Predsjednik Mornara:”Tužit ćemo ABA ligu i Euroligu!”

Sportski Bar je s nevjericom primio vijest da Mornar neće sudjelovati u Eurocupu iduće sezone, iako je to na parketu izborio.

ABA ligu u Eurocupu 2020/21. predstavljat će Partizan, Budućnost Voli i Cedevita Olimpija. A u Mornaru su ogrorčeni zakulisnim igrama koje su prethodile ovakvom raspletu.

Predsjednik Mornara Đorđije Pavićević oglasio se priopćenjem u kome se kaže:

„Neugodno smo iznenađeni odlukom vodstva Eurocupa da Mornar neće biti sudionik ovog natjecanja u sezoni 2020/2021. već Cedevita Olimpija, nepostojeći tim ABA lige, za koji se ne zna ni mjesto gdje je registriran.

Ogorčenje ovom odlukom baziramo na nekoliko činjenica.

G. Jordi Bartomeu, predsjednik Eurolige, decidirano je priopćio da će u Eurocupu igrati osam četvrtfinalista iz sezone 2019/20., kao direktni sudionici, a ostala mjesta bit će popunjena na osnovu plasmana u nacionalnim ligama. Kako ABA liga predstavlja nacionalna prvenstva klubova koji je tvore, logično je bilo da Mornar kao četvrtoplasirani team ABA lige dobije pozivnicu za Eurocup.

Zbog koronavirusa ABA liga je prekinuta poslije pretposljednjeg, 21. kola, koje je odigrano 8. ožujka 2020. godine. Da je bilo sluha kod sudionika ABA lige i rukovodstva lige, posljednje kolo se moglo odigrati i od ove neugodne situacije ne bi bilo ništa.

U trenutku prekida lige, Mornar je bio četvrti po pravilniku ABA lige koji kaže da ukoliko ekipe imaju isti broj bodova, plasman određuje međusobni skor. A mi smo Cedevita Olimpiju dobili oba puta, i u Baru i u Ljubljani. Netko je, očigledno, iskoristio pravilnik FIBE (ništavan u konkretnoj situaciji!) da odredi trenutnu tablicu i na mala vrata ugura Cedevita Olimpiju u Eurocup.

Da je Mornar na taj način došao do plasmana u Eurocupu, samo bismo se zahvalili, kazali da nas je sramota i prepustili mjesto onome tko ga je izborio na košarkaškom terenu.

Nije točna konstatacija pojedinih medija da Crna Gora ne može da ima dva predstavnika u Eurocupu. Ta alibi konstatacija je besmislena.

Ovi događaji su pokazali da ABA liga nije temeljno napravljena i da je učinak onih koji su je organizirali, kao i njenih dosadašnjih predsjednika, na staklenim nogama. ABA liga mora biti samostalna i ne zavisiti o drugima. Da smo bili organizirani na vrijeme i kako treba, svi bi nas cijenili, a ovako se zadovoljavamo mrvicama sa stola čelnika Eurolige i Eurocupa.

Pored razmatranja svrsishodnosti dalnjeg učešća u ABA ligi, spremit ćemooodvjetnički team koji će tužiti ABA ligu, a istovremeno i Euroligu. Tražit ćemo povrat svih uloženih sredstava u natjecateljskoj sezoni 2019/20. Ta sredstva nisu mala. Pa neka se ustanovi tko je kriv za ovo što se dogodilo.”

 

Related Articles