Pomak unaprijed – košarka napokon na TV ekranima

Array

Usred brojnih problema i loših odluka, koje se godinama negativno odražavaju na ligu, klubove i hrvatsku košarku općenito, 2015. godina ipak nam je donijela pozitivni pomak koji smo dugo zazivali. Naime, veseli činjenica da košarkaška zbivanja, posebno vezana uz hrvatsku ligu, sve češće možemo pratiti na malim ekranima u izravnom prijenosu Hrvatske televizije.

Crošarka je u nekoliko navrata upozoravala na količinu marginalizacije košarke od strane Hrvatske televizije i isticala važnost TV prijenosa za barem djelomični povratak zanimanja za košarku kod gledatelja u Hrvatskoj. Promjene smo zazivali, promjene smo i dobili. Stoga, ovakav potez HKS-a i Hrvatske televizije, koji uvelike doprinosi popularizaciji košarke u Hrvatskoj, svakako zaslužuje palac gore.

Narančastu loptu, obruče s mrežicom i prepoznatljive košarkaške dresove na TV ekranima smo prvi put uočili 11. siječnja, kada smo pratili dvoboj iz Trnskog između Zagreba i Ribola Kaštele. Ubrzo slijede susreti Split – Zagreb, Zagreb – Šibenik, Šibenik – Alkar i Šibenik – Cedevita, dok smo utakmicu između Šibenika i Zaboka mogli pratiti na Sportskoj televiziji. HTV je također pokrivao Final Four kupa „Krešimir Ćosić“ iz Vukovara, All Star susret iz Rijeke te utakmice Cedevite u Eurokupu. Zaista, košarka je bila dostojno zastupljena u posljednja tri mjeseca.

Nećemo u ovom trenutku tražiti dlaku u jajetu i zaustavljati se na činjenici da su TV kamere dosad u čak četiri navrata prenosile utakmice Šibenika i tri puta Zagreba, već se veselimo budućim prijenosima iz Rijeke, Sinja, Osijeka i Splita. Isto tako, očekujemo da ovo nije tek jednokratni i populistički potez uoči Eurobasketa, nego da će košarka na TV ekranima postati uobičajena pojava od samog početka iduće i sezona koje dolaze.

Međutim, da bi priča oko povratka košarke na male ekrane imala smisla, potrebno je u što kraćem roku početi rješavati osnovne probleme hrvatske košarke. Strategija ulaganja i sponzori A1 lige i dalje ne postoje. Hrvatska prva liga je po svojoj kvaliteti i rejtingu i dalje među posljednjima u Europi. Besmislene propozicije prvoligaškog natjecanja i dalje udaljavaju gledatelje od košarkaških dvorana. Previsoki troškovi i dalje ne ostavljaju klubovima previše prostora za sastavljanje kvalitetnih momčadi i ulaganje u trenersku struku, što u začaranom krugu opet utječe na kvalitetu i rejting lige.

Posljednjih godina posljedice su toliko dalekosežne da su nekad ugledni prvoligaši čak proglasili i stečaj, a prva liga počela se popunjavati drugoligaškim klubovima, igračima i trenerima. Stoga, tek fasada ušminkana izravnim televizijskim prijenosima i populariziranje Eurobasketa nažalost neće donijeti boljitak i napredak naše košarke.

Petica iz zalaganje, no kuća se ipak gradi iz temelja…

Related Articles