Poznati domaćini Europskog prvenstva za muškarce i žene 2021. godine

EuroBasket 2021 ugostit će Njemačka, Češka, Gruzija i Italija, a EuroBasket za žene Francuska i Španjolska.

Njemačka, Češka, Gruzija i Italija potvrđene su kao četiri zemlje suorganizatora FIBA EuroBasketa 2021 na službenoj ceremoniji u Münchenu.

Nakon uspjeha EuroBasketa 2015 i 2017 koje su također organizirale po četiri zemlje, a mi se posebno sjećamo grupne faze EuroBasketa 2015 organizirane u Zagrebu, Upravni odbor FIBA Europe odlučio je krenuti istim putem za sljedeće izdanje Europskog prvenstva.

Tijekom ceremonije u Münchenu, Upravni odbor je čuo izlaganja sedam različitih zemalja: Češke, Estonije, Njemačke, Gruzije, Mađarske, Italije i Slovenije.

Predsjednik FIBA-e Europe Turgay Demirel službeno je objavio da je Njemačkoj dodijeljena organizacija grupne faze koja će se igrati u u Kölnu i završnice EuroBasketa u Berlinu. Prag (Češka), Tbilisi (Gruzija) i Milano (Italija) bit će domaćini ostalih skupina.

G. Turgay Demirel je izjavio: “Iznimno smo zadovoljni današnjom odlukom da nastavimo našu tradiciju nekoliko domaćina. Izdanje EuroBasketa 2021. donijet će i iskustvo Njemačke koja je već četiri puta ugostila EuroBasket i nove ideje Gruzije koja je prvi put organizator. Sve četiri zemlje domaćini su strastvene košarkaške nacije.”

Što se tiče Europskog prvenstva za žene, ono će se 2021. igrati u Francuskoj i Španjolskoj. Lyon i Valencia će ugostiti grupne faze i četvrtfinale, dok će se polufinale i finale igrati u Parizu u Bercy Areni.

Predsjednik FIBA Europe Turgay Demirel prokomentirao je: “Francuska i Španjolska su na čelu ženske košarke u Europi, tome svjedoči i činjenica da su se susrele u finalu protekla dva izdanja Europskog prvenstva za žene. Vrlo smo zadovoljni današnjom odlukom da dvije najbolje europske košarkaške nacije postanu domaćini ovog vodećeg događaja.”

Izvlačenje za kvalifikacije za oba EuroBasketa održat će se 22. srpnja u Münchenu.