Poznate posljednje četiri zemlje za nastup na SP-u 2014.

Array

Između petnaest država koje su bile kandidat za sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj ove godine, podijeljene su četiri pozivnice, a dobili su ih Brazil, Finska, Grčka i Turska.

U kvalifikacijskim turnirima za Svjetsko prvenstvo još je prošle godine odlučeno kojih će dvadeset zemalja sudjelovati u tom natjecanju. Kako znamo, među njima je i Hrvatska koja je svoje mjesto u Španjolskoj osigurala odličnim nastupom na Europskom prvenstvu u Sloveniji, gdje je završila četvrta, iza Španjolske, Litve i Francuske.

Međutim, petnaest zemalja nije bilo te sreće te su se morali nadati hoće li dobiti pozivnicu za sudjelovanje, a to su Nigerija u Africi, Brazil, Kanada i Venezuela u Americi, Kina i Katar u Aziji te Bosna i Hercegovina, Finska, Njemačka, Grčka, Izrael, Poljska, Rusija i Turska u Europi, a na ovom popisu bila je i Italija koja se odlučila povući.

Danas je u Barceloni, nakon analize puno različitih aspekata, dogovoreno koje će četiri nacije biti sudionici, a odlučeno je da to budu Brazil, Finska, Grčka i Turska. Zanimljivo je što su čak tri europske zemlje našle svoje mjesto, što je maksimalni broj zemalja s jednog kontinenta da dobije pozivnicu.

Ovaj sistem dijeljenja pozivnica za preostala četiri mjesta, koji baš i nije najbolji za dobrobit košarke, ove godine zadnji put stupa na snagu. Od 2017. FIBA je odlučila promijeniti format natjecanja pa će se ubuduće održavati kvalifikacijske utakmice. Još jedna stvar vrijedna spomena je da sljedeće Svjetsko prvenstvo neće biti održano 2018. godine, već 2019. i od tada opet nakon svake četiri godine.

Related Articles