, poveli su u dva navrata s četiri poena, sve dok gošće nisu stisnule redove u obrani, zatvorile reket, istrčale nekoliko kontri i postigle lagane poene. A kada su pridodale još vanjski šut, utakmica je već naslućivala i na 20 poena prednosti.

No, pokušavali su u Dubravi sve kako ne bi ušli u egal, izmjenjivali obranu, došli i na osam poena, ali onda Šimunički postižu svaka po jednu tricu i donose, ne možda toliko važnu, koliko ipak veliku pobjedu za Podravac.

Ivica Molnar, trener Podravca: “Svojima curama koje igraju sa srcem, koje ne igraju za novce, maksimalno vjerujem i štitim. Bila bi još veća razlika, da se pola momčadi nije razboljelo, kapetanka nam je odradila tek dva treninga. Odigrala je fenomenalno, kao i Petra Mihalič koja nije postigla koš, ali je zaustavila snažnu Taylor. Postojao je neki respekt s obzirom na neiskustvo igračice njezinog tipa, no kada smo to riješili, u drugoj četvrtini, stisli smo u obrani, istrčali, postigli nekoliko lakih poena i zasluženo dobili.”

Zoran Jokić, trener Dubrave: “Čestitke igračicama Podravca, jer su nas zasluženo pobijedile. Iskoristile su naše greške, neuigranost, nemoguće je i puno kvalitetnijim trenerima to sve posložiti praktički dan prije utakmice. Druga četvrtina se iskazala kao ključna, tih 5-6 minuta u kojima su nas kaznili. Trenutno djeluju fizički bolji i spremniji nego mi, ekipa koja je dugo zajedno i igra kompaktno svoju košarku. Pokušali smo se približiti, mijenjati obranu, ali bezuspješno. Amerikanke su zaista forsirale u želji za pobjedom, jer znaju koliko nam je to važno. To su dvije iznimno kvalitetne osobe i siguran sam da će to potvrditi u slijedećim utakmicama. Na kraju smo ipak u usporedbi na prvu utakmicu ostvarili 50 poena napretka.”


Prva liga (Ž), 12. kolo, 20. siječanj:
Podravac Gigant – Brod na Savi
Pula Črnja Tours – Dubrava BLC
Plamen Požega – Ragusa
Medveščak – Split
Trešnjevka 2009 – Šibenik

Prva ženska liga, poredak:

No Team W/L Points
1. ŽKK Trešnjevka 2009 11/0 22
2. ŽKK Medveščak 10/1 21
3. ŽKK Split 6/5 17
4. ŽKK Podravac Gigant 6/5 17
5. ŽKK Pula Črnja Tours 6/5 17
6. ŽKK Ragusa 6/4 16
7. ŽKK Zadar 5/6 16
8. ŽKK Šibenik 5/6 16
9. ŽKK Plamen Požega 4/7 15
10. ŽKK Brod na Savi 1/10 12
11. ŽKK Dubrava BLC 0/11 11

Foto: Šime Zelić/Basketball.hr

Related Articles